Παρασκευή, Μάρτιος 29, 2024
Follow Us
Επιστολή Δημάρχου Η.Π. Νάουσας για την αναγκαιότητα μέτρων στήριξης και εξυγίανσης της κλωστοϋφαντουργίας ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ Α.Ε. και διάσωσης εκατοντάδων θέσεων εργασίας

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

kiotik

σήμερα στην πόλη της Νάουσας η εταιρεία  ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ Α.Ε. αποτελεί μια σημαντικότατη παραγωγική βιομηχανία, η οποία λειτουργεί αδιάλειπτα για 60 και πλέον έτη. Διαθέτει σύγχρονες παραγωγικές μονάδες στη Νάουσα, στις οποίες απασχολείται μόνιμο προσωπικό που είναι κυρίως νέοι άνθρωποι, οικογενειάρχες όλοι κάτοικοι της περιοχής μας.

Το τρέχον έτος ξεκίνησε η διαδικασία εξυγίανσης της εταιρείας, σύμφωνα με τον ν. 4738/2020. Η Διοίκηση της εταιρείας κατόρθωσε να φέρει πρότασh στις πιστώτριες τράπεζες-διαχειριστές (Intrum, Cepal, QQuantum και ΕΤΕ) παρ’ όλο το παγκοσμίως δυσμενές επενδυτικό  κλίμα και την αβεβαιότητα στις αγορές. Δυστυχώς οι πιστώτριες τράπεζες και οι διαχειριστές λειτουργούν με δικούς τους ρυθμούς και δεν προχωρούν σε λύση. Το ζητούμενο είναι να δεχτούν οι ανωτέρω αναφερόμενοι την μοναδική πρόταση εξυγίανσης της εταιρείας, που υπάρχει από πλευράς επενδυτή και επίσης να δεχτούν να εκχωρηθεί στον επενδυτή η πρώτη προσημείωση επί των ακινήτων της εταιρίας για τα ποσά που θα χρηματοδοτήσει. Είναι κρίμα να χαθεί αυτή η ευκαιρία που ακόμα υπάρχει, σε μια περιοχή που έχει δοκιμαστεί από την ανεργία.

Η ιστορία και η επιχειρηματική δραστηριότητα της κλωστοϋφαντουργίας ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ Α.Ε. όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία καταδεικνύει ότι ακολουθεί με συνέπεια ένα σαφές επιχειρηματικό πλάνο με συγκεκριμένους στόχους. Οι βασικοί μέτοχοι επένδυσαν σημαντικά κεφάλαια στον τόπο μας επεκτείνοντας και εκσυγχρονίζοντας την επιχείρηση.

Η εταιρεία σε πλήρη ανάπτυξή της απασχολεί εξειδικευμένο προσωπικό 220 ατόμων. Παράγει αειφόρα προϊόντα κλωστοϋφαντουργίας υψηλής ποιότητας και καινοτομίας, εκ των οποίων το 95 % εξάγεται άμεσα. Είναι ο σημαντικότερος οικονομικός φορέας στην περιοχή της Νάουσας Ημαθίας.

Την τελευταία δεκαετία η εταιρεία πραγματοποίησε πωλήσεις 200 εκ. €, εξαγωγές  σε 33 χώρες  και κατέβαλε στους εργαζόμενους περισσότερα από 60 εκ. € για μισθούς και ασφαλιστικές εισφορές. Αξιοποίησε ποσότητες Ελληνικού βαμβακιού, περί τα 100 εκ. €, μεταποιώντας και δίνοντας υπεραξία στην Ελληνική αγροτική παραγωγή. Προσέφερε εργασία ύψους 10 εκ. € σε τοπικές εταιρίες μεταφορών, υποστήριξης, εμπορίου, κλπ και τα τελευταία 5 χρόνια πραγματοποίησε επενδύσεις ύψους 4,8 εκ. €, όπου οι κύριοι μέτοχοί της συμμετείχαν με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 1,4 εκ €. Οι τράπεζες καθυστέρησαν την  υλοποίηση της χρηματοδότησης του επενδυτικού προγράμματος κατά 2,5 χρόνια.

Η εν λόγω επιχείρηση πρέπει να σωθεί και να διατηρηθεί  διότι είναι λειτουργικά βιώσιμη, έχει σύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό με υψηλή τεχνογνωσία.

Επισημαίνεται ότι η εταιρεία ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ Α.Ε. είναι η μόνη εταιρεία που απέμεινε στον χώρο της κλωστοϋφαντουργίας σε µια περιοχή που μαστίζεται από υψηλό δείκτη ανεργίας εδώ και πολλά χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην περιοχή της Νάουσας απασχολούνταν περισσότερα από 4.000 άτομα στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας, ενώ σήμερα δραστηριοποιούνται μόνο οι εργαζόμενοι της εταιρείας.

Άλλωστε είναι γνωστό ότι η Νάουσα βιώνει έντονα εδώ και χρόνια τις αρνητικές συνέπειες της αποβιομηχάνισης από το κλείσιμο μεγάλων και ιστορικών βιομηχανιών κλωστοϋφαντουργίας (ΒΕΤΛΑΝΣ, ΠΕΛΛΑ ΟΛΥΜΠΟΣ, ΤΡΙΚΟΛΑΝ, ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΝΑΟΥΣΗΣ κ.α.),  γεγονός που οδήγησε σε εκρηκτική αύξηση της ανεργίας.

Ο κίνδυνος να κλείσει η εν λόγω κλωστοϋφαντουργία θα έχει δυσμενείς συνέπειες, αφού θα οδηγήσει στην συρρίκνωση του παραγωγικού ιστού της περιοχής, την απώλεια πολύτιμων θέσεων εργασίας με δραματικές επιπτώσεις για την τοπική οικονομία και την κοινωνική συνοχή. Αρκεί να αναλογισθείτε τι σημαίνει για μια πόλη των 20.000 κατοίκων, όπως είναι η Νάουσα, να βρεθούν στο δρόμο 200 εργαζόμενοι πλέον των άλλων που ως εξωτερικοί συνεργάτες υποστηρίζουν την παραγωγή της ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ Α.Ε. (κατ’ αναλογία η απώλεια 200 και πλέον θέσεων εργασίας στη Νάουσα εκτιμάται ότι θα σήμαινε αντίστοιχα απώλεια περίπου 50.000 θέσεων στο λεκανοπέδιο).

Είναι γνωστό ότι η Ελληνική οικονομία διανύει μια ιδιαίτερη κρίσιμη περίοδο, με αναπτυξιακή πορεία, αλλά και με συσσωρευμένα διαρθρωτικά προβλήματα. Ωστόσο, θεωρούμε ότι η ενδυνάμωση και η στήριξη της παραγωγής αποτελεί την αιχμή του δόρατος στην προσπάθεια που γίνεται για ανάπτυξη  και αυτάρκεια.

Για τους λόγους αυτούς αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ, σας υποβάλλουμε αίτημα του Δήμου Νάουσας, όπως ενστερνισθείτε το μέγεθος του προβλήματος και σας απευθύνουμε παράλληλα έκκληση να υποστηρίξετε άμεσα και με νόμιμα μέτρα την εξυγίανση της ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ Α.Ε., που θα διασφαλίσει και πλήθος άλλων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που λειτουργούν δορυφορικά της εταιρείας στην περιοχή μας.

Με αυτόν τον τρόπο θα στηριχθεί η προσπάθεια για την αποφυγή περαιτέρω αποβιομηχάνισης του τόπου μας, αύξησης της ανεργίας, μείωσης του εισοδήματος και συρρίκνωσης των εναλλακτικών πηγών απασχόλησης.

Με εκτίμηση,

ΝΙΚΟΛΑΣ ΚΑΡΑΝΙΚΟΛΑΣ

ΔΗΜΑΡΧΟΣ Η.Π.  ΝΑΟΥΣΑΣ

naste