Πέμπτη, Μάρτιος 28, 2024
Follow Us
Τι θα ισχύσει για αναστολές συμβάσεων-επιδόματα το Μάιο

Την παράταση του μέτρου της αναστολής συμβάσεων έως 31 Μαΐου προβλέπει Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου καθώς σήμερα 30 Απριλίου λήγει η πρώτη φάση εφαρμογής του μέτρου, για όσες επιχειρήσεις τέθηκαν εκτός λειτουργίας με κρατική εντολή, στις 13 Μαρτίου.

potr

Η παράταση θα αφορά τόσο τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με εντολή δημόσιας αρχής και για όσο διάστημα αυτό ισχύει, όσο και αυτές που πλήττονται βάσει των ΚΑΔ που όρισε το υπουργείο Οικονομικών, όχι όμως για 45 ημέρες αλλά για 30, ήτοι έως το τέλος Μαΐου.

Παράλληλα, κι όπως φωτογραφίζεται από το κυβερνητικό σχέδιο «Γέφυρα Ασφαλείας», που προβλέπει κλιμακωτή άρση των περιοριστικών μέτρων για μια σειρά από οικονομικές -και όχι μόνο- δραστηριότητες, στις επιχειρήσεις που ανοίγουν θα επιβάλλεται όριο στον ελάχιστο αριθμό των εργαζόμενων που επαναφέρουν στην απασχόληση. Συγκεκριμένα, η νέα ΠΝΠ θα προβλέπει ότι οι επιχειρήσεις θα πρέπει να επαναφέρουν κατ’ ελάχιστον σε ενεργή απασχόληση το 50% των εργαζομένων τους.

Στην πρώτη φάση, από την ερχόμενη Δευτέρα, βάσει των κυβερνητικών υπολογισμών, αναμένεται να επανέλθουν στην εργασία 68.528 εργαζόμενοι και επαγγελματίες, περίπου το 10% του συνόλου που επηρεάστηκε απ’ την αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Την ίδια στιγμή μάλιστα, θα δίνεται και η δυνατότητα μερικής ή ολικής άρσης της αναστολής των συμβάσεων, ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησης. Θα μπορεί δηλαδή ο εργοδότης που έχει θέσει εκ νέου τον εργαζόμενό του σε αναστολή σύμβασης για 30 ημέρες, να τον επαναφέρει στην εργασία, οριστικά ή για κάποιες ημέρες, κατά τις οποίες εκτιμά πως θα έχει αυξημένες ανάγκες.

Η ειδική αποζημίωση που θα δικαιούται ο εργαζόμενος του οποίου η σύμβαση θα τεθεί εκ νέου σε αναστολή εκτιμάται ότι θα «κλειδώσει» στα 533 ευρώ, εφόσον η σύμβαση παγώσει για συνολικά 30 ημέρες. Εάν υπάρξει μερική ή πλήρης άρση της αναστολής, τότε θα λάβει από το κράτος το αναλογικό ποσό που αντιστοιχεί στις ημέρες που η σύμβαση εργασίας του θα είναι «παγωμένη». Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί, εκτιμάται ότι θα είναι αντίστοιχη με αυτήν που ίσχυσε κατά την πρώτη φάση, με τις δηλώσεις των εργοδοτών και τις αντίστοιχες αιτήσεις των εργαζόμενων.

Να σημειωθεί ότι σήμερα λήγει η αναστολή μιας μεγάλης ομάδας εργαζόμενων, σε τουρισμό και επισιτισμό, καθώς ήταν από τους πρώτους που οι επιχειρήσεις τους έκλεισαν με κρατική εντολή. Ακολουθούν δε, οι εργαζόμενοι στο λιανεμπόριο, που σταδιακά θα επανεκκινήσει εντός του Μαΐου.

Με υπουργική απόφαση, μάλιστα, που υπέγραψε χθες, ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης καθορίζεται ο τρόπος υποβολής των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ) από τους εργοδότες για το χρονικό διάστημα που ισχύουν οι αναστολές συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων. Πρόκειται στην πράξη για τις ΑΠΔ του μηνός Μαρτίου, για την υποβολή των οποίων υπήρξε μεγάλη αναστάτωση στα λογιστήρια των επιχειρήσεων, λόγω των συνεχών και πρωτόγνωρων ανατροπών που προωθήθηκαν τους δύο τελευταίους μήνες, σε όσα ισχύουν στο εργατικό δίκαιο.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ θα υποβληθεί μια ενιαία ΑΠΔ και δεν θα υπάρξει ξεχωριστό έντυπο. Η ΑΠΔ θα περιλαμβάνει τις ημέρες της κανονικής εργασία, οι οποίες θα δηλωθούν κατά τα συνηθισμένα, αλλά και τις ημέρες της αναστολής οι οποίες μαζί με τις αντίστοιχες αποδοχές θα δηλωθούν με κωδικό ειδικού τύπου αποδοχών. Οι λεπτομέρειες για τον οποίο θα καθοριστούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ. Οι ασφαλιστέες αποδοχές των ημερών αναστολής θα καταχωριστούν με βάση τον μισθό πριν την αναστολή, όπως δηλαδή θα καταχωρίζονταν εάν δεν είχαν τεθεί σε αναστολή οι συμβάσεις εργασίας. Οι εργοδότες θα πληρώνουν τις εργοδοτικές εισφορές που τους αναλογούν για τις πραγματικές ημέρες εργασίας και ο Προϋπολογισμός θα καλύψει στον e-ΕΦΚΑ τις ασφαλιστικές εισφορές για τις ημέρες που βγήκαν οι εργαζόμενοι σε αναστολή σύμβασης, χωρίς περαιτέρω εμπλοκή του εργοδότη.

Με την ίδια Απόφαση, δίνεται παράταση για τον μήνα Μάρτιο -που είναι και ο πρώτος μήνας εφαρμογής των αναστολών- για την υποβολή κύριων και συμπληρωματικών Α.Π.Δ μέχρι τις 15 Μαΐου, και ξεκαθαρίζεται ότι για το μήνα Μάρτιο η ημερομηνία έναρξης της αναστολής σύμβασης εργασίας ορίζεται αυτή που θα έχει δηλώσει ο εργοδότης στην ΑΠΔ. Δίνεται δηλαδή η δυνατότητα να δηλωθεί η σωστή ημερομηνία έναρξης της αναστολής σε περίπτωση που είχε γίνει λάθος με τις δηλώσεις στην "Εργάνη".

Προσοχή όμως. Οι επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή δεν μπορούν να δηλώσουν ημερομηνία έναρξης αναστολής των συμβάσεων εργασίας πριν την 15η Μαρτίου, ενώ οι επιχειρήσεις που υπολειτουργούν βάσει ΚΑΔ δεν μπορούν να δηλώσουν ημερομηνία έναρξης αναστολής των συμβάσεων εργασίας πριν την 21η Μαρτίου.

πηγή:euro2day.gr

mklo