Τρίτη, Σεπτέμβριος 03, 2024
Follow Us
Απόφαση κατά πλειοψηφία από την οικονομική επιτροπή για την συμμετοχή του Δήμου Ηρωικής Πόλεως Νάουσας σε υποβολή πρότασης στην Ευρωπαϊκή Δράση «Πρόκληση Ευφυών Πόλεων»

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε η εισήγηση της οικονομικής επιτροπής για την συμμετοχή του Δήμου Ηρωικής Πόλεως Νάουσας σε υποβολή πρότασης στην Ευρωπαϊκή Δράση «Πρόκληση Ευφυών Πόλεων (“100 Intelligent Cities Challenge”/100 Intelligent Cities Challenge”).

kosna

Ο ∆ήµος Ηρωικής Πόλεως Νάουσας προτίθεται να συµµετάσχει ως µέλος του  οικοσυστήµατος  της πόλης µας, στην πρόταση του δικτύου των ∆ήµων Βελβεντού και Ωραιοκάστρου που πρόκειται να υποβάλουµε στην Ευρωπαϊκή ∆ράση Πρόκλησης Ευφυών Πόλεων (“100 Intelligent Cities Challenge”),  την υποβολή συντονίζει το Ερευνητικό Ινστιτούτο Ευφυών Συστηµάτων Παραγωγής και Ευφυών Πόλεων (Πανεπιστήµιο Θεσσαλίας), -Research Institute for Smart Systems and Smart Cities (RIS3C) of the University of Thessaly.

Σκοπός της παρούσας δράσης είναι η επιλογή και καθοδήγηση 100 πόλεων στην Ευρώπη, για τη συγγραφή και ανάπτυξη της στρατηγικής τους για τον ψηφιακό µετασχηµατισµό τους. Ο ψηφιακός µετασχηµατισµός της πόλης µας είναι µονόδροµος προκειµένου να εστιάσουµε στις προκλήσεις του μέλλοντος και να αξιοποιήσουµε από κοινού την πληροφορική και τις τηλεπικοινωνίες για τη βιώσιµη ανάπτυξή µας σε όρους οικονοµικούς, κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς. Η υπό εξέλιξη πρόσφατη κρίση του Covid-19 δείχνει την υψηλή σηµασία επίτευξης αυτού του µετασχηµατισµού.

Αυτή όµως η αξιοποίηση πρέπει να παραχθεί µε σχέδιο και µε συνεργασία µε τους κοινωνικούς µας εταίρους. Το δίκτυο των 3 ∆ήµων µε το οποίο υποβάλουµε την παρούσα πρόταση επέλεξε ως  στρατηγικές προτεραιότητες τη διαχείριση απορριµµάτων, την ασφάλεια των υδάτων, την ψηφιακή

∆ιακυβέρνηση και τον Τουρισµό, αναγνωρίζοντας τον ιδιαίτερο ρόλο στην από κοινού βιωσιµότητα και ανάπτυξή του. Για το λόγο αυτό, σας καλούµε να συµµετάσχετε στη διαµόρφωση της στρατηγικής µας αυτής.

Με την πρότασή µας επιδιώκουµε να ενταχθούµε σε δίκτυα πόλεων (Mentees), να δεχτούµε τεχνική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να καθοδηγηθούµε στην ανάπτυξη της στρατηγικής µας για τον ψηφιακό µετασχηµατισµό, τόσο από την Επιτροπή όσο και από Ευρωπαϊκές και ∆ιεθνείς πόλεις που έχουν κάποιο επίπεδο ωριµότητας στον ψηφιακό µετασχηµατισµό και διαθέτουν αποδεδειγµένη τεχνογνωσία και καλές πρακτικές.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υλοποίησε πριν 3 χρόνια τη δράση του ψηφιακού µετασχηµατισµού πόλεων (Digital Cities Challenge (DCC)) στην οποία συµµετείχανε 41 πόλεις µε πληθυσµό άνω των 50.000 πολιτών από όλη την Ευρώπη. Σκοπός της δράσης ήταν η καθοδήγηση των πόλεων στη χάραξη στρατηγικών για τον ψηφιακό τους µετασχηµατισµό, στον οποίο πρέπει να συµµετέχει το σύνολο των εµπλεκοµένων της πόλης.

Δείτε περισσότερες λεπτομέρειες στο έγγραφο που αναρτήθηκε στην Διαύγεια εδώ

 naptor