Τετάρτη, Απρίλιος 24, 2024
Follow Us
Ενημέρωση-ερωτήσεις και απαντήσεις στο δημοτικό συμβούλιο Νάουσας

Εκτενή ενημέρωση για όλα τα τρέχοντα θέματα έκανε ο Δήμαρχος κ. Νικόλας Καρανικόλας στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο, τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2022. Παράλληλα, δέχτηκε αρκετές ερωτήσεις από δημοτικούς συμβούλους για διάφορα ζητήματα. 

kioukof

Ο Δήμαρχος, αναφερόμενος στην έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, τόνισε ότι λείπουν – σύμφωνα με την ΚΕΔΕ -  τουλάχιστον 60 εκατομμύρια ευρώ από τα σχολεία για το ενεργειακό κόστος, ζητώντας να καλυφθεί άμεσα το κενό αυτό από το υπουργείο οικονομικών. Για τις σχολικές μεταφορές ανέφερε ότι «ως δήμος προσπαθούμε να είμαστε κοντά σε γονείς και μαθητές», αλλά το ζήτημα αφορά την Περιφέρεια, που διενεργεί τον σχετικό διαγωνισμό. Πρόσθεσε, επίσης, ότι έχουν μεταφερθεί τα αιτήματα των γονιών των παιδιών από το Ροδοχώρι στην Δευτεροβάθμια. 

«Εξαιρετική» χαρακτήρισε τη δουλειά, που έγινε στο κλειστό γυμναστήριο με την ενεργειακή αναβάθμισή του και την εντός και εκτός του κτιρίου αναβάθμιση και καλλωπισμό.  Μίλησε για την ένταξη του Δήμου στα προγράμματα των «έξυπνων πόλεων» και ΗΛΕΚΤΡΑ, που αφορούν  την ψηφιακή αναβάθμιση των υπηρεσιών του και την ενεργειακή αναβάθμιση δημόσιων κτιρίων. 

Για το (τριετές) πρόγραμμα ασφαλτοστρώσεων είπε ότι «είμαστε σε καλό σημείο», σημειώνοντας ότι «δεκαετίες είχε να πάει τόση άσφαλτος στον Κοπανό». Οι ασφαλτοστρώσεις θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες στις υπόλοιπες κοινότητες και στην πόλη της Νάουσας, όσο το επιτρέπει ο καιρός. Νέες ασφαλτοστρώσεις θα γίνουν και την άνοιξη. Σημείωσε, μάλιστα, ότι η άσφαλτος είναι, πλέον, ακριβότερη. 

Ο κ. Καρανικόλας μίλησε και για τις καλοκαιρινές πολιτιστικές δράσεις σε όλο τον δήμο, που, όπως είπε, ήταν πετυχημένες. Χαρακτηριστικό είναι πως η τελευταία εκδήλωση σε κοινότητες είχε γίνει πριν από 15 χρόνια! Ανακοίνωσε πως θα υπάρξει συνέχεια και πάντα σε συνεργασία με τους συλλόγους. 

«Ευτυχώς δεν είχαμε τραυματισμούς από το πρόσφατο μπουρίνι», τόνισε ο Δήμαρχος ευχαριστώντας τους αρμόδιους αντιδημάρχους, τις υπηρεσίες και τους υπαλλήλους του δήμου, που φρόντισαν να επανέλθει άμεσα η Νάουσα στην καθημερινότητά της. 

Ο κ. Νίκος Κουτσογιάννης ευχήθηκε καλή σχολική χρονιά στην εκπαιδευτική κοινότητα, επισημαίνοντας την ανάγκη για ορθολογική χρήση της ενέργειας, προκειμένου να λειτουργήσουν τα σχολεία απρόσκοπτα και χωρίς προβλήματα. Πρότεινε την έκδοση ψηφίσματος για την οικονομική κάλυψη των αναγκών των σχολικών μονάδων από την πολιτεία. Χαρακτήρισε  «καταστροφική» τη χρονιά για την αγροτική οδοποιία (χόρτα και λακκούβες) και προέβλεψε έναν δύσκολο χειμώνα για τον Δήμο Νάουσας. Υποστήριξε, τέλος, ότι δόθηκαν υπέρογκα ποσά σε συναυλίες. «Καλός ο άρτος και τα θεάματα, αλλά προέχει ο άρτος», είπε χαρακτηριστικά. 

Ο κ. Άγγελος Λακηνάνος ζήτησε να μάθει τι γίνεται με τους διακανονισμούς στη ΔΕΥΑΝ, την έλλειψη χώρων σε κοιμητήρια της πόλης και των κοινοτήτων, πού βρίσκεται το θέμα της επέκτασής τους, καθώς και το ζήτημα της εισόδου της Νάουσας. 

Ο κ. Αλέκος Χατζηιωαννίδης, με πολύ παραστατικό τρόπο, αναφέρθηκε στα «μαύρα χάλια» που έχει ο δρόμος Νάουσας – Πηγαδιών, που είναι, όπως τόνισε, γεμάτος λακκούβες. Μίλησε ακόμα για τα γήπεδα τένις και beach volley, που «είναι σε τραγική κατάσταση», για την πόλη που είναι στο σκοτάδι και για την άσχημη εικόνα στην είσοδο του δημοτικού πάρκου με τα μηχανάκια. 

Ο κ. Στέλλιος Δάγγας αναζήτησε τον ναυαγοσώστη και τον εργάτη γενικών καθηκόντων στο κολυμβητήριο Ζερβοχωρίου, ανέφερε ότι και τα γήπεδα των κοινοτήτων είναι σε τραγική κατάσταση, είναι κλειστός ο παιδικός σταθμός Αγγελοχωρίου κι ότι πρόσφατα έκλεισε και ο παιδικός των Μονοσπίτων.

Ο κ. Σταύρος Τσέλιος ρώτησε για το πάρκινγκ γνωστού σουπερμάρκετ κι αναφέρθηκε σε έλλειψη ηλεκτροφωτισμού και κάδων απορριμμάτων σε μέρος του πάρκου (στα παγκάκια μπροστά από την λίμνη). 

Απαντώντας ο Δήμαρχος κ. Καρανικόλας ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως έγιναν εξαιρετικές συναυλίες και πως «το μόνο εύκολο είναι να μην κάνεις τίποτα». Για τη ΔΕΥΑΝ είπε ότι «έχουμε σοβαρά προβλήματα με τους κακοπληρωτές. Αυτοί που ουρλιάζουν για το νερό που κόβεται είναι οι κακοπληρωτές». Για το νεκροταφείο ανέφερε ότι «δυστυχώς κάποιοι ιδιοκτήτες γειτονικών ακινήτων δεν συμφώνησαν». Για την είσοδο της Νάουσας ανέφερε ότι έγινε σχετική μελέτη και «είμαστε σε αναμονή». Συνεχάρη τον κ. Χατζηιωαννίδη για την παρατήρησή του, λέγοντας ότι η νομαρχία δεν δέχεται να αναλάβει τον δρόμο προς Πηγάδια. «Έχει πολλά προβλήματα και σε κάποια σημεία θ’ αποκατασταθεί, αλλά θα υπάρξει πίεση και κεντρικά», τόνισε. «Δεν προέβλεψε ο προηγούμενος εργολάβος θέση για τα μηχανάκια και λεωφορεία», είπε για την είσοδο του δημοτικού πάρκου. Για το πάρκινγκ του σουπερμάρκετ είπε: «Θα ζητήσουμε να μάθουμε τι συμβαίνει». Για τους παιδικούς σταθμούς Αγγελοχωρίου και Μονοσπίτων τόνισε ότι πρέπει να λειτουργήσουν σωστά και συμφώνησε με την εγκατάσταση απινιδωτών στα σχολεία.  

Ο κ. Καρανικόλας αναφέρθηκε και στον βιολογικό Στενημάχου, ο οποίος λειτουργεί, πλέον, σωστά, 8 χρόνια μετά τα εγκαίνιά του. «Όλα αυτά τα χρόνια υπήρχαν ακριβά μηχανήματα που δεν είχαν εγκατασταθεί. Ήταν σε σελοφάν ακόμα. Εμείς τα εγκαταστήσαμε», είπε χαρακτηριστικά. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΝ κ. Γιώργος Τασιώνας, που απάντησε στον κ. Λακηνάνο για τους διακανονισμούς: "Η κατώτατη δόση είναι στα 20 ευρώ με μέγιστο αριθμό δόσεων τις 120. Προσπαθούμε να δώσουμε λύσεις σύμφωνα με τις δυνατότητες του καταναλωτή".  

«Θα τη θυμάμαι αυτήν την ημερομηνία. Ήσασταν ευγενικοί και οι δύο στα 8 χρόνια των συνεδριάσεων που παρακολουθώ», είπε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Πολεοδομίας κ. Παύλος Αδαμίδης, αναφερόμενος στις πολιτικές διαμάχες των κυρίων Γιώργου Βασιλείου και Νίκου Κουτσογιάννη. 

hana