Τετάρτη, Δεκέμβριος 03, 2025
Follow Us
Στρατηγικός σχεδιασμός για Παιδεία, Υγεία και Ανάπτυξη-Το πλάνο του Δήμου Νάουσας

Σε ένα χαλαρό αλλά απολύτως ουσιαστικό γεύμα με τους δημοσιογράφους των τοπικών ΜΜΕ της Ημαθίας το απόγευμα της Τετάρτης, ο δήμαρχος Νάουσας Νίκος Κουτσογιάννης παρουσίασε μια σειρά από κρίσιμες εξελίξεις, στρατηγικά σχέδια και αλλαγές που αναμένεται να διαμορφώσουν την πορεία του Δήμου τους επόμενους μήνες.

Υγεία: «Το αποτυχημένο μοντέλο αποσύνδεσης και η νέα λύση»

Ο κ. Κουτσογιάννης ανέφερε πως η προσπάθεια αποσύνδεσης των νοσοκομείων της Ημαθίας «δοκιμάστηκε και απέτυχε παταγωδώς». Όπως τόνισε, πλέον διαμορφώνεται ένα εντελώς νέο μοντέλο συνεργασίας και λειτουργίας, το οποίο βρίσκεται πολύ κοντά στην οριστικοποίησή του.
Το νέο σχήμα, όπως εξήγησε, θα διασφαλίζει πλήρως και τις δύο μονάδες, επιτρέποντας σε κάθε νοσοκομείο «να διαχειρίζεται την τύχη του», με στόχο την αποτελεσματικότητα και τη βιωσιμότητα. Αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις το προσεχές διάστημα, καθώς οι διαβουλεύσεις βρίσκονται στο τελικό στάδιο.

Μεγάλη τομή: Ίδρυση Καλλιτεχνικού Σχολείου

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο δήμαρχος στη θετική –όπως τη χαρακτήρισε– εξέλιξη για την ίδρυση Καλλιτεχνικού Σχολείου που θα εξυπηρετεί όχι μόνο τη Νάουσα αλλά όλη την Ημαθία, ενώ υπάρχει στενή συνεργασία και με την Πέλλα, ώστε να ενταχθούν μαθητές από Έδεσσα και Σκύδρα.

Το σχολείο, το οποίο θα λειτουργεί με ειδική εκπαιδευτική δομή για Γυμνάσιο και Λύκειο στους τομείς:Χορού,Εικαστικών, Θεάτρου, Κινηματογράφου θα ξεκινήσει με 25 μαθητές, στεγαζόμενο στο 2ο Γυμνάσιο Νάουσας.

Παράλληλα, ο δήμαρχος επισήμανε πως η ίδρυση του σχολείου καθιστά την πόλη πιο ελκυστική, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας σε εξειδικευμένες ειδικότητες. Το υπουργείο εμφανίζεται «απόλυτα θετικό», ενώ το σχέδιο βρίσκεται στην τελική του ευθεία.

Ακαδημία Οίνου: «Από τον Οκτώβριο, αν όλα κυλήσουν ομαλά»

Ο κ. Κουτσογιάννης ενημέρωσε ότι το υπουργείο επεξεργάζεται το πρόγραμμα σπουδών της νέας Ακαδημίας. Αν οι διαδικασίες ολοκληρωθούν χωρίς εμπόδια, η λειτουργία της υπολογίζεται να ξεκινήσει από τον προσεχή Οκτώβριο.

ΕΚΕΤΑ – Ερευνητές στη Νάουσα από τις αρχές του έτους

Σημαντική ήταν και η αναφορά του στην εγκατάσταση ερευνητών του ΕΚΕΤΑ στη Νάουσα. Όπως είπε, οι πρώτοι ερευνητές αναμένονται στις αρχές του νέου έτους, ενισχύοντας την παρουσία της έρευνας και της καινοτομίας στην περιοχή.

Αναβάθμιση Λόγκου Τουρπάλη – Έργο σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης

Μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, όπως ανακοίνωσε, ολοκληρώνεται η ενεργειακή αναβάθμιση του Λόγκου Τουρπάλη, με ένα έργο σχεδόν «μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης», που αλλάζει την καθημερινή λειτουργία του χώρου.

Ιστορική εξέλιξη: Εμφιάλωση νερού Νάουσας

Ο δήμαρχος έκανε λόγο για «ιστορικής σημασίας εξέλιξη» για τον τόπο με την εμφιάλωση νερού από την πηγή της Νάουσας.
Όπως είπε:

-Το νερό διαθέτει εξαιρετικές αναλύσεις, υψηλής ποιότητας, συγκρίσιμο με τα καλύτερα της Ευρώπης.

-Η επάρκεια είναι υπέρ αρκετή για παραγωγή.

-Ο Δήμος αποκτά «ισχυρό σύμμαχο» σε πολυεθνική εταιρεία που αναλαμβάνει τη συνεργασία.

-Η πηγή προέλευσης θα αναγράφεται στη συσκευασία, συνδέοντας το brand «Νάουσα» με προϊόν υψηλής ποιότητας.

«Η Νάουσα δεν θα γίνει πόλη συνταξιούχων – δεν είναι το δικό μας όραμα»

Με ιδιαίτερη έμφαση ο δήμαρχος απάντησε σε όσους –όπως είπε– «επιθυμούν να βλέπουν τον τόπο να μαραζώνει».
Ανέφερε ότι η δημοτική αρχή προχωρά σε ένα ολιστικό σχέδιο ανακοπής της δημογραφικής καθόδου, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και τη δημιουργία μιας πόλης ελκυστικής για νέες οικογένειες.

Βαρβαρέσος – Εξαγορά και κοινωνική αξιοποίηση

Ο κ. Κουτσογιάννης αποκάλυψε ότι ο Δήμος ετοιμάζει την εξαγορά του συγκροτήματος της Βαρβαρέσου  και της υδατοπτώδης μονάδας με στόχο ένα τμήμα της να μετατραπεί σε κατοικίες για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες αλλά και για νέες οικογένειες που θέλουν να έρθουν να κατοικήσουν στη Νάουσα.

Ολοκληρωμένο σχέδιο για τον πρωτογενή τομέα

Ένα ακόμη μεγάλο πρόγραμμα βρίσκεται στο τελικό στάδιο και αναμένεται να παρουσιαστεί αναλυτικά το επόμενο διάστημα. Πρόκειται για ολιστικό σχέδιο ενίσχυσης του πρωτογενούς τομέα, κομβικού για την οικονομία της περιοχής.

Πλατεία Νάουσας – Ανάπλαση μετά τις Απόκριες

Μετά τις Απόκριες ξεκινά η μεγάλη ανάπλαση της Πλατείας, ένα έργο ολιστικής παρέμβασης με νέα φιλοσοφία για τον δημόσιο χώρο και την καθημερινότητα.

Πρώην ξενοδοχείο "Βέρμιον"

Ο δήμαρχος ενημέρωσε ότι τη Δευτέρα το σχέδιο της διακήρυξης θα δοθεί στους επικεφαλής των παρατάξεων και έως τις 15 του μήνα θα περάσει από τη Δημοτική Επιτροπή.
Ο διαγωνισμός αφορά μονάδα τουλάχιστον τεσσάρων αστέρων, με ευελιξία ώστε κάθε επενδυτής να εστιάσει στο κομμάτι που ταιριάζει στο επιχειρηματικό του σχέδιο. Ο χρόνος υλοποίησης ορίζεται στα τρία χρόνια.

kou