Πέμπτη, Μάρτιος 28, 2024
Follow Us
Αναδρομικά: Πώς θα πληρωθούν οι συνταξιούχοι-Το σχέδιο που εξετάζει η κυβέρνηση

Την καταβολή αναδρομικών ύψους 3,9 δισ. ευρώ σε όλους τους παλαιούς συνταξιούχους (ανεξάρτητα αν έχουν καταθέσει αγωγές ή όχι) αλλά σε βάθος εξαετίας, σε δύο εξάμηνα ανά έτος, αρχής γενομένης από το δεύτερο εξάμηνο του 2021 είναι το βασικό σενάριο που εξετάζει η κυβέρνηση μετά την απόφαση του ΣτΕ για τα παλαιά αναδρομικά.

mpagal

Σύμφωνα με την εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”, οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν μέχρι το τέλος Αυγούστου και οι σχετικές εξαγγελίες ενδεχομένως να γίνουν από τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη στη ΔΕΘ. Το σχέδιο καταβολής των αναδρομικών στους συνταξιούχους εξετάζεται σε συνάρτηση με τα σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα και τη μείωση των εσόδων στον ΕΦΚΑ που δημιούργησε η πανδημία.Το οικονομικό επιτελείο θέλοντας να βάλει τέλος στις δικαστικές διεκδικήσεις αναζητά το κόστος και τον τρόπο επιστροφής των αναδρομικών ποσών για τις κύριες συντάξεις συμπεριλαμβανομένων και των δώρων για τους 11 μήνες, περιμένοντας ωστόσο το πλήρες κείμενο της απόφασης του ΣτΕ. Τα αναδρομικά που θα λάβουν οι παλαιοί συνταξιούχοι (πριν από τον Μάιο 2016) κυμαίνονται από 660 ευρώ έως και 7.800 ευρώ.

Οι κατηγορίες

Μετά τις σχετικές αποφάσεις του ΣτΕ δημιουργούνται τρεις κατηγορίες συνταξιούχων σε συνδυασμό με τις αρχικές αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ του Ιουνίου 2015 και την ψήφιση του Ν.4387/2016 τον Μάιο του 2016:

Όσοι είχαν προσφύγει δικαστικά έως τον Ιούνιο του 2015 , οι οποίοι και δικαιούνται να λάβουν αναδρομικά από τη στιγμή που προσέφυγαν έως τον Μάιο του 2016.

Όσοι έχουν προσφύγει δικαστικά μετά τον Ιούνιο του 2015 (είναι και η τεράστια πλειοψηφία) οι οποίοι και θα λάβουν αναδρομικά από τον Ιούνιο του 2015 έως και τον Μάιο του 2016 ( 11μηνο).

Όσοι δεν έχουν ασκήσει σχετικά ένδικα μέσα, οι οποίοι θα περιμένουν την πολιτική απόφαση της κυβέρνησης , η οποία σε πρώτη φάση αφήνει να εννοηθεί ότι θα αποδώσει στο σύνολο των συνταξιούχων το 11μηνο.

Επί της ουσίας οι περισσότεροι συνταξιούχοι μένουν ακάλυπτοι από αυτή τη δικαστική απόφαση, αφού δεν έχει δοθεί πολιτική λύση, θα υπάρξει ένας νέος γολγοθάς δικαστικών προσφυγών , με τεράστια σπατάλη χρόνου και χρήματος στα δικηγορικά γραφεία.

Επισημαίνεται ότι οι αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ δεν αφορά τους συνταξιούχους δημοσίους υπαλλήλους που λαμβάνουν τη σύνταξη τους από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Για τους εν λόγω υπαλλήλους αναμένονται αποφάσεις της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου που είναι το αρμόδιο δικαστήριο, το οποίο και έχει ήδη συνεδριάσει για τον σκοπό αυτόν.

πηγή:enikonomia.gr

grator