Σάββατο, Μαϊος 18, 2024
Follow Us
“Οι «θησαυροί» του χθες εμπνέουν τους εικαστικούς του σήμερα”

H δράση αφορά στην υποβληθείσα πρόταση του ΛΥΚΕΙΟΥ των ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΝΑΟΥΣΑΣ στο ΥΠΠΟΑ στο πλαίσιο της Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για επιχορήγηση σε δράσεις εικαστικών τεχνών, αρχιτεκτονικής, φωτογραφίας και design, με τίτλο “Οι «θησαυροί» του χθες εμπνέουν τους εικαστικούς του σήμερα” και έτυχε της οικονομικής στήριξης για το έτος 2022.

sakar

Πρόκειται για τη συνομιλία και την ανάδειξη της συλλογής των αντικειμένων του ΛΕΝ μέσω της σύγχρονης εικαστικής δημιουργίας σε συνεργασία με τους ενήλικους μαθητές και τους καθηγητές των Εικαστικών Εργαστηρίων του Δήμου Η.Π. Νάουσας.

Η δράση οργανώθηκε σε τρεις φάσεις:

 Η πρώτη αφορούσε στην υλοποίηση ενός εκπαιδευτικού εργαστηρίου εξοικείωσης με τη συλλογή του ΛΕΝ,

 Η δεύτερη φάση στη διοργάνωση ενός εικαστικού εργαστηρίου σε πραγματικό χρόνο και τέλος

 Η τρίτη φάση στον σχεδιασμό και τη διοργάνωση μίας εικαστικής έκθεσης.

Η πρώτη φάση της γνωριμίας και εξοικείωσης πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2022 με την επίσκεψη και ξενάγηση των ενδιαφερόμενων στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο του Δήμου Νάουσας – όπου βρίσκεται η συλλογή του ΛΕΝ και στο κτήριο του ΛΕΝ όπου οι συμμετέχοντες ήρθαν σε επαφή με αυθεντικές φορεσιές και αντικείμενα καθώς και ακριβή αντίγραφά τους και γνώρισαν στοιχεία της υφαντικής τέχνης και της σημασίας των παραδοσιακών ενδυμάτων.

Η δεύτερη φάση αποτέλεσε ένα εικαστικό εργαστήριο σε πραγματικό χρόνο και πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2022 στο σπίτι του ΛΕΝ.

Η τρίτη φάση περιλαμβάνει την εικαστική έκθεση με τα έργα των Εικαστικών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο Σπίτι του ΛΕΝ, Παύλου Μελά 8, και θα είναι ανοιχτή για το κοινό από το Σάββατο 26 Νοεμβρίου μέχρι και την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2022. Ώρες λειτουργίας: Σάββατο 26/11 έως Κυριακή 4/11: 6.00μ.μ. -8.00μ.μ. και Δευτέρα 5/12 έως Παρασκευή 9/12 μόνο κατόπιν ραντεβού (τηλέφωνο επικοινωνίας 6987598596). Είσοδος ελεύθερη για το κοινό. 

Στο πλαίσιο της έκθεσης το κοινό θα μπορέσει να δει τα έργα των εικαστικών σε άμεση συνομιλία με επιλεγμένα αντικείμενα της συλλογής του ΛΕΝ, τα οποία αποτέλεσαν αφορμή και έμπνευση για την παραγωγή των έργων τους.

Το ΛΕΝ αποσκοπεί στην υποστήριξη της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας της πόλης, στην υποστήριξη του έργου των νέων καλλιτεχνών της και στην αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της. Στοχεύει στον εμπλουτισμό του κοινού που συμμετέχει στα εικαστικά δρώμενα και στη διάχυση των εν λόγω πολιτιστικών αγαθών μεταξύ των πολιτών. Επιθυμεί να εξασφαλίσει την εξοικείωση με το σύγχρονο πολιτιστικό γίγνεσθαι των μαθητικών ομάδων της Νάουσας με την επίσκεψή τους στην έκθεση. Μέσω της συγκεκριμένης δράσης σκοπεύει να αξιοποιήσει τη συλλογή του, να τη συστήσει τόσο στους συμμετέχοντες καλλιτέχνες όσο και στους ανθρώπους που θα επισκεφτούν το σπίτι του ΛΕΝ και την έκθεση, καθώς και να ανανεώσει τους δεσμούς του μαζί τους.

Παράλληλα, το ΛΕΝ θα εξασφαλίσει νέες επαγγελματικές συνεργασίες και θα δημιουργήσει νέες συνέργειες με φορείς της τοπικής κοινωνίας, αποσκοπώντας στην καθιέρωση ενός ετήσιου θεσμού συνεργασίας του με τα Εικαστικά Εργαστήρια του Δήμου Η.Π. Νάουσας.

Το Δ. Σ. του Λυκείου Ελληνίδων Νάουσας ευχαριστεί θερμά τους συμμετέχοντες      εικαστικούς Κατερίνα Βογιατζούλη, Θάνος Γκιόρσος, Δήμητρα Καραφούσια, Τασούλα Ορφανίδου, Αναστασία Παπαβασιλείου, Κωνσταντίνος Τενεδιός, Τάνια Τσιβίκη και τον διδάσκοντα των Εργαστηρίων Αλέξανδρος Τσάκωνα για τη γενναιόδωρη δωρεά των έργων τους στο ΛΕΝ.

tikmpa