Τετάρτη, Σεπτέμβριος 04, 2024
Follow Us
Πρόσκληση για ένταξη του δημοτικού Πάρκου Νάουσας στο Ευρωπαϊκό δίκτυο «EUROPEANROUTEOFHISTORICGARDENS»

Μεγάλη τιμή αποτελεί η πρόσκληση προς το Δήμο Νάουσας, από τη Διεύθυνση Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης του Υπουργείου Πολιτισμού, για την ένταξη του Δημοτικού μας Πάρκου στο Ευρωπαϊκό δίκτυο “EUROPEANROUTEOFHISTORICGARDENS”(ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΗΠΩΝ), προκειμένουνα εκπροσωπήσει την Ελλάδα μαζί με άλλα 4 πάρκα στο διεθνές δίκτυο.

parkip

Η πρόταση αυτή είναι αποτέλεσμα άοκνης,πολύχρονης και επίμονης προσπάθειας του Προϊσταμένου της Υπηρεσίας Πρασίνου κου Μπάμπου Νικολάου, που περιλαμβάνει επαφές με σημαντικούς φορείς όπως η ΕΛΛΕΤ (Εταιρία διατήρησης πολιτιστικής κληρονομιάς), η ΔνσηΔιεύθυνση Περιβάλλοντος Πολιτισμού και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Μακ.Θράκης, αλλά και ενέργειες όπως συμμετοχήστο Πανελλήνιο Συνέδριο PublicSpace, διεθνείς δημοσιεύσεις, κ.α.

Το δίκτυο έχει θεσπιστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπήμε σκοπό :

Τη διάδοση και προώθηση ιστορικών κήπων

Την προώθηση του διαλόγου για την αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς

Την προώθηση της συνεργασίας των διοικήσεων σε κοινές δράσεις σε όσους σχετίζονται με το δίκτυο

Στην ενίσχυση της γνώσης για τις ρίζες της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Στην εναρμόνιση του τομέα της αειφόρου ανάπτυξης των πολιτιστικών και τουριστικών δραστηριοτήτων που πραγματοποιούνται στους χώρους των ιστορικών κήπων

Αν αναλογιστεί κανείς τους κήπους που είναι ήδη στο δίκτυο (Villa d’ este, Gardens of Aranjuez, Giardino Storico Garzoni, Boboli Garden, Herrenhausen Gardens, κ.α.), μπορεί να καταλάβει πόσο μεγάλη είναι η σημασία της ένταξης του Δημοτικού μας Πάρκου στην ομάδα των πιο διάσημων  πάρκων της Ευρώπης.

Παράλληλα η συμμετοχή δημιουργεί μια τεράστια ευθύνη για τη σωστή συντήρηση και τη διατήρηση της ιστορικότητας του Πάρκου αλλά και την γενικώτερη οργάνωση προβολής του σε διεθνές επίπεδο. Από πλευράς Υπουργείου Πολιτισμού πάντως υπάρχει απόλυτη υποστήριξη προς το Δήμο.

giater