Παρασκευή, Απρίλιος 19, 2024
Follow Us
Πιο θανατηφόρος από την ισπανική γρίπη ο Covid-19 στις ΗΠΑ

Ο αριθμός των Αμερικανών που νικήθηκαν από τον Covid-19 έχει ξεπεράσει τον αριθμό των νεκρών από την πανδημία της ισπανικής γρίπης του 1918.

fpago

Την ίδια ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη ένα νέο κύμα σοβαρών ασθενειών και νοσηλείων μεταξύ κυρίως ανεμβολίαστων στις νότιες και μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ, γεγονός που οδήγησε τον 7ήμερο κυλιόμενο μέσο όρο των ημερήσιων θανάτων από Covid-19 σε περίπου 1.900. Πρόκειται για επίπεδα που δεν έχουν παρατηρηθεί ξανά μετά την κορύφωση του περασμένου χειμώνα.

Οι θάνατοι στις ΗΠΑ από τον Covid-19 ανήλθαν στους 676.075, σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς. Αυτός ο αριθμός είναι περίπου ο ίδιος με το συνολικό αριθμό των θανάτων στις ΗΠΑ από την ισπανική γρίπη, την πιο σοβαρή πανδημία στην πρόσφατη ιστορία που σκότωσε τουλάχιστον 50 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Η γρίπη του 1918 - που ήρθε σε τρία κύματα, εμφανίστηκε την άνοιξη του 1918, το φθινόπωρο του 1918 και το χειμώνα και την άνοιξη του 1919 - σκοτώνοντας περίπου 675.000 Αμερικανούς, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Θεωρήθηκε η πιο θανατηφόρα πανδημία της Αμερικής στην πρόσφατη ιστορία μέχρι τώρα.

Όταν γίνεται λόγος για επιδημίες ή καταστροφές είναι σημαντικό να λαμβάνεται υπόψη ο πληθυσμός, λένε ειδικοί υγείας και στατιστικοί. Το 1918, για παράδειγμα, ο πληθυσμός των ΗΠΑ ήταν λιγότερο από το ένα τρίτο του σημερινού πληθυσμού, ενώ εκτιμάται ότι 103 εκατομμύρια άνθρωποι ζούσαν στην Αμερική λίγο πριν τη δεκαετία του 1920. Σήμερα, ζουν σχεδόν 330 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ. Αυτό σημαίνει ότι η γρίπη του 1918 σκότωσε περίπου 1 στους 150 Αμερικανούς, σε σύγκριση με 1 στους 500 που έχουν πεθάνει από τον Covid μέχρι τώρα.

Ο ιός του 1918 είχε επίσης την τάση να σκοτώνει διαφορετικά από τον Covid, λένε οι ειδικοί. Με τον Α 'Παγκόσμιο Πόλεμο, υπήρξε μια μαζική κίνηση ανδρών σε όλη την Αμερική και την Ευρώπη. Ενώ ο κορωνοϊός μπορεί να είναι ιδιαίτερα σοβαρός για τους ηλικιωμένους και εκείνους με υποκείμενα προβλήματα υγείας, ο ιός του 1918 σκότωσε πολλούς νέους ενήλικες.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η γρίπη του 1918 σκότωσε περισσότερους ανθρώπους, περίπου 20 έως 50 εκατομμύρια, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Τζονς Χόπκινς, ο Covid έχει στοιχίσει τη ζωή σε περίπου 4,7 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως μέχρι τώρα.

πηγή:naftemporiki.gr

toukar