Τετάρτη, Απρίλιος 24, 2024
Follow Us
Τα Βότανα του Βερμίου: Αναλυτική παρουσίαση από τον δήμο Νάουσας

#PureNaoussa

Στο βουνό Βέρμιο, όπου, κατά τον Ηρόδοτο, πριν δυόμισι χιλιάδες χρόνια περίπου βρίσκονταν οι περίφημοι κήποι του Μίδα με τα εξηντάφυλλα τριαντάφυλλα, η βλάστηση είναι πλούσια σε όγκο και ποικιλία, κυρίως λόγω της μορφολογίας, των νερών και των κλιματικών συνθηκών. Αποκαλύπτεται για τον επισκέπτη μια πανδαισία χρωμάτων και αρωμάτων από τα εκατοντάδες είδη αγριολούλουδων και φαρμακευτικών βοτάνων που φυτρώνουν ακόμη και σήμερα. Κάποια μάλιστα σπάνιας ομορφιάς όπως π.χ. το κόκκινο λίλιουμ, η παιώνια, τα αγριογαρύφαλλα κλπ., άλλα πολύτιμα φαρμακευτικά βότανα.

Σε χαμηλά υψόμετρα του βουνού Βέρμιο, συναντούμε κυρίως θάμνους, όπως κέδρα, αγριομυρτιές, σχοίνους, κουμαριές, καθώς και δέντρα, όπως πλατάνια, γάβρους, όστριες, φλαμουριές, φράξους κλπ., ανεβαίνοντας υψόμετρο καστανιές και βελανιδιές, ενώ ακόμη πιο ψηλά οξιές, πεύκα και πιο ψηλά έλατα.

Οι Ναουσαίοι γνωρίζοντας ανέκαθεν τις ευεργετικές ιδιότητες των βοτάνων του βουνού, τα χρησιμοποιούσαν ως θεραπεία, με ιδιαίτερη προσοχή, λόγω της τοξικότητας πολλών. Είμαστε πολύ προσεκτικοί στη συλλογή τους, ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών και δεν είμαστε άπληστοι γιατί δεν θέλουμε να χαλάσουμε το ριζικό τους σύστημα και να συμβάλλουμε στην εξαφάνιση τους. Λαμβάνουμε υπόψη μας ότι θεωρείται παράνομη η συλλογή μεγάλου όγκου βοτάνων κυρίως σε ορισμένες περιοχές, οι οποίες ανήκουν σε καθεστώς προστασίας (NATURA 2000). Ξεκινάμε την περιήγησή μας με τα πιο συνηθισμένα και σημαντικά βότανα του βουνού μας.

Δείτε περισσότερα στο site του δήμου Νάουσας εδώ