Παρασκευή, Μάρτιος 29, 2024
Follow Us
Η Ευρώπη στο μάτι του κυκλώνα της πανδημίας αλλά και βίαιων αντιδράσεων

Από τα ξημερώματα η Αυστρία τελεί επισήμως υπό περιορισμό λόγω της έξαρσης της πανδημίας.

toukar

Η Βιέννη θυμίζει σήμερα «νεκρή» πόλη: Καταστήματα, εστιατόρια, χριστουγεννιάτικες αγορές, κομμωτήρια, όλα κλειστά. Μοναδική εξαίρεση τα σχολεία.

Η αυστριακή κυβέρνηση, αντιμέτωπη με την αύξηση των κρουσμάτων σε πρωτοφανή επίπεδα από την αρχή της πανδημίας,  αρχικά επέβαλε αυστηρά περιοριστικά μέτρα στους μη εμβολιασμένους, αλλά στη συνέχεια επέκτεινε το lockdown για όλους, ως τις 13 Δεκεμβρίου. Κάπου 8,9 εκατομμύρια Αυστριακοί μπορούν να βγουν στον δρόμο μόνο για ψώνια στα σούπερ μάρκετ, για ιατρική περίθαλψη ή να αθληθούν. Μπορούν φυσικά να πάνε στις εργασίες τους, αλλά οι αρχές τούς έχουν καλέσει να δουλεύουν από το σπίτι, αν είναι δυνατό.

Το ποσοστό εμβολιασμού είναι «ντροπιαστικά χαμηλό» - όπως είπε ο καγκελάριος Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ - μόλις 66%. Η κυβέρνηση αποφάσισε μάλιστα ο εμβολιασμός του ενήλικου πληθυσμού να γίνει υποχρεωτικός από την 1η Φεβρουαρίου 2022, κάτι που ελάχιστες χώρες στον κόσμο έχουν εισαγάγει μέχρι στιγμής.

Η αντίδραση  στα περιοριστικά μέτρα ήταν πάντως άμεση: το Σάββατο, την ώρα που οι Βιεννέζοι έπιναν ένα τελευταίο ζεστό κρασί ή έκαναν τα ψώνια τους πριν κλείσουν τα καταστήματα, περίπου 40.000 άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους για να φωνάξουν ενάντια στη «δικτατορία», σύμφωνα με την έκκληση του ακροδεξιού κόμματος FPÖ. Ο αρχηγός του κόμματος FPÖ, Χέρμπερτ Κικλ, ισχυρίστηκε μάλιστα ότι «από σήμερα η Αυστρία είναι μια δικτατορία». Ο ίδιος ο Κικλ δεν μετείχε πάντως στη διαδήλωση, γιατί έχει μολυνθεί με κορωνοϊό.

Στη διαδήλωση, οι περισσότεροι Βιεννέζοι εξέφρασαν ειρηνικά τη δυσαρέσκειά τους, αλλά δεν έλειψαν και «γνωστοί νεοναζί και εκπρόσωποι της νέας δεξιάς εξτρεμιστικής σκηνής», που κρατούσαν ναζιστικά και αντισημιτικά πλακάτ. Κάποιοι ακροδεξιοί διαδηλωτές φορούσαν ένα εβραϊκό αστέρι, δηλώνοντας «μη εμβολιασμένοι».

Ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας, Καρλ Νεχάμερ, προειδοποίησε ότι η άκρα δεξιά εκμεταλλεύεται τα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Διατυπώθηκαν μάλιστα και απειλές εναντίον του αυστριακού καγκελάριου και του υπουργού Υγείας. «Δεν πρόκειται να αποδεχτούμε σε καμία περίπτωση αυτό τον εξτρεμισμό των αντιπάλων του εμβολιασμού» είπε ο Νεχάμερ.

Στο Λιντς, περίπου 6.000 άνθρωποι, σύμφωνα με την αστυνομία, διαδήλωσαν ειρηνικά το απόγευμα της Κυριακής ενάντια στα μέτρα της κυβέρνησης κατά του Covid. Δύο άτομα επιχείρησαν να πυρπολήσουν περιπολικό της αστυνομίας, αλλά συνελήφθησαν. Ομολόγησαν όμως ότι  ήθελαν να σκοτώσουν τους δύο αστυνομικούς που τους είχαν ελέγξει προηγουμένως.

Lockdown στη Βαυαρία

Σε lockdown μπαίνει και η Βαυαρία.Οι ντίσκο, τα μπαρ και οι παμπ θα είναι κλειστά από την επόμενη εβδομάδα. Όλες οι χριστουγεννιάτικες αγορές ακυρώθηκαν, καθώς τα κρούσματα και τα ποσοστά νοσηλείας αυξάνονται δραματικά, αλλά το ποσοστό εμβολιασμού είναι χαμηλότερο από ό,τι σε πολλές άλλες περιοχές της Γερμανίας. Ο Βαυαρός πρωθυπουργός, Μάρκους Ζέντερ, χαρακτήρισε την κατάσταση την κατάσταση δραματική.

Ταραχές ξέσπασαν επίσης για τρίτη συνεχόμενη νύχτα στην Ολλανδία. Οι διαδηλωτές εκτόξευσαν βεγγαλικά και προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές στις πόλεις Ενσεντε, κοντά στα σύνορα με τη Γερμανία, στο Γκρόνιγκεν και στο Τίμπουργκ. «Η αστυνομία έχει αποκλείσει το κέντρο του Γκρόνινγκεν, καθώς πολλές μικρές ομάδες καταφεύγουν σε βανδαλισμούς», δήλωσε  μια εκπρόσωπος των αρχών.Τις τελευταίες τρεις ημέρες, η ολλανδική αστυνομία έχει προχωρήσει σε 130 συλλήψεις, σύμφωνα με την αστυνομία και τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Υποχρεωτική τηλεργασία στο Βέλγιο

Βίαια επεισόδια ξέσπασαν την Κυριακή και στο Βέλγιο, στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο μεγάλης συγκέντρωσης περίπου 35.000 διαδηλωτών, σύμφωνα με την αστυνομία, που αντιτίθενται στα νέα μέτρα. Η διαδήλωση ξεκίνησε ειρηνικά, αλλά η αστυνομία στη συνέχεια χρησιμοποίησε αντλίες νερού και δακρυγόνα για να διαλύσει ομάδα διαδηλωτών. Τουλάχιστον δύο αστυνομικοί και ένας διαδηλωτής τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων.

Το Βέλγιο ανακοίνωσε τη γενίκευση της χρήσης μασκών και επίσης θέλει να καταστήσει υποχρεωτική την τηλεργασία σε τομείς που το επιτρέπουν οι συνθήκες, προκειμένου να σταματήσει η ισχυρή ανάκαμψη της επιδημίας στη χώρα.

Αλλά και στη γαλλική κτήση της Γουαδελούπης, στην Καραϊβική, η πρόκληση για την υποχρέωση εμβολιασμού για το προσωπικό υγείας έχει εξελιχτεί σε μια μεγάλη κοινωνική κρίση. Μετά από σκληρές συγκρούσεις με οδοφράγματα, φωτιές και λεηλασίες, η ένταση αναμένεται να κλιμακωθεί σήμερα, καθώς υπάρχει κάλεσμα για γενική απεργία στη Μαρτινίκα.

πηγή:naftemporiki.gr

bopar