Παρασκευή, Απρίλιος 19, 2024
Follow Us
Διάθεση υπολειμμάτων καυσόξυλων από το δημοτικό δάσος στους δημότες

Υπολείμματα καυσόξυλων από το δημοτικό δάσος θα διαθέσει ο Δήμος Ηρωικής Πόλης Νάουσας.

betik

Όπως ανέφερε ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας κ. Αντώνης Καραγιαννίδης, πρόκειται για ξυλεία από σπασμένα δέντρα και κλαδιά, που άφησαν διάσπαρτα στο βουνό οι περσινές χιονοπτώσεις. Μέχρι σήμερα, μάλιστα, έχουν διατεθεί, όπως είπε, σε δημότες 1.000 κυβικά.

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Νίκος Κουτσογιάννης επισήμανε ότι δεν συνεδρίασε η αρμόδια επιτροπή για τη διάθεση των καυσόξυλων κι αναρωτήθηκε αν έγινε η σχετική προεργασία για τη διάθεση κι αυτών των ποσοτήτων ξυλείας. Όπως τόνισε, «πρέπει να γνωρίζουμε τον τρόπο που θα διατεθούν για να έχουμε μια συνολική εικόνα». Υποστήριξε ότι πρέπει να εφαρμοστεί συγκεκριμένος κανονισμός για την περισυλλογή και διάθεση αυτών των ποσοτήτων ξυλείας, διαφορετικά, όπως είπε, εγείρονται σοβαρά ερωτήματα. Ζήτησε από τη δημοτική αρχή να μεριμνήσει ώστε η επιτροπή αυτή να συνεδριάσει άμεσα, να ενημερωθεί πλήρως για το ζήτημα, να έχει ουσιαστικό ρόλο και να μη μείνει θεατής.

Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος κ. Άρης Τόσιος ζήτησε να μάθει αν η Δασική Υπηρεσία του Δήμου καταμέτρησε τις ποσότητες που θα διατεθούν. Ανέφερε, μάλιστα, πως ενημερώθηκε από υπάλληλο της υπηρεσίας ότι υπερκαλύφθηκαν οι αιτήσεις των δημοτών για τα καυσόξυλα και για τον λόγο αυτό δεν συνεδρίασε η αρμόδια επιτροπή. Ο κ. Κουτσογιάννης το χαρακτήρισε «λάθος».

Ο κ. Άγγελος Λακηνάνος υπενθύμισε ότι η αρμόδια επιτροπή για τη διάθεση ξυλείας έχει συνεδριάσει φέτος κι έχει ικανοποιήσει τις 170 από τις 171 αιτήσεις των δημοτών (η μοναδική απορριφθείσα ήταν από δημότη με υψηλό εισόδημα). Σε ό,τι αφορά τη νέα ποσότητα καυσόξυλων που θα διατεθεί, ρώτησε αν η περισυλλογή  θα γίνει μεμονωμένα από δημότες ή από συνεργείο του δήμου, ποια είναι η ποσότητα και ποιοι είναι οι δικαιούχοι, ζητήματα που πρέπει να τα δει η αρμόδια επιτροπή. Υπογράμμισε πως τη συνεδρίασή της πρέπει να τη συγκαλέσει άμεσα η δημοτική αρχή.

Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Καραγιαννίδης σημείωσε ότι η προσφερόμενη ποσότητα θα διατεθεί σε δημότες που δεν έχουν λάβει καυσόξυλα, τα οποία θα περισυλλέξουν οι ίδιοι με την επίβλεψη δημοτικών υπαλλήλων. Απαντώντας στον κυρίους Κουτσογιάννη και Τόσιο, είπε ότι συντάσσεται - σε συνεργασία με τον Διευθυντή Περιβάλλοντος κ. Γιώργο Στεφανίδη – ο κανονισμός για την ξυλεία αυτή και πως ότι δεν είναι δυνατόν να καταμετρηθούν όλα τα υπολείμματα καυσόξυλων.

Ο κ. Λακηνάνος υποστήριξε ότι «βιώνουμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση με ακριβά ξύλα και πέλετ και πρέπει να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες των οικογενειών» Ανακοίνωσε, μάλιστα, τις προτάσεις της ΛΑΣ:  ξύλευση με ευθύνη του δήμου, μεταφορά σε προσβάσιμα μέρη για την παραλαβή τους και διάθεση σε χαμηλή τιμή σε όσο το δυνατόν περισσότερους δημότες. «Τόσα έξοδα κάναμε για εκδηλώσεις και ταξίδια, ας δώσουμε και χρήματα παραπάνω για τους δημότες» σχολίασε.

«Εμείς μπορούμε να επιβλέψουμε τη διαδικασία. Οι δυνατότητες της δασικής υπηρεσίας είναι συγκεκριμένες. Αυτό που προτείνει ο κ. Λακηνάνος είναι ανέφικτο», απάντησε ο Δήμαρχος κ. Καρανικόλας.

bego