Πέμπτη, Μάρτιος 28, 2024
Follow Us
«Κλειδώνουν» οι αποφάσεις για τουρισμό, μετακινήσεις, εστίαση-Εισηγήσεις να αρθούν νωρίτερα οι περιορισμοί

Εβδομάδα αποφάσεων θα είναι η ερχόμενη, για τρία σημαντικά ζητήματα, που αφορούν στον τουρισμό, τις μετακινήσεις και την εστίαση, στο πλαίσιο του οδικού χάρτη για την άρση των περιοριστικών μέτρων.

kona

Οι συσκέψεις αναμένεται να είναι πυρετώδεις και η τελική εισήγηση του Σωτήρη Τσιόδρα και των λοιμωξιολόγων αναμένεται στο τέλος της εβδομάδας, οπότε και θα υπάρχουν πλέον διαθέσιμα στοιχεία για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού από την Πρωτομαγιά κι έπειτα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, σχετικά με τον τουρισμό, αύριο αναμένονται οι προτάσεις των φορέων, δηλαδή των ξενοδόχων και του ΣΕΤΕ. Παράλληλα, η κυβέρνηση θα αναμένει το γενικό πλαίσιο για τον τουρισμό που θα ανακοινώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σε κάθε περίπτωση εντός της εβδομάδας, ίσως Τρίτη ή Τετάρτη, αναμένεται να γίνει σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου και να ληφθούν αποφάσεις. Πληροφορίες αναφέρουν ότι εάν οι οδηγίες της Κομισιόν δεν ικανοποιήσουν την Αθήνα, είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε διμερείς συμφωνίες με άλλες χώρες. Εξάλλου, την περασμένη εβδομάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική συνομιλία με την πρόεδρο της Κομισιόν για τον τουρισμό.

Αναφορικά με τις μετακινήσεις, στο “τραπέζι” υπάρχει μία πρόταση για απελευθέρωση των ακτοπλοϊκών δρομολογίων σε μεγάλα νησιά (Κρήτη, Κέρκυρα και Ρόδο) από τις 18 Μαϊου. Η επιλογή των νησιών αυτών γίνεται με γνώμονα το ότι διαθέτουν ανθεκτικές υγειονομικές δομές και θα αρθεί ο περιορισμός στις αεροπορικές μετακινήσεις. Η απόφαση αναμένεται να ληφθεί στο τέλος της εβδομάδας. Η γενική απελευθέρωση των ακτοπλοϊκών μετακινήσεων θα γίνει προοδευτικά από την 1η Ιουνίου και με βάση τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Τέλος, πυρετώδεις είναι οι συσκέψεις και οι διαβουλεύσεις και για την εστίαση. Πληροφορίες του τηλεοπτικού σταθμού αναφέρουν ότι η ΚΥΑ με τα υγειονομικά πρωτόκολλα αναμένεται εντός της εβδομάδας, οπότε και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης θα έχει επαφή με την ομάδα λοιμωξιολόγων. Μία εκ των εισηγήσεων προβλέπει την επαναλειτουργία της εστίασης, νωρίτερα, στις 25 Μαίου, εφόσον τα δεδομένα με την πανδημία είναι καλά. Σημειώνεται πως τα υγειονομικά πρωτόκολλα “κλείδωσαν” χθες. Εξάλλου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενδέχεται να απευθύνει νέο τηλεοπτικό μήνυμα πριν τις 18 Μαίου, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες.

πηγή:enikonomia.gr

hyro