Παρασκευή, Μάρτιος 29, 2024
Follow Us
ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΤΗ ΝΗΜΑΤΟΥΡΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ: Με αφορμή την επιστολή του Δήμαρχου Νάουσας στον πρωθυπουργό για τις εξελίξεις στην επιχείρηση Βαρβαρέσος

Όλοι μας γνωρίζουμε όπως και ο Δήμαρχος Νάουσας πως η επιχείρηση Βαρβαρέσος έχει τις προϋποθέσεις και όλες τις δυνατότητες να παράγει άριστης ποιότητας προϊόντα.

hamsal

Πριν δύο χρόνια 2 υπουργοί της κυβέρνησης ( Γεωργιάδης- Βεζυρόπουλος) μιλούσαν για τις μεγάλες δυνατότητες , τις καινοτόμες δράσεις , την εταιρεία εξαγωγικού προσανατολισμού , την αναπτυξιακή πορεία της επιχείρησης κλπ.

Εμείς όμως ήμασταν τότε 3 μήνες απλήρωτοι και σήμερα 11. Τότε ήμασταν 220 εργαζόμενοι και σήμερα 140.

Όταν επισκέφθηκε το εργοστάσιο ο Τσίπρας πριν λίγα χρόνια έλεγε και αυτός ότι είναι ένας « καλός επιχειρηματίας».

Εμείς λέμε ότι είναι βιομήχανος και όχι εργάτης γ’ αυτό φρόντισε να επενδύσει στην ενέργεια και τον τουρισμό για να αβγαταίνει τα κέρδη του. Εμείς όμως παραμένουμε απλήρωτοι.

Ασφαλώς κανένας δεν θέλει να κλείσει το εργοστάσιο, όπως όλα τα άλλα , κυρίως εμείς που εργαζόμαστε σ’ αυτό , γ’ αυτό και :

Έγκαιρα εκφράσαμε την ανησυχία μας για την απαξίωση της παραγωγής που αποτελεί αποκλειστική ευθύνη της εργοδοσίας , όπως και η πληρωμή μας.

Αναδείξαμε το ότι η εταιρεία δεν πληρώνει ΕΦΚΑ, ΔΕΗ , πιθανά νερό , επενδύοντας σε κλάδους με μεγαλύτερο ποσοστό κέρδους.

Έχουν σύμμαχο το κράτος τους, τα δικαστήρια , τα όργανα καταστολής. Γ’ αυτό λοιπόν η εταιρεία:

Προστατεύεται και με δικαστική απόφαση δεν πληρώνει τίποτα ( ελάχιστα ψίχουλα στους εργαζόμενους) , παράγει πουλά και εισπράττει .

Διαχρονικά απ’ όλο τις κυβερνήσεις χρηματοδοτήθηκε με δικά μας κλεμμένα λεφτά και εμείς ήμασταν αντιμέτωποι με μειώσεις ( -16%) , εκ περιτροπής εργασία για 9 μήνες, ατομικές συμβάσεις με 586 και 511 ευρώ , νοικιασμένους εργάτες, απολύσεις κλπ.

Ποτέ δεν τήρησε τις δεσμεύσεις και υποσχέσεις αρχικά μας έλεγε « κάντε υπομονή γιατί περιμένω τράπεζες» , μετά « κάντε υπομονή γιατί θα έρθει επενδυτής και θα πληρωθείτε», ότι θα « υπογράψετε σύμβαση», ότι δεν θα χαθούν θέσεις εργασίας κλπ.

Όμως με την υπομονή και τις υποσχέσεις δεν ζεσταίνονται τα σπίτια μας , δεν μπαίνει φαγητό στο τραπέζι .

Έχουμε πείρα , ξέρουμε τι έγινε στα άλλα εργοστάσια με την υπομονή , ανεξάρτητα από ποιες εξελίξεις ξέρουμε τις επιδιώξεις της εργοδοσίας. Το κλείσιμο των βιομηχανιών της κλωστοϋφαντουργίας δεν ήταν , ούτε είναι φυσικό φαινόμενο. Οι βιομήχανοι παράγουν με σκοπό το κέρδος , ξεζουμίζοντας τους εργαζόμενους. Όταν αυτό το κέρδος πέφτει εξαιτίας του διεθνούς ανταγωνισμού , με επιχειρηματίες άλλων χωρών που παράγουν πιο φθηνά με πιο χαμηλά μεροκάματα κα , τότε κλείνουν εργοστάσια , απαξιώνεται η παραγωγή , έχουμε απολύσεις , ανεργία όπως γίνεται στη Νάουσα εδώ και χρόνια, ανεξάρτητα αν υπάρχει η δυνατότητα και η ανάγκη να παραχθούν φθηνά και ποιοτικά ρούχα.

Ούτε με τη « δίκαιη ανάπτυξη» , ούτε με την « ανάπτυξη για όλους» , ούτε με την « πράσινη ανάπτυξη» καλυτέρευσε η ζωή μας.

Γ’ αυτό και εμείς δίνουμε τη μάχη με μοναδικό κριτήριο τα συμφέροντα των εργαζομένων , έχουμε πλέον πείρα , ξέρουμε τι έγινε όταν εργαζόμενοι ταυτίστηκαν με τα συμφέροντα της εργοδοσίας. Δίνουμε τη μάχη με ψηλά το κεφάλι , έχοντας στο πλευρό μας σωματεία, εργαζόμενους, συνταξιούχους και το λαό της περιοχής που συμφωνεί στα δίκαια αιτήματα μας και συνέβαλαν και οικονομικά στην συνολική μας δράση.

Είμαστε αντιμέτωποι με την αδιαλλαξία της εργοδοσίας η οποία δεν μας πληρώνει και συλλογικά πριν δύο μήνες διαμορφώσαμε το αίτημα: Με ευθύνη της εργοδοσίας να πληρωθούμε όλα τα δεδουλευμένα , να δοθεί μέσω ΟΑΕΔ επίδομα 4.000 ευρώ σ’ όλους τους απλήρωτους για να ξεχειμωνιάσουμε και όταν πληρωθούμε θα τα επιστρέψουμε.

Μ’ αυτό το αίτημα οργανώσαμε και πρόσφατα μαζική κάθοδο στην Αθήνα ( Υπουργείο εργασίας). Παλεύουμε σταθερά για την προστασία των εργαζομένων γ’ αυτό παρ’ ότι είμαστε απλήρωτοι συγκεντρώσαμε χρήματα – τρόφιμα για απλήρωτους που είχαν άμεση ανάγκη .

Απαιτήσαμε να πληρωθούν εργαζόμενοι που αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα υγείας και η εργοδοσία κάλεσε την αστυνομία να μας συλλάβει.

Ο Δήμαρχος Νάουσας στην επιστολή του στον πρωθυπουργό δεν αφιέρωσε ούτε μια λέξη για τα σοβαρά προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουμε . Δεν μας ξαφνιάζει γιατί και αυτός δεν τήρησε την υπόσχεση του ( Φλεβάρης) να δοθούν ξύλα σε 40-50 απλήρωτους εργαζόμενους που τα έχουν άμεση ανάγκη .

Έτσι λοιπόν φαίνεται πως διαλέγει πλευρά. Εμείς ξέρουμε πολύ καλά ποιους έχουμε στο πλευρό μας. Δεν έχουμε πια καμιά εμπιστοσύνη σ’ όσους μας τάζουν υπομονή και αναμονή.

Χωρίς εμάς αδράχτι δεν γυρνά.  

mpabee