Πέμπτη, Μάρτιος 28, 2024
Follow Us
Εγκρίθηκε η εκπόνηση μελέτης για το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο Νάουσας, Ανθεμίων & Ειρηνούπολης από το ΥΠΕΝ

Νικόλας Καρανικόλας: Σημαντική μεταρρύθμιση που ανοίγει τον «δρόμο» επίλυσης χρόνιων ζητημάτων χωροταξίας & πολεοδομίας για τον Δήμο Νάουσας, με την παράλληλη λήψη μέτρων για την περιβαλλοντική προστασία & την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

mpakar

Εγκρίθηκε η διαδικασία εκπόνησης μελέτης για  το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΤΠΣ) Νάουσας, Ανθεμίων και Ειρηνούπολης από το Υπουργείο Περιβάλλοντος (ΥΠΕΝ), με απόφαση που υπέγραψε πρόσφατα ο Υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Νίκος Ταγαράς, με την οποία ξεκινά η διαδικασία για την κατάρτιση και έγκριση εκπόνησης 76 μελετών Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΤΠΣ) και τριών μελετών Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΕΠΣ) σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Με αφορμή της ένταξη της μελέτης του ΤΠΣ Νάουσας, Ειρηνούπολης και Ανθεμίων ο Δήμαρχος Νάουσας Νικόλας Καρανικόλας επισημαίνει τα ακόλουθα:

«Η  έγκριση της μελέτης του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου Νάουσας, Ειρηνούπολης και Ανθεμίων,  στο πρόγραμμα του αρμόδιου Υπουργείου αποτελεί την πλέον σημαντική πολεοδομική και χωροταξική μεταρρύθμιση των τελευταίων ετών και για τον δήμο μας. Είμαστε σε συνεργασία και συνεχή επικοινωνία με τον Υφυπουργό κ. Ταγαρά, ώστε να επισπευστούν οι διαδικασίες και να προχωρήσουμε σε πλήρη και σύγχρονη μελέτη,  με την οποία ανοίγει ο «δρόμος» ώστε να επιλυθούν χρόνια ζητήματα πολεοδομίας και χωροταξίας στον Δήμο Νάουσας, με την παράλληλη μέριμνα και τη λήψη μέτρων για την περιβαλλοντική προστασία και την  αντιμετώπιση επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής για την βιώσιμη και ανθεκτική ανάπτυξη του δήμου μας».

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, το εν λόγω πρόγραμμα της πολεοδομικής μεταρρύθμισης με την ονομασία «Κωνσταντίνος Δοξιάδης» χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, με συνολικό προϋπολογισμό 401,05 εκατ. ευρώ και σκοπός του είναι η ταχεία ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού σε ποσοστό πάνω από το 70% της χώρας -όπου ο σχεδιασμός είτε δεν υπάρχει είτε είναι παρωχημένος- με ασφάλεια δικαίου, προστατεύοντας παράλληλα το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον, καθώς και τη βιοποικιλότητα.

Ειδικότερα, με τις πλήρεις και σύγχρονες μελέτες ΤΠΣ και ΕΠΣ θεσπίζονται χρήσεις γης, όροι δόμησης, περιοχές προστασίας, περιοχές ανάπτυξης παραγωγικών δραστηριοτήτων, οριοθετήσεις ρεμάτων, περιοχές ειδικών αστικών κινήτρων, δίκτυα μεταφορών και κατασκευών. Παράλληλα, προβλέπονται μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, την υποστήριξη καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και την διαχείριση των συνεπειών φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών.

Επισημαίνεται ότι το πρόγραμμα εκπόνησης μελετών ΤΠΣ καταρτίζεται με βάση τα αιτήματα που έχουν υποβληθεί από τους δήμους στο ΥΠΕΝ - κατόπιν της σχετικής πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος που έχει απευθύνει το Υπουργείο -  καθώς και το πόρισμα της συσταθείσας Επιτροπής.

kar

partik