Τετάρτη, Δεκέμβριος 25, 2024
Follow Us
Ρεύμα: Αυξημένη η τιμή τον Φεβρουάριο-Τι δείχνουν τα στοιχεία

Αυξήθηκαν κατά 6% οι λιανικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά στην Αθήνα τον Φεβρουάριο , σύμφωνα με την  έρευνα Household Energy Price Index for Europe (HEPI) που εκπονήθηκε από τις ρυθμιστικές αρχές της Αυστρίας και της Ουγγαρίας και την εταιρία VaasaETT.

mpana

Σύμφωνα δε με την έρευνα, η  άνοδος της τιμής στην Αθήνα οφείλεται κυρίως στη μείωση που έγινε επί των επιδοτήσεων που παρέχει η κυβέρνηση. Αναλυτικά:

Για περίπου  το 90% των νοικοκυριών, οι επιδοτήσεις μειώθηκαν στα 40 ευρώ /MWh από 330 ευρώ/MWh  που ήταν αρχικά,  μετά την πρόσφατη πτώση που είχε καταγραφεί στις τιμές χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας.

Τα στοιχεία

Αξιοσημείωτο είναι δε πως η Αθήνα, το Παρίσι, η Μαδρίτη και το Λονδίνο είναι από τις λίγες πρωτεύουσες της Ευρώπης που είχαν το Φεβρουάριο αύξηση στην τιμή λιανικής ρεύματος  τα νοικοκυριά.

Ενώ στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ καταγράφηκε πτώση στις τιμές ρεύματος .Αυτό συνέβη  κυρίως λόγω της μείωσης των χονδρικών τιμών στο ρεύμα.

Είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα την μελέτη η τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στην Αθήνα διαμορφώθηκε σε 30,19 λεπτά/KWh, πάνω από το μέσο όρο της τιμής των 27 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ήταν στα 28,26 λεπτά/KWh και πάνω από το μέσο όρο όλων των πρωτευουσών της Ευρώπης που ήταν στα 26,60 λεπτά/KWh.

Ακριβότερη από την Αθήνα ήταν η ηλεκτρική ενέργεια στη Στοκχόλμη, το Άμστερνταμ, τις Βρυξέλλες, τη Βιέννη, τη Λευκωσία, την Κοπεγχάγη, την Πράγα, τη Ρώμη, το Λονδίνο, το Βερολίνο και το Δουβλίνο. Πρέπει να σημειωθεί εδώ πως η μελέτη εξετάζει τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στις πρωτεύουσες των χωρών καθώς στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες δραστηριοποιούνται εταιρίες προμήθειας ανά περιοχή σε αντίθεση με τη χώρα μας όπου η τιμή της Αθήνας αντικατοπτρίζει την τιμή ηλεκτρικής ενέργειας για το σύνολο της χώρας.

Σύμφωνα με την έρευνα το Δουβλίνο και το Βερολίνο είναι οι ακριβότερες πόλεις για οικιακούς καταναλωτές στην Ευρώπη, ακολουθούμενες από το Λονδίνο, τη Ρώμη και την Πράγα.

Συνολικά, τον Φεβρουάριο οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά παρουσίασαν, ως επί το πλείστον μείωση, για τέταρτο διαδοχικό μήνα, σε αντίθεση με την συνεχή ανοδική κίνηση των τιμών από τον Φεβρουάριο έως Οκτώβριο του 2022.

Οι πιο σημαντικές αλλαγές

Οι πιο σημαντικές αλλαγές που σημειώθηκαν στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας τον Φεβρουάριο ήταν οι εξής:

Αύξηση της τιμής κατά 9% στο Παρίσι, κατά 8% στη Μαδρίτη, κατά 6% στην Αθήνα και κατά 3% στο Λονδίνο.

Μείωση τιμής κατά 28% στη Στοκχόλμη, κατά 25% στη Ρώμη και το Ταλίν, κατά 24% στο Ελσίνκι, κατά 23% στην Κοπεγχάγη, κατά 12% στο Όσλο, κατά 11% στις Βρυξέλλες και τη Λισαβόνα, κατά 9% στο Βερολίνο κατά 5% στη Ρίγα, κατά 2% στη Βιέννη και το Βίλνιους και κατά 1% στη Λευκωσία. Πάντως σχεδόν στις μισές πρωτεύουσες της Ευρώπης, οι τιμές παρέμειναν σταθερές. Αυτό οφείλεται κυρίως στην πτώση της χονδρικής τιμής, λόγω του ήπιου χειμώνα που οδήγησε σε χαμηλότερη ζήτηση αλλά και στην αυξημένη παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές  Ενέργειας.

Επίσης σημαντικό ρόλο στην αποκλιμάκωση των τιμών έπαιξαν τα εκτεταμένα μέτρα ενεργειακής στήριξης που έχουν εφαρμοστεί από τις κυβερνήσεις για τον μετριασμό των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης στους λογαριασμούς των νοικοκυριών.

πηγή:enikonomia.gr

hamart