Πέμπτη, Μάρτιος 28, 2024
Follow Us
ΚΟΙΝΟΣ ΤΟΠΟΣ: Μια οφειλόμενη απάντηση στον Αντιδήμαρχο Παιδείας

Το ότι ο συνήθως νουνεχής Αντιδήμαρχος Παιδείας θα διολίσθαινε κι αυτός με αφορμή τον βανδαλισμό ενός ηλεκτρικού ποδηλάτου στην ατραπό της επίρριψης της ευθύνης για την απόλυτη απουσία σχεδιασμού και οργάνωσης της διοίκησης της οποίας αποτελεί μέλος στην προηγούμενη διοίκηση ομολογουμένως μας θλίβει.

Ο κύριος Τριανταφύλλου μπλέκει λοιπόν τα πράγματα, αναφέροντας από υποδομές μέχρι … τον Θερμαϊκό κόλπο. Επειδή μάλλον κόλπος έχει πιάσει τον αγαπητό αντιδήμαρχο, να ενημερώσουμε αυτόν, αλλά και τον συντάκτη της επιστολής που αυτός υπογράφει για τα κάτωθι:

Η προμήθεια των ηλεκτρικών ποδηλάτων είναι ένα πολύ μικρό μέρος ενός σπουδαίου σχεδίου για την ανάπτυξη του αστικού ιστού. Το σχέδιο αυτό ονομάζεται Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ) και χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με το ποσό των 3,6 εκατομμυρίων ευρώ και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ρηξικέλευθες παρεμβάσεις στον αστικό ιστό με κεντρική επιδίωξη τη δημιουργία ενός μεγάλου ενιαίου δημοσίου χώρου ο οποίος αποδίδεται στους δημότες και στον οποίο η χρήση αυτοκινήτων δεν επιτρέπεται.

Το εν λόγω σχέδιο λειτουργεί συμπληρωματικά με το Open Mall (Κέντρα Ανοιχτού Εμπορίου) με χρηματοδότηση 1,8 εκατομμυρίων ευρώ και ο στόχος τους ήταν η επανάκτηση του δημοσίου χώρου από τους δημότες και τους επισκέπτες, η δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης για την τοπική οικονομία και η αισθητική και περιβαλλοντική αναβάθμιση του εμπορικού κέντρου της πόλης. Τα ανωτέρω σχέδια σχεδιάστηκαν και εντάχθηκαν για χρηματοδότηση από τη διοίκηση Κουτσογιάννη.

Τα ηλεκτρικά ποδήλατα εντάσσονταν λοιπόν σε ένα ευρύτερο σχεδιασμό που περιελάμβανε δράσεις όπως η πεζοδρόμηση της πλατείας και των γύρω δρόμων, το Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου, το νέο πάρκινγκ στο καινούργιο Δημαρχείο, η ανάπλαση της Μεγάλου Αλεξάνδρου, η νέα γέφυρα στο Νοσοκομείο, κοκ. Θα λειτουργούσε δε σε συνδυασμό με την κάρτα δημότη, που περιλαμβάνεται σε άλλη δράση του ΣΒΑΑ. Προφανέστατα η διοίκηση Καρανικόλα δεν έχει ιδέα για την κάρτα δημότη, οπότε ας κάνει τον κόπο να ρωτήσει τους υπαλλήλους που εργάστηκαν μαζί μας για το ΣΒΑΑ για αυτήν, προκειμένου να της εξηγήσουν τη φιλοσοφία και τη χρησιμότητα της - μιας και θα είναι αρκετά δύσκολο να βρουν μόνοι τους τα σχετικά στοιχεία στο ΤΔΠ (Τεχνικό Δελτίο Πράξης).

Επειδή λοιπόν είμαστε σίγουροι πως ο αντιδήμαρχος ακούει τα ανωτέρω για πρώτη φορά μιας και η διοίκηση Καρανικόλα έχει επιδείξει παροιμιώδη αδράνεια στην υλοποίηση αυτών των έργων και την αξιοποίηση των σημαντικότατων για την τοπική ανάπτυξη κονδυλίων, θέλουμε να τον ενημερώσουμε πως το συγκεκριμένο πρόγραμμα περιελάμβανε τόσο την ανάπτυξη υποδομών, όσο και την προμήθεια και άλλων μέσων εναλλακτικής μετακίνησης όπως ηλεκτρικά αυτοκίνητα, καθώς και τη δημιουργία δημοτικών σταθμών φόρτισης. Ειρήσθω εν παρόδω, τη διακήρυξη την αφήσαμε έτοιμη για δημοσίευση, αλλά η διοίκηση Καρανικόλα δεν την προχώρησε και πλέον οι πρώτοι σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων έχουν εγκατασταθεί στη Βέροια…

Ας αφήσουμε όμως τα ανωτέρω νέα που έμαθε σήμερα ο Αντιδήμαρχος Παιδείας κι ας επιστρέψουμε στα ηλεκτρικά ποδήλατα αυτά καθαυτά. Στο ΤΔΠ (Τεχνικό Δελτίο Πράξης) με τίτλο: «Προώθηση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης, υποδομές για καθαρές μεταφορές» αναγράφονται αυτολεξεί: «Η λειτουργικότητα κατά την αρχική περίοδο διασφαλίζεται από τους παρόχους. Για μεν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, θα προβλέπεται η συντήρηση και τεχνική υποστήριξη καθ' όλο το διάστημα της εργοστασιακής εγγύησης, για δε τα ηλεκτρικά ποδήλατα για έξι μήνες. Μετά την πάροδο αυτής της περιόδου, ο Δήμος θα προβεί στις σχετικές συμβάσεις (με ίδιους πόρους ή με κάλυψη από έσοδα από την ενοικίαση ηλ. αυτοκινήτων/ποδηλάτων) για τη συνέχιση της κάλυψης αυτών των υπηρεσιών».

Αυτό σημαίνει λοιπόν, πως η λειτουργικότητα των ηλεκτρικών ποδηλάτων θα καλύπτονταν από τον προμηθευτή για περίοδο έξι μηνών και εν συνεχεία ο Δήμος θα έπρεπε να προβεί σε σχετική σύμβαση. Να σημειωθεί πως το οικονομικό αντικείμενο της εν λόγω σύμβασης προσδιοριζόταν στις 4.500 ευρώ ετησίως.

Τι κάνετε εσείς κύριοι της διοίκησης; Με το που παρελήφθησαν τα ηλεκτρικά ποδήλατα – λίγες μέρες μόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων σας οργανώσατε φιέστα θέτοντας τα στην κυκλοφορία χωρίς καν να έχετε αντιληφθεί πως λειτουργούν και τι θα έπρεπε να προσέξετε ούτως ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα στη χρήση τους. Προφανώς για τον Αντιδήμαρχο Παιδείας αύτη η ενέργεια αποδεικνύει τον ΟΡΘΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ που ο ίδιος επικαλέστηκε!

Είναι πραγματικά θλιβερό για το παρόν και το μέλλον του τόπου να βλέπει κανείς τις απίστευτες κινήσεις ερασιτεχνισμού με τον οποίο κινείται η διοίκηση Καρανικόλα. Η οποία, στα ηλεκτρικά ποδήλατα είδε μόνο μια χρησιμότητα. Τη δυνατότητα για επικοινωνιακό πανηγυράκι και φωτογραφίσεις, καπηλευόμενη μάλιστα το έργο άλλων. Και από ότι φαίνεται και από τις φωτογραφίες που βγάλατε με τα ηλεκτρικά ποδήλατα ήσασταν εξόχως χαρούμενοι για κάποιους που συνειδητοποίησαν από την πρώτη στιγμή πως η εν λόγω δράση ήταν προβληματική…

Σας καλούμε έστω και την ύστατη στιγμή να κάνετε το αυτονόητο, δηλαδή μια σύμβαση συντήρησης και να προχωρήσετε στη διαφύλαξη της δημοτικής περιουσίας. Θα σας καλούσαμε να προχωρήσετε και το ΣΒΑΑ αλλά δεν πιστεύουμε πλέον στα θαύματα…

dim