Πέμπτη, Μάρτιος 28, 2024
Follow Us
Έρχονται επιπλέον εισφορές για μισθωτούς με μπλοκάκια - Όλες οι λεπτομέρειες

Επιπλέον ασφαλιστικές εισφορές θα κληθούν να πληρώσουν μέσα στο επόμενο δίμηνο πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες με παράλληλη μισθωτή απασχόληση αλλά και μισθωτοί που παράλληλα διατηρούσαν κάποια δραστηριότητα με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών (το γνωστό “μπλοκάκι”).

Και όλα αυτά με καθυστέρηση τουλάχιστον 14 μηνών και ενώ έχει μεσολαβήσει η παγκόσμια υγειονομική κρίση που χτύπησε και την εγχώρια επιχειρηματικότητα.

Ο προσδιορισμός της οφειλόμενης, από τον Ιανουάριο του 2020 εισφοράς θα πρέπει, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση να ολοκληρωθεί έως το τέλος Απριλίου, ενώ έως το τέλος Μαΐου θα πρέπει να καταβληθούν και οι πιθανές επιπλέον εισφορές για το 2021, όπως αναφέρει η εφημερίδα "Καθημερινή". Αναλυτικά, με τη μεταρρύθμιση Βρούτση και την αποσύνδεση των εισφορών μη μισθωτών ασφαλισμένων από το δηλωθέν εισόδημα, στις περιπτώσεις παράλληλης μισθωτής απασχόλησης, καθώς και σε αυτές με μπλοκάκι, για τον προσδιορισμό της μηνιαίας εισφοράς προβλέφθηκε η εξής διαδικασία:

-Για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες με παράλληλη μισθωτή απασχόληση, το ποσό εισφοράς, ανά κλάδο κύριας ασφάλισης, από τη μισθωτή απασχόληση δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού της 2ης ασφαλιστικής κατηγορίας ή της επιλεγείσας ασφαλιστικής κατηγορίας εφόσον αυτή είναι μεγαλύτερη.

-Για τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους (έως 5 έτη ασφάλισης) με παράλληλη μισθωτή απασχόληση, βάση αναφοράς είναι η 1η ασφαλιστική κατηγορία.

-Για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες με παράλληλη μισθωτή απασχόληση, το ποσό εισφοράς, ανά κλάδο Επικουρικής ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών, από τη μισθωτή απασχόληση δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού της επιλεγείσας κατηγορίας.

Ήδη, κατά την πρώτη εφαρμογή του νέου τρόπου υπολογισμού, το 2020, και προκειμένου να δηλωθεί ενδεχόμενη παράλληλη μισθωτή απασχόληση, οι ασφαλισμένοι κλήθηκαν να δηλώσουν στον ΕΦΚΑ και την μισθωτή τους απασχόληση ή την υπαγωγή τους στο ασφαλιστικό καθεστώς αμειβόμενων με "μπλοκάκι", παράλληλα με την ασφαλιστική κατηγορία που επέλεξαν. Για τους ασφαλισμένους αυτούς έχει ανασταλεί η έκδοση των ειδοποιητηρίων εισφορών, για όλο το 2020.

Το θέμα έρχεται τώρα, να ρυθμίσει Απόφαση του υπουργείου Εργασίας, που προσδιορίζει την διαδικασία καθορισμού της ασφαλιστικής εισφοράς ενώ ορίζει και τον τρόπο της εκκαθάρισης για το 2020, σύμφωνα με την εφημερίδα "Καθημερινή".

Συγκεκριμένα, ξεκαθαρίζει ότι για τον προσδιορισμό και την εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών θα λαμβάνονται υπόψη οι υποβαλλόμενες από τον εργοδότη μηνιαίες Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ), και η ελάχιστη εισφορά επί παράλληλης άσκησης μισθωτών και μη-μισθωτών δραστηριοτήτων ή η επιλεγείσα από τον ίδιο ασφαλιστική κατηγορία, εφόσον η τελευταία είναι μεγαλύτερη.

Σε περίπτωση που από τη διαδικασία εκκαθάρισης προκύπτει ότι έχει καταβληθεί ποσό υπέρτερο της ελάχιστης ή της επιλεγείσας από τον ασφαλισμένο ασφαλιστικής κατηγορίας, εφόσον η τελευταία είναι μεγαλύτερη, τότε δημιουργείται πιστωτικό υπόλοιπο. Το επιπλέον ποσό επιστρέφεται στους δικαιούχους

πηγή:enikos.gr

mpana