Τρίτη, Μαϊος 21, 2024
Follow Us
Γονικές παροχές: Τα νέα δεδομένα για το αφορολόγητο όριο με την κατάθεση των μετρητών

Οι συγγενείς πρώτης κατηγορίας μπορούν να εξασφαλίσουν ακόμη και με κατάθεση μετρητών το αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ στις γονικές παροχές  ή δωρεές .

mpebe

Ωστόσο για να ισχύσει αυτό το αφορολόγητο όριο θα πρέπει η κατάθεση των μετρητών στον λογαριασμό του δωρεοδόχου να έχει γίνει μέσα σε 3 εργάσιμες  ημέρες από την ημερομηνία ανάληψης του χρηματικού ποσού από τον τραπεζικό λογαριασμό του δωρητή.

Τι αλλάζει

Τροποποιημένη διάταξη για τις γονικές παροχές και τις δωρεές περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που θα κατατεθεί σήμερα, Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου 2022 στη  Βουλή. Στην διάταξη αυτή υπάρχει ρύθμιση που ισχύει αναδρομικά από  την 1η Οκτωβρίου 2021 με την οποία ενεργοποιείται το αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ. Πρόκειται για την νέα  διάταξη που  θεσπίστηκε με τις διατάξεις του Ν. 4839/2021 και η οποία ισχύει και για τις δωρεές και γονικές παροχές χρημάτων που έγιναν από την 1η Οκτωβρίου 2021 μεταξύ των δικαιούχων της α’ κατηγορίας της φορολογικής κλίμακας με ανάληψη χρημάτων από τον λογαριασμό του δωρητή και κατάθεση του ίδιου ποσού στον λογαριασμό του δωρεοδόχου εντός 3 εργάσιμων ημερών.

Όπως ανέφερε πρόσφατα το υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωση του « δεν φορολογούνται όλες οι προνοιακές παροχές σε χρήμα που χορηγεί οποιοσδήποτε δημόσιος φορέας σε άτομα με αναπηρία, διευκρινίζεται ότι το αφορολόγητο ποσό των 800.000 ευρώ, που θεσπίστηκε με τις διατάξεις του ν. 4839/2021, ισχύει και για τις δωρεές και γονικές παροχές χρημάτων που πραγματοποιήθηκαν, από την 1η Οκτωβρίου 2021 μεταξύ των δικαιούχων της Α΄ κατηγορίας της φορολογικής κλίμακας με ανάληψη χρημάτων από τον λογαριασμό του δωρητή και κατάθεση του ίδιου ποσού στον λογαριασμό του δωρεοδόχου εντός 3 εργάσιμων ημερών, και θεσμοθετούνται κυρώσεις στις περιπτώσεις που δεν διαβιβάζονται τα δεδομένα στοιχείων λιανικής πώλησης στο Πληροφοριακό Σύστημα Φ.Η.Μ. της Α.Α.Δ.Ε. που εκδίδονται μέσω Φορολογικού Ηλεκτρονικού Μηχανισμού (Φ.Η.Μ.), για την ηλεκτρονική διαβίβαση αυτών στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA ».

Γονικές παροχές και δωρεές χρημάτων: Τι ισχύει σήμερα

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την σημερινή διάταξη, η γονική παροχή ή η δωρεά χρηματικών ποσών προς τους συγγενείς της πρώτης κατηγορίας (σύζυγοι, παιδιά, γονείς, παππούδες, γιαγιάδες, εγγόνια) που  διενεργείται με μεταφορά χρημάτων μέσω χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, φορολογείται με συντελεστή 10% μετά την αφαίρεση εφάπαξ αφορολόγητου ποσού 800.000 ευρώ. Αυτό συνεπώς σημαίνει ότι ο γονιός που δωρίζει ποσά έως 800.000 ευρώ στο παιδί του ή ο παππούς στο εγγόνι  είναι αφορολόγητα  μόνο εάν  η δωρεά γίνεται με μεταφορά του χρηματικού ποσού μέσω τραπεζών

πηγή:enikonomia.gr 

kokar