Πέμπτη, Φεβρουάριος 29, 2024
Follow Us
Αγροτικός σύλλογος Νάουσας "ΜΑΡΙΝΟΣ  ΑΝΤΥΠΑΣ": Για το νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ το οποίο συνεχίζει τις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις χωραφιών

Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση που με το άρθρο 163 το νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ επιμένει και συνεχίζει να δίνει τη δυνατότητα αναγκαστικών απαλλοτριώσεων χωραφιών, στο όνομα του" δημοσίου συμφέροντος" όπως αποκαλεί τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών.

 napat

Θυμίζουμε ότι με βάση το νόμο 4951/ 2022 οι μονοπωλιακοί όμιλοι των ΑΠΕ, έχουν το δικαίωμα αναγκαστικές απαλλοτριώσεις εκτάσεις γης συνολικά ίσης με το 20% του γηπέδου της εγκατάστασης που θα χρειαστεί για να λειτουργήσει πλήρως το φωτοβολταϊκό.

Αυτό σημαίνει ότι ένας μεγάλος επιχειρηματικός όμιλος που πρόκειται να εγκαταστήσει πάρκο φωτοβολταϊκών μπορεί να προχωρήσει σε αναγκαστική απαλλοτρίωση δεκάδων, εκατοντάδων ακόμα και χιλιάδων στρεμμάτων.
Πρόκειται δηλαδή για τη συνέχιση ενός πλιάτσικου-πειρατείας σε βάρος των βιοπαλαιστών αγροτών που μπορεί εν μία νυκτί να χάσουν τα χωράφια τους.
Είναι άλλη μια πλευρά της "πράσινης ανάπτυξης" την έχουμε ήδη νιώσει στο πετσί μας με το τεράστιο κόστος παραγωγής, το πανάκριβο πετρέλαιο, το ακριβό ηλεκτρικό ρεύμα και το νερό.

Καλούμε τους αγρότες να μην αποδεχτούν αυτούς τους σχεδιασμούς και με τον οργανωμένο αγώνα να τους ανατρέψουν.

toutam