Πέμπτη, Μάρτιος 28, 2024
Follow Us
«Θα γυρίσω στη μάχη»: Κατάθεση ψυχής από το Αντώνη Ταπλίδη στο ethnos.gr

Είναι ο πρώτος συνταξιούχος εθελοντής γιατρός στην Βόρεια Ελλάδα που φώναξε «παρών», σήκωσε τα μανίκια και επέστρεψε στο νοσοκομείο της Νάουσας. Αν και νόσησε, λαχταρά να ξαναγυρίσει για να ριχτεί στη μάχη

naprob

Κρέμασε την ιατρική ποδιά πριν επτά χρόνια, αποχαιρετώντας το ΕΣΥ μετά από 38 έτη στην πρώτη γραμμή των νοσοκομείων. Ο 72χρονος πρώην διευθυντής της Παθολογικής Αντώνης Ταπλίδης, βλέποντας καθημερινά από τους δέκτες της τηλεόρασης τις συνθήκες πολέμου που επικρατούσαν στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας αποφάσισε να ξαναριχτεί στη μάχη και να βοηθήσει τους νεότερους συναδέλφους του, επιστρέφοντας στο νοσοκομείο της Νάουσας απ’ όπου ξεκίνησε την καριέρα του το 1985.

«Τι να φοβηθώ; Ήξερα να φυλάγομαι τόσα χρόνια από τα μικρόβια...»

Πριν καλά-καλά δημοσιευτεί η πρόσκληση του υπουργείου Υγείας για να μπορούν να εντάσσονται στο δυναμικό των νοσοκομείων συνταξιούχοι ιατροί των αναγκαίων ειδικοτήτων, αποδέχτηκε το κάλεσμα του διοικητή του νοσοκομείου Νάουσας, προσπερνώντας τον προβληματισμό φίλων και συγγενών του. Και μέσα Νοεμβρίου πέρασε το κατώφλι του-μαζί με τον συνταξιούχο διευθυντή Αναισθησιολογίας Αντώνη Ιωάννου-υπέγραψε τα δικαιολογητικά και την ίδια μέρα ξαναφόρεσε την ιατρική ποδιά, εξετάζοντας ασθενείς.

«Τι να φοβηθώ; Ένιωθα υγιής και σωματικά και ψυχικά. Ήξερα να φυλάγομαι τόσα χρόνια από τα μικρόβια. Πρώτη φορά συναντώ λοιμώξεις; Το 1/3 των παθήσεων που συναντούν στην καριέρα τους οι παθολόγοι είναι λοιμώξεις» λέει στο ethnos.gr o 72χρονος παθολόγος από την καραντίνα στην οποία βρίσκεται εδώ και δέκα μέρες. Με την γυναίκα του να έχει αποδημήσει και τα τρία παιδιά του να ζουν εκτός Νάουσας «ήθελα να γεμίσω τα πρωινά μου αλλά και να προσφέρω. Και ήταν μια δουλειά που ήξερα να την κάνω. Και γι αυτό γύρισα».

Στους θαλάμους με τα ύποπτα περιστατικά 

Όταν πρωτοπήγε, στο νοσοκομείο της Νάουσας, αυτό βρίσκονταν στο «κόκκινο», νοσηλεύοντας περισσότερα από 30 κρούσματα covid και τουλάχιστον 20 μη covid. Αρχές του περασμένου Δεκέμβρη έχασε τη μάχη μια 37χρονη υγειονομικός που δούλευε στο νοσοκομείο ως επικουρική βοηθός ακτινολόγου βαρύνοντας ακόμη περισσότερο το κλίμα. «Παρά τον κίνδυνο, ήθελε από την πρώτη στιγμή να μπει στους θαλάμους covid. Τον σταματήσαμε. Έδειξε απαράμιλλη γενναιότητα παρά την ηλικία του» τόνισαν στο ethnos.gr υγειονομικοί του νοσοκομείου Νάουσας που υποδέχτηκαν τον παλιό διευθυντή της Παθολογικής Κλινικής. 

Ο 72χρονος Ναουσαίος ανέλαβε τελικά τα ύποπτα περιστατικά covid. Όσοι πολίτες έρχονταν στο νοσοκομείο με άλλες παθήσεις αντιμετωπίζονταν και ως ύποπτα περιστατικά. Έκαναν ράπιντ τεστ και όσοι έβγαιναν αρνητικοί εισάγονταν στους κοινούς θαλάμους με νοσηλευόμενους που αντιμετώπιζαν άλλα προβλήματα υγείας (εγκεφαλικά, γαστροραγίες κ.α.). Ο 72χρονος εξέταζε για περίπου ένα μήνα τους ασθενείς αλλά έδινε και συμβουλές στους ειδικευόμενους συναδέλφους του. «Η νέα φουρνιά γιατρών με αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή. Ένιωσα ευχάριστα. Και πάντοτε το μάθημά μου στους νεότερους συναδέλφους ήταν μπροστά στο θάλαμο του αρρώστου και όχι στα αμφιθέατρα».

Μαθημένος στα δύσκολα δεν ήταν λίγες οι στιγμές που ξαναβρέθηκε μπροστά σε δύσκολες καταστάσεις. «Υπήρξαν δραματικές στιγμές. Σε κάποιον νεαρό να μην του φτάνει το οξυγόνο, να χρειάζεται διασωλήνωση, κάποιος να πάθει πνευμονική εμβολή και να θέλει φουλ αγωγές και να λες θα ζήσει, δεν θα ζήσει. Αλλά και άλλα βαριά περιστατικά που έπρεπε να διακομιστούν στη Θεσσαλονίκη» θυμάται ο 72χρονος Ναουσαίος γιατρός.  

Δεν φοβήθηκε, όμως, καθόλου, όπως λέει. «Τόσα χρόνια δεν είχα κάποιο πρόβλημα. Αντιμετώπισα βαριά περιστατικά, όπως περιστατικά με γρίπη των πτηνών, αλλά και HIV. Εντόπισα στην Νάουσα το πρώτο περιστατικό HIV και όταν απευθύνθηκα εκείνη την εποχή στο ΑΧΕΠΑ μου είπαν: Εσύ το βρήκες, εσύ κάντο ό,τι θέλεις. Τόσα πολλά ξέραμε εκείνη την εποχή…. Άρα δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο αυτό που συμβαίνει με τον κορονοϊό». 

Δείτε περισσότερα στο ethnos.gr

aenkar