Τετάρτη, Απρίλιος 24, 2024
Follow Us
Η θέση της παράταξης του Κοινού Τόπου για το πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ

«ΉΛΙΟΣ» αντί “HELIOS”

Είναι γεγονός πως η προτεινόμενη από την κυβέρνηση, λύση στο πρόβλημα της έλλειψης εργατικών χεριών για τις καλλιεργητικές ανάγκες των γεωργών ανά την Ελλάδα είναι το πρόγραμμα “HELIOS”.

Τι μας λέει το “HELIOS”;

Μετακινούμε μετανάστες από τα hot spot στα χωράφια σας για να σας λύσουμε το πρόβλημα επιδοτώντας τους μάλιστα και το ενοίκιο για ένα διάστημα από 6 έως 12 μήνες.

Είναι επίσης γεγονός, ότι για ακόμη μια φορά ο Δήμαρχος αποπειράται να αιφνιδιάσει το δημοτικό συμβούλιο και τους δημότες, προφανώς δεχόμενος το πρόγραμμα ως λύση στο πρόβλημα των εργατικών χεριών στα αγροκτήματα.

Είναι ξεκάθαρο ότι αυτή τη φορά, ελέω κορωνοϊού, επιχειρείται μια «εξ’ ανάγκης» και εκ του παραθύρου εισροή μεταναστών στην ενδοχώρα, με το πρόσχημα της συνδρομής τους σε αγροτικές εργασίες. Επομένως, οι επαΐοντες εγκαταλείπουν προσωρινά την «άβολη» (γι’ αυτούς) μέθοδο των hotspots και πάνε να μας παρουσιάσουν τη «λύση» που ακούει στο όνομα “HELIOS”, ως «σωτήρια» και «αναγκαία».

Ως δημοτική παράταξη, αντιπροτείνουμε και παρακαλούμε και τις υπόλοιπες παρατάξεις να πράξουν το ίδιο.

1) Να γίνει χρήση των τοπικών καταστάσεων ανέργων του ΟΑΕΔ. Να δοθεί η ευκαιρία σε όσους άνεργους το επιθυμούν να απασχοληθούν.

2) Από τη στιγμή που υπάρχει η δυνατότητα επιδότησης της μετεγκατάστασης στην περιοχή μας να επιδοτηθούν κατά προτεραιότητα οι έχοντες ελληνική ιθαγένεια άνεργοι που σήμερα κατοικούν σε μεγάλα αστικά κέντρα.

3) Άσχετα με το εάν φέτος δοθούν πρόχειρες λύσεις για να καλύψουν το έλλειμμα εργασίας στη γη, σε συνεννόηση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (αγροτικούς συνεταιρισμούς, συλλόγους κ.λπ.), να επιμείνουμε στην εκπόνηση ενός σχεδίου δράσεων για την τόνωση του ελληνικού στοιχείου στην ύπαιθρο. Κατά την άποψή μας είναι μια λύση που θα ανακόψει τη συνεχιζόμενα φθίνουσα πορεία της ελληνικής ενδοχώρας και θα συμβάλει στην αποσυμφόρηση των μεγάλων αστικών κέντρων.

4) Η αναζήτηση σε άλλες πηγές διαθέσιμης εργασίας είναι η έσχατη λύση και όχι η προφανής. Η προσφυγή στην επιδότηση της μετεγκατάστασης υπηκόων άλλων χωρών οι οποίοι βρίσκονται στα ανά την επικράτεια hotspots θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση μη κάλυψης των αναγκών σε χέρια από τις λίστες του ΟΑΕΔ.

Για εμάς προφανής, δίκαιη και μεσομακροπρόθεσμα εθνικά και οικονομικά επωφελής, είναι η λύση της μεταφοράς ελλήνων από τα μεγάλα αστικά κέντρα στην ύπαιθρο. Είναι καιρός η οικονομική επανεκκίνηση της χώρας να στηριχθεί σε ουσιαστική παραγωγική βάση.

Υπενθυμίζουμε ότι τον τόπο τον κατέχει (μακροπρόθεσμα) πραγματικά όποιος δουλεύει τη γη του. Ας δώσουμε αυτή την ευκαιρία στους συμπολίτες μας, εκπονώντας ένα πρόγραμμα «ΉΛΙΟΣ» αντί του “HELIOS”