Δευτέρα, Σεπτέμβριος 09, 2024
Follow Us
Ο δήμαρχος Νάουσας  Νικόλας Καρανικόλας για την «Φλόγα της Μνήμης» των 353.000 αθώων θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Οι ημέρες αυτές είναι ημέρες θλίψης και ιστορικής μνήμης για τα τραγικά γεγονότα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Ο Δήμος Ηρωικής Πόλης Νάουσας, ως ενεργό μέλος του νεοσύστατου Δικτύου Πόλεων με Ποντιακές Κοινότητες, συμμετέχει σήμερα στην πρωτοβουλία της ΚΕΔΕ «Η Φλόγα της Μνήμης», ενισχύοντας την δυναμική του αιτήματος για την διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Ο ποντιακός ελληνισμός και οι απανταχού Έλληνες τιμούμε τους 353.000 νεκρούς, θύματα μιας συστηματικής προσπάθειας εξόντωσης του ελληνικού στοιχείου, που έγινε μέσω μαζικών εκτελέσεων, ταγμάτων καταναγκαστικής εργασίας, ανείπωτων αγριοτήτων. Η 19η Μαΐου είναι η Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Με σεβασμό και συγκίνηση αποτίουμε φόρο τιμής σε όλους εκείνους που έχασαν τις ζωές τους, τους αγαπημένους τους, τις πατρογονικές τους εστίες, τις περιουσίες τους, πέφτοντας θύματα ανείπωτων εγκλημάτων με τραγικές συνέπειες. Απο.την αλλη πολλοί είναι οι Πόντιοι που τελικά ήρθαν στην πατρίδα. Εξαιρουμε την προσφορά τους αφού με τις γνώσεις και το έργο τους συνεισέφεραν τα μέγιστα στην ανόρθωση του καθημαγμένου εκείνη την εποχή ελληνικού κράτους και άλλαξαν τις πληθυσμιακές ισορροπίες στη Βόρειο Ελλάδα. Αντίστοιχη είναι και παραμένει η προσφορά τους στον πολιτισμό, στην οικονομία, στην ανάπτυξη μας και στον δήμο μας.

Η ιστορική μνήμη για τα τραγικά γεγονότα είναι άσβεστη και η διεθνής αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου αποτελεί χρέος για όλη την ανθρωπότητα, καθώς πρόκειται για ένα από τα πιο φρικτά εγκλήματα της σύγχρονης ιστορίας και του Γένους μας.

Άλλωστε η σημερινή ημέρα δεν μπορεί παρά να αποτελεί μια ζωντανή και διαρκή υπόμνηση σε όλο τον κόσμο της σημασίας που έχει για την συνύπαρξη των λαών η ηθική της ευθύνης και της συγγνώμης.

Η καταδίκη των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας είναι μια πράξη με ιδιαίτερα βαθιά ανθρώπινη αξία.