Τρίτη, Ιούλιος 16, 2024
Follow Us
ΈΝΑ ΜΑΖΙ: «Μετά την συνέντευξη Τύπου του κ. Κουτσογιάννη, ας δούμε και την αλήθεια»

Δεν μας εκπλήσσει πια τίποτα με τον κύριο Κουτσογιάννη!

Η διαστρέβλωση της αλήθειας, τα εύκολα ψέματα και ο λαϊκισμός αποτελούν το τελευταίο του καταφύγιο.

Ο απελπισμένος πια κύριος Κουτσογιάννης ξεκίνησε χθες την πιο μαύρη προπαγάνδα που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια στον Δήμο μας.

Ας δούμε όμως τα πιο σημαντικά όσων ανέφερε και ας του κεράσουμε το πικρό ποτήρι της αλήθειας.

Κτίριο Ματθαίου: Η επικαιροποίηση της μελέτης ολοκληρώθηκε από την διοίκηση μας και το έργο προτάθηκε στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης». Λόγω έλλειψης πόρων από την κεντρική κυβέρνηση δεν έχει ενταχθεί ακόμη και ο φάκελος είναι ώριμος για ένταξη στις προσκλήσεις που τρέχουν αυτό το διάστημα. Άρα όταν και εφόσον ενταχθεί σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, προφανώς και θα υποστηρίξουμε το εν λόγω θέμα. Μέχρι τότε ας περιμένουμε.

Ανάπλαση “Open Mall”: Το έργο είχε ενταχθεί πολλά χρόνια πριν με μία μελέτη που δεν μπορούσε να προχωρήσει. Κάναμε όλες τις μελέτες από την αρχή, αλλάξαμε όλη την φιλοσοφία προς μία ρεαλιστική ανάπλαση και το έργο ξεκίνησε κατά την διοίκηση μας. Αυτό που συναντάμε σήμερα είναι οι αδικαιολόγητες καθυστερήσεις οι οποίες έχουν δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην αγορά της Νάουσας και για τις οποίες ευθύνεται αποκλειστικά και μόνο η σημερινή διοίκηση. Επίσης, η επέκταση των αναπλάσεων προς την πλατεία Καρατάσου έχει υπογραφεί από το 2023 και θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει και αυτή. Η προσφορά της σημερινής διοίκησης λοιπόν είναι οι αδικαιολόγητες καθυστερήσεις και φυσικά η μόνιμη δικαιολογία ότι πάντα φταίει κάποιος άλλος.

Ανάπλαση της Πλατείας Καρατάσου: Εντάχθηκε σε χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο κατά την διοίκηση μας και οι μελέτες ήταν στο τελικό τους στάδιο. Η σημερινή διοίκηση αποφάσισε να αλλάξει όλες τις μελέτες, αλλά το πρόγραμμα πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε υλοποίηση για να μην υπάρξει κίνδυνος απένταξής του. Αναφορικά με την πεζοδρόμηση όλης της πλατείας Καρατάσου, προφανώς κάτι τέτοιο δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί λόγω του ότι το σύνολο του κυκλοφοριακού φόρτου του κέντρου της πόλης διέρχεται από την πλατεία. Που θα διοχετευτούν όλοι αυτοί οι φόρτοι; Είναι σίγουρο ότι θα δημιουργηθούν τεράστια προβλήματα στο κέντρο της Νάουσας. Μόνη ρεαλιστική λύση είναι η δική μας μελέτη με οδούς ήπιας κυκλοφορίας. Σε κάθε περίπτωση θα παρακολουθούμε το θέμα.

Ανασκαφή στην Μίεζα: Μία ανασκαφή που περιμένει εδώ και πολλά έτη να ξεκινήσει και το θέμα αποτελεί αποκλειστική ευθύνη του Υπουργείου Πολιτισμού. Έχει κάνει κάτι συγκεκριμένο για το θέμα η διοίκηση του κ. Κουτσογιάννη πέρα από το να χειροκροτά την αγαπημένη του συνταξιούχο αρχαιολόγο στην οποία δίνει πάντα γη και ύδωρ;

Κέντρο ΕΚΕΤΑ στο κτίριο Λόγγου-Τουρπάλη: Προφανώς συμφωνούμε με κάθε νέα δράση στον Δήμο μας, αλλά η χωροθέτηση ενός παραρτήματος ερευνητικού κέντρου είναι λειψή αν μείνει μόνο εκεί. Στο σχέδιο μας είχαμε υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με το Διεθνές Πανεπιστήμιο για ίδρυση μεταπτυχιακού τμήματος Οινοποιίας-Οινολογίας-Οινοτουρισμού. Στον δικό μας σχεδιασμό, λοιπόν, υπήρχε πέρα από την έρευνα και η ύπαρξη μεταπτυχιακών φοιτητών και μαθημάτων. Αυτό το μνημόνιο πήγε και πάλι στις ελληνικές καλένδες. Στο Δημοτικό Συμβούλιο βέβαια ψηφίσαμε το εν λόγω θέμα, αν και τονίσαμε ότι η ύπαρξη φοιτητών είναι που δίνει την δυναμική που είναι απαραίτητη στην βιωσιμότητα τέτοιου είδους παραρτημάτων.

Ανάπλαση του ιστορικού πάρκου της Νάουσας: Το έργο έχει υπογραφεί εδώ και καιρό και οι εργασίες θα πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα. Είναι προφανές ότι η μελέτη, η ένταξη σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα και ο σχεδιασμός του ολοκληρώθηκαν εξ ολοκλήρου επί διοικήσεως μας. Το μόνο που έκανε η σημερινή διοίκηση ήταν να βάλει μια υπογραφή. Ας είμαστε λίγο πιο προσεκτικοί.

Ξενοδοχείο στον Άγιο Νικόλα: Λύσαμε όλα τα προβλήματα του ακινήτου. Πολεοδομικές τακτοποιήσεις, δασικές χρήσεις κ.ά. Το ζήτημα αυτό, το 2019 και λόγω πλημμέλειας της προηγούμενης διοίκησης φάνταζε αδύνατο. Τότε ο κ. Κουτσογιάννης, όχι μόνο δεν ψήφιζε τα θέματα στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά δήλωσε ότι όλα αυτά τα ζητήματα έχουν λυθεί εδώ και χρόνια. Όπως λοιπόν δηλώσαμε προεκλογικά, το μόνο που έμενε ήταν η μεταβίβαση της κυριότητας στον Δήμο. Κάτι ιδιαίτερα απλό δηλαδή. Εμβρόντητοι ακούσαμε στα τελευταία δημοτικά συμβούλια ότι δεν προχωράει γιατί υπάρχει φόρος μεταβίβασης που δεν μπορεί να πληρώσει ο Δήμος! Και κάνουμε την πολύ απλή ερώτηση για να την καταλάβει κάθε δημότης. Αν είχαμε πληρώσει τον φόρο μεταβίβασης και είχαμε μισθώσει το ακίνητο- μήπως από τα μισθώματα μερικών μηνών καλύπταμε τα έξοδα, δίναμε ζωή στο ακίνητο και δημιουργούσαμε νέες θέσεις εργασίας; Η αλήθεια είναι ότι με σοβαρή τεχνογνωσία σε  τέτοιου είδους ζητήματα, ούτε φόρος μεταβίβασης χρειάζεται να πληρωθεί ούτε συμβόλαιο μεταβίβασης είναι απαραίτητο να γίνει. Άλλωστε και όταν το ακίνητο πριν πολλά έτη άλλαξε χέρια από τον Δήμο στην Δημοτική Επιχείρηση, ούτε τότε χρειάστηκε να γίνει συμβολαιογραφικός τίτλος μεταβίβασης. Δυστυχώς, η σημερινή δημοτική αρχή δεν μπορεί να ολοκληρώσει ούτε μια απλή πράξη. Τους προκαλούμε λοιπόν και τους ζητάμε να αναλάβουμε εμείς ως παράταξη την ολοκλήρωση της μεταβίβασης, αρκεί να αποδεχτούν ότι λέγανε ψέματα προεκλογικά όταν δηλώνανε ότι το ζήτημα αυτό έχει λυθεί από καιρό!

Δρόμος προς «3-5 Πηγάδια»: Το 2019 δεν είχαμε καν Χιονοδρομικό Κέντρο. Είχαν μείνει κάποια κτίσματα που θα κατέληγαν στο να είναι σήμερα αποθήκες που απλά θα μας θύμιζαν το παρελθόν. Τελειώσαμε επιτέλους την νομιμοποίηση όλων των κτισμάτων, ολοκληρώσαμε τις διαδικασίες με την πράξη πληροφοριακού χαρακτήρα από το Δασαρχείο, τρέξαμε τον διαγωνισμό μακροχρόνιας μίσθωσης, στηρίξαμε τον επενδυτή και καταφέραμε να τύχει χρηματοδότησης 10 εκατ. Ευρώ και ουσιαστικά αναγεννήσαμε από τις στάχτες του το Χιονοδρομικό μας Κέντρο. Και όλα αυτά με συνεχείς καταγγελίες και αγωγές. Ακόμα και βουλευτές από την Λάρισα, στην οποία έχει να χιονίσει δεκαετίες τοποθετήθηκαν επί του θέματος. Η μελέτη για τον δρόμο προς τα «3-5 Πηγάδια» είχε ξεκινήσει κατά την διοίκησή μας αλλά δεν ολοκληρώθηκε ποτέ λόγω σοβαρών ζητημάτων που υπάρχουν σε θέματα απαλλοτριώσεων. Θα ολοκληρωνόταν μέσα στο 2024 και είναι ζήτημα που θα πρέπει να λύσει η σημερινή διοίκηση του Δήμου. Ας κάνει και καμιά σοβαρή δουλειά επιτέλους. Φτάνουν οι εκδηλώσεις και οι φωτογραφίες. Αν ούτε αυτό το ζήτημα μπορεί να λύσει, ας δηλώσει αδυναμία και το αναλαμβάνουμε και αυτό εμείς.

Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης: Συνεργαστήκαμε από το 2022 με το αρμόδιο Υπουργείο και την Περιφέρεια, για να νοικιάσουμε έναν χώρο για την  δημιουργία της στέγης. Από τότε υπάρχουν οι συζητήσεις με την  περιφέρεια μας. Το πρόγραμμα άνοιξε τελικά φέτος και η περίοδος υποβολής ήταν από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Μάϊο του 2024. Στον δικό μας σχεδιασμό, συνδημότης μας, προσέφερε τον ιδιωτικό του χώρο με ένα ελάχιστο τίμημα, λόγω του ότι θέλησε να στηρίξει αυτή μας την προσπάθεια. Δυστυχώς, το τίμημα προετοιμασίας του χώρου με τις προδιαγραφές που απαιτούνται από τον Νόμο ήταν σύμφωνα με τις προμελέτες που κάναμε πολύ υψηλό. Και αυτό για δύο ορόφους. Όχι 290.000 Ευρώ για τρεις ορόφους που δήλωσε η σημερινή διοίκηση και φυσικά δεν καλύπτουν το κόστος μιας σοβαρής προσπάθειας. Για να καταλάβουν οι δημότες, η Πτολεμαΐδα υλοποίησε Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης με προϋπολογισμό 3.712.877,60 Ευρώ, ο Δήμος Αχαρνών με 1.200.810 Ευρώ, ο Δήμος Αγίας Παρασκευής με προϋπολογισμό 7.361.235,92 Ευρώ, τα Ιωάννινα με προϋπολογισμό 3.280.000 Ευρώ. Επιπλέον, το μίσθωμα της Στέγης δεν χρηματοδοτείται από την Πολιτεία και θα πρέπει να καλύπτεται από τον προϋπολογισμό της λειτουργίας της (θα αφαιρείται από το κόστος των εργαζομένων δηλαδή). Άρα, ένα υψηλό μίσθωμα θα οδηγήσει σε υπολειτουργία της Στέγης γενικότερα. Σε κάθε περίπτωση, ψηφίσαμε το εν λόγω θέμα θετικά, ακόμα και με τις έκτακτες και πρόχειρες διαδικασίες που μας επέβαλε η δημοτική αρχή (αυτή είναι η οργάνωση της σε ένα τόσο σοβαρό θέμα) σε δημοτικό συμβούλιο που έγινε τηλεφωνικά! Το θέμα το παρακολουθούμε και θα εκφράσουμε την άποψη μας όταν επιτέλους μας δώσει τις προμελέτες και τον προϋπολογισμό του έργου η σημερινή διοίκηση, όταν μας πει το μίσθωμα του κτιρίου που πρέπει να είναι ιδιαίτερα χαμηλό και όταν μέσα από τις μελέτες αποδειχτεί η ισότιμη πρόσβαση σε όλους τους χώρους του κτιρίου (ασανσέρ για ΑΜΕΑ, εύκολη πρόσβαση, κλπ).

Ασφαλτοστρώσεις στον Δήμο Νάουσας: Ακόμα και σήμερα γίνονται ασφαλτοστρώσεις από το μεγάλο πρόγραμμα ασφαλτοστρώσεων που είχαμε ξεκινήσει εμείς. Συγκεκριμένα, η ασφαλτόστρωση στα Λευκάδια προέκυψε μέσα από το δικό μας πρόγραμμα, ενώ μένουν οι ασφαλτοστρώσεις στα Μονόσπιτα, το Γιαννακοχώρι, αλλά και σε οδούς της Νάουσας. Με λίγα λόγια, ακόμα και σήμερα, με το δικό μας πρόγραμμα πέφτει άσφαλτος στον Δήμο μας. Το μόνο που κατάφερε μέχρι στιγμής η σημερινή διοίκηση είναι κάποιες πιτσιλιές πίσσας σε μπαλώματα προς τα 3-5 πηγάδια. Εμείς αν και κάθε χρόνο επισκευάζαμε τον δρόμο προς τα πηγάδια ποτέ δεν το κάναμε τόσο πρόχειρα. Η μόνη διαφορά μας είναι ότι δεν βγάζαμε ποτέ δελτία τύπου για τόσο μικρά ζητήματα. Από την άλλη καλά κάνετε και διαφημίζετε τέτοια ζητήματα ως δράσεις. Άλλωστε μέχρι εκεί μπορείτε.

Έργο της ΔΕΥΑΝ «Μονάδα πρωτοβάθμιας επεξεργασίας νερού Νάουσας»: Όντως το έργο σχεδιάστηκε από τον κύριο Παρθενόπουλο την περίοδο που ήταν πρόεδρος της ΔΕΥΑΝ. Με την λήξη όμως της προεδρίας του το έργο ξεχάστηκε. Με συνεργασία του κ. Παρθενόπουλου και του κ. Τασιώνα το προχωρήσαμε, το εντάξαμε σε πρόγραμμα χρηματοδότησης και το δημοπρατήσαμε το 2022. Εσείς πολύ απλά υπογράψατε μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων την σύμβαση.

«Αποχετευτικό δίκτυο Μαρίνα-Γιαννακοχώρι»: Ένα τεράστιο έργο προϋπολογισμού περίπου 8.000.000 Ευρώ το οποίο κατά την θητεία μας, το σχεδιάσαμε από την αρχή, ολοκληρώσαμε όλες τις απαραίτητες μελέτες και αδειοδοτήσεις, το εντάξαμε σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, τρέξαμε τον διαγωνισμό και εσείς απλά υπογράψατε την σύμβαση με τον εργολάβο.

Υδροηλεκτρικά Νάουσας: Αναφέρετε ξανά και ξανά ότι δεν πληρώθηκε το παράβολο τον Αύγουστο του 2023. Ξέρετε όμως ότι είχε υπάρξει την περίοδο εκείνη, συμφωνία με το αρμόδιο Υπουργείο αναφορικά με αυτά τα ζητήματα που ενδιέφεραν τόσο τον Δήμο μας όσο και τον Δήμο Ορεστιάδας. Ξεχνάτε όμως πως σταματήσατε με την ψήφο σας στο Δημοτικό συμβούλιο την προηγούμενη περίοδο την διοίκηση μας όταν προσπάθησε να υλοποιήσει αυτό το έργο μέσω της ΔΕΥΑΝ. Ακόμα περισσότερο, όταν δημιουργήσαμε την Ενεργειακή Κοινότητα του Δήμου σε συνεργασία με τους ΤΟΕΒ της περιοχής. Αλήθεια πώς θα υλοποιήστε αυτά τα έργα κ. Κουτσογιάννη; Μέσω του Δήμου; Επιμένετε ακόμα σε αυτό το μοντέλο που το λέγατε και κατά την πρώτη σας διοίκηση και φυσικά δεν υλοποιήθηκε ποτέ; Είναι από τα ελάχιστα ζητήματα που δεν μετακινηθήκατε μετεκλογικά σε όσα λέγαμε εμείς. Θα σας περιμένουμε με ανυπομονησία να αποδεχτείτε τον δικό μας ρεαλιστικό σχεδιασμό για να χαρούμε μαζί την υλοποίηση του έργου.

Πολιτιστικό πρόγραμμα του Δήμου για το καλοκαίρι: Δυστυχώς οι «Γιορτές Νερού» που είχαμε σχεδιάσει στον Άγιο Νικόλα πήγαν επίσης στις ελληνικές καλένδες. Δυστυχώς, το φετινό πρόγραμμα του Δήμου επιδεικνύει έναν μαξιμαλισμό χωρίς σοβαρό σχεδιασμό και χωρίς τη δημιουργία μιας ουσιαστικής πολιτισμικής ταυτότητας. Μπορεί να σώσουν το παιχνίδι μερικά σημαντικά ονόματα καλλιτεχνών, αλλά στο τέλος αποδεικνύεται ότι οι συνεχείς εκδηλώσεις κουράζουν και τελικά πλήττουν την τοπική οικονομία και τα καταστήματα ψυχαγωγίας. Επίσης, ενώ οι εκδηλώσεις έχουν ξεκινήσει, η σημερινή διοίκηση δεν έφερε ποτέ τον προϋπολογισμό τους στο Δημοτικό Συμβούλιο. Αυτό δεν έχει γίνει ποτέ στον Δήμο μας. Πάμε και όπου βγει δηλαδή. Αυτή είναι η οργάνωση του Δήμου μας σήμερα.

Νομικές περιπέτειες του κ. Κουτσογιάννη: Στο συγκεκριμένο ζήτημα πια, η λογική πηδάει από το παράθυρο. Τόσα δικαστήρια έχουν καταδικάσει τον κύριο Κουτσογιάννη για την συμπεριφορά του ως δήμαρχος και ο ίδιος τι μας λέει; Κάποιοι με κυνηγάνε. Το μόνο που σκεφτόμαστε είναι το εξής: Τι θα σκέφτεται ο απλός πολίτης όταν πηγαίνει στα δικαστήρια για ένα απλό προσωπικό του ζήτημα, όταν βλέπει τον κύριο Κουτσογιάννη να χλευάζει την Ελληνική Δικαιοσύνη; Όταν για τόσα χρόνια καταφέρνει να καθυστερεί τις δίκες και να κοροϊδεύει μία ολόκληρη Πολιτεία; Όταν συνεχίζει ανενόχλητος να ασκεί τα καθήκοντα του δημάρχου, ενώ σε κάθε σοβαρό κράτος ο πρώτος πολίτης θα είχε ζητήσει συγνώμη και θα είχε παραιτηθεί; Και αν υπάρχει κάποιος που μπορεί να ελέγχει, όπως ο ίδιος υπονοεί, όλη την πολιτική και δικαστική ζωή του τόπου, ας μας τον κατονομάσει να δούμε και εμείς ποιος έχει πια αυτή την δύναμη στην Ελλάδα του σήμερα. Ας είμαστε σοβαροί κύριε Κουτσογιάννη. Δεν θυμόμαστε και εμείς πόσες φορές έχετε μπει σε αργία για ζητήματα αναφορικά με τις δράσεις σας ως δήμαρχος. Οι αντιδράσεις και οι δηλώσεις σας αποτελούν ντροπή τόσο για το αξίωμα του Δημάρχου, όσο και για τον Δήμο Ηρωικής Πόλης Νάουσας.

 

Αξίζει κάτι καλύτερο στον Δήμο μας.