Τετάρτη, Σεπτέμβριος 04, 2024
Follow Us
Όσα ειπώθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο Νάουσας για την ιστορική βιβλιοθήκη της Αργυρoύπολης

«Πραγματικό θησαυρό οικουμενικού χαρακτήρα» χαρακτήρισε ο Δήμαρχος κ. Νικόλας Καρανικόλας την πολύτιμη συλλογή βιβλίων από την ιστορική βιβλιοθήκη της Αργυρoύπολης του Πόντου, που προορίζεται να στεγαστεί στο διατηρητέο κτίριο Τουρπάλη.

mpakar

Με ομόφωνη απόφασή του, το απόγευμα της Πέμπτης, 14 του μηνός, το Δημοτικό Συμβούλιο το παραχώρησε εσαεί στην Εύξεινο Λέσχη Ποντίων Νάουσας. Ο Δήμαρχος, μάλιστα, αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβλήθηκαν για να βρεθεί η ενδεδειγμένη λύση, προκειμένου ν’ αναδειχθούν τα σπάνια βιβλία (974 τόμοι). Όπως είπε, θα διευθετηθούν ζητήματα που αφορούν τον μισθωτή του ισογείου του κτιρίου (το συμβόλαιό του λήγει στα τέλη του 2025) και θα γίνει προσπάθεια ένταξης του διατηρητέου σε πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης, σε συνεργασία με την Εύξεινο Λέσχη. 

Ο κ. Νίκος Κουτσογιάννης τόνισε την αδιαμφισβήτητη σημασία και την πνευματική αξία των συγγραμμάτων που φιλοξενεί η Εύξεινος Λέσχη. «Είναι εξαιρετικό πλεονέκτημα για τη Νάουσα να φιλοξενεί αυτά τα σπουδαία βιβλία από τις πατρίδες του Πόντου και μέλημα όλων μας πρέπει να είναι η ανάδειξή τους σε ένα χώρο αντάξιο γι’ αυτά. Είναι ευλογία για τον τόπο μας να φιλοξενεί αυτά τα βιβλία. Συμφωνούμε με την παραχώρηση με την επισήμανση πως ο χώρος αυτός είναι εξαιρετικά περιορισμένων δυνατοτήτων και θα πρέπει συνεχιστεί η προσπάθεια για εξεύρεση χώρου έτι περαιτέρω αντάξιου αυτού του σπουδαίου πλούτου». Εξέφρασε, πάντως, την πεποίθηση πως το κτίριο Τουρπάλη θα αξιοποιηθεί κατάλληλα από την Εύξεινο Λέσχη και τους ανθρώπους της και ευχήθηκε σύντομα να υπάρξει πολύ θετική εξέλιξη για την ανάδειξή του – με τη βοήθεια του δήμου. 

Ο κ. Άγγελος Λακηνάνος συμφώνησε με την εσαεί παραχώρηση του κτιρίου στον σύλλογο, επισημαίνοντας πως πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη στην περίπτωση παύσης λειτουργίας του, έτσι ώστε η κυριότητα του διατηρητέου να επιστρέψει στον Δήμο. 

Η κ. Ίλια Ιωσηφίδου, ιδιαίτερα συγκινημένη, αναφέρθηκε στους δεσμούς της οικογένειάς της με την Εύξεινο Λέσχη (η μητέρα της κ. Ολυμπία Ιωσηφίδου διετέλεσε Πρόεδρός της), υπογραμμίζοντας πως «είναι χρέος μας να παραχωρήσουμε αυτό το κτίριο», αν και, όπως είπε, θα ήθελε «καλύτερη, σίγουρη και πιο ευρύχωρη λύση» για τη στέγαση της πολύτιμης βιβλιοθήκης.  «Ό,τι έμεινε πρέπει να συντηρηθεί και να διατηρηθεί» τόνισε και μίλησε για τη διαδικασία αναπαλαίωσης του Φροντιστηρίου της Αργυρούπολης, ενός από τα πιο γνωστά εκπαιδευτικά ιδρύματα του Πόντου, το οποίο επισκέφτηκε το Πάσχα.  

parna