Δευτέρα, Σεπτέμβριος 02, 2024
Follow Us
Ο Δήμαρχος Νάουσας Νίκος Καρανικόλας στο Radio North 98: «Να ξαναδώσουμε ζωή στα κουφάρια της αποβιομηχάνισης» (video)

Σε θέματα που αφορούν στις προοπτικές της Νάουσας, αλλά και σε θεσμικά ζητήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εν μέσω και πέραν της κρίσης του κορωνοϊού, αναφέρθηκε ο Δήμαρχος  Νάουσας κ. Νίκος Καρανικόλας, φιλοξενούμενος στο στούντιο του Radio North 98 και στην εκπομπή “Βόρειος Αντίκτυπος” με τον Βαγγέλη Μωυσή.

beegra

«Να ξαναδώσουμε ζωή στα “κουφάρια” της αποβιομηχάνισης» (03:42)

«Τα παλιά “κουφάρια”, τα εργοστάσια της Νάουσας να θα πρέπει να βρούμε τρόπο να ξαναζωντανέψουν. Αυτή τη στιγμή εντός του ιστού και στις παρυφές του, έχουμε 6-7 κτίρια που παραμένουν “φαντάσματα” ενώ θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν, να αποτελέσουν στέγη για επιχειρηματικές δραστηριότητες, για πολυχώρους πολιτισμού, να ενταχθούν ξανά στην οικονομία γιατί αποτελούν και αρχιτεκτονικό και πολιτισμικό πλούτο. Ήδη είμαστε σε επαφές με αρμόδια υπουργεία και με τις τράπεζες ή άλλους φορείς που έχουν την ιδιοκτησία αυτών των κτιρίων και έχουμε θετική ανταπόκριση. Και βέβαια, σημασία έχει, όχι μόνο να βρούμε κάποια χρήματα για να ξεκινήσει κάτι, αλλά να εξετάσουμε και τη βιωσιμότητά του και τη διάρκειά του.»

«Έχουμε 10,7 εκατ. ευρώ για το χιονοδρομικό, αναζητούμε και επενδυτή» (09:34)

«Εξασφαλίσαμε τα χρήματα από το Υπουργείο Ανάπτυξης, για το χιονοδρομικό στα Τρία-Πέντε Πηγάδια, ένα project που γίνεται για πρώτη φορά στον Δήμο, τόσο μεγάλο. Με αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό όλων των υποδομών, ώστε να έχουμε ένα χιονοδρομικό πραγματικά ευρωπαϊκών προδιαγραφών. Τώρα αναζητούμε και έναν στρατηγικό επενδυτή για να εντάξουμε σε ένα άλλο σχεδιασμό συνολικά την περιοχή, δίνοντας βάρος στο πεδίο ευεξία-αθλητισμός. Αυξάνοντας έτσι και την προσέλκυση επισκεπτών από το εξωτερικό.»

«Να πάμε από την Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Τοπική Διακυβέρνηση.» (29:36)

«Αν θέλουμε να κάνουμε βήματα μπροστά πρέπει να τελειώνουμε με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και να μιλήσουμε για την Τοπική Διακυβέρνηση. Εμείς έως τώρα είχαμε μία περίεργη σχέση της Αυτοδιοίκησης - Πολιτείας. Η Πολιτεία είχε ένα ρόλο ελεγκτή και αυτό πρέπει να τελειώσει γιατί δημιουργεί καθυστερήσεις, που αναγκαστικά υπάρχουν για να λειτουργεί αυτό το μοντέλο. Πρέπει να πάμε σε μία  Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπου οι δήμοι πρέπει να μεταλλαχτούν σε κάτι διαφορετικό. Δεν μπορείς να μην έχεις ανθρώπους να μην ασχολούνται με Ευρωπαϊκά Προγράμματα και στρατηγικό σχεδιασμό, δεν είναι μόνο τα φώτα η καθαριότητα και οι τρύπες στους δρόμους. Τον «πόλεμο» με την καθημερινότητα τον έχεις ούτως ή άλλως αλλά δεν μπορεί να σταματά εκεί η συζήτηση. Οι δήμοι πρέπει να μετατραπούν σε κάτι διαφορετικό και καινούριο πρέπει να γίνουν οργανισμοί ανεξάρτητοι σε πολλά σημεία από την κεντρική πολιτική  σκηνή.

Δείτε το video:

torspo