Πέμπτη, Μάρτιος 28, 2024
Follow Us
Σίδνεϊ: Το lockdown θα μπορούσε να διαρκέσει μήνες

Παρά το lockdown τεσσάρων εβδομάδων που έχει επιβληθεί στην περιοχή του Σίδνεϊ, η Νέα Νότια Ουαλία σημείωσε ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού την Τρίτη με ενδείξεις ότι τα σκληρά μέτρα θα μπορούσαν να παραταθούν μέχρι τον Σεπτέμβριο.

belbee

«Ο εμβολιασμός είναι το κλειδί για την ελευθερία μας. Το να κάνουμε το εμβόλιο είναι ένα βασικό μέρος της στρατηγικής μας », δήλωσε η πολιτειακή πρωθυπουργός Γκλάντις Μπερετζικλιάν.

«Θέλω ο Αύγουστος να είναι ο μήνας κατά τον οποίο όλοι έρχονται για να εμβολιαστούν. Αυτό είναι το κλειδί για να μπορούμε να δούμε πώς θα είναι ο Σεπτέμβριος. Δεν νομίζω ότι μπορεί να αρνηθεί κανείς ότι το ποσοστό εμβολιασμού είναι κομβικής σημασίας για τον τρόπο με τον οποίο θα ζούμε», πρόσθεσε.

Το lockdown της περιοχής επρόκειτο να λήξει το Σάββατο, αλλά με λιγότερο από το 13% του πληθυσμού της πολιτείας να είναι πλήρως εμβολιασμένο, αναμένεται να παραμείνουν σε κάποια μορφή οι περιορισμοί.

Πάνω από το ήμισυ του πληθυσμού της Αυστραλίας, περίπου 26 εκατομμυρίων, βρίσκεται σε καθεστώς lockdown μετά από ένα ξέσπασμα της εξαιρετικά μολυσματικής παραλλαγής του Δέλτα στην πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας και έπειτα εξαπλώθηκε σε τρεις άλλες.

Η Νέα Νότια Ουαλία ανέφερε 172 περιπτώσεις Covid τις τελευταίες 24 ώρες, από 145 μία ημέρα νωρίτερα. Αναφέρθηκαν επίσης δύο ακόμη θάνατοι: και οι δύο ήταν ηλικιωμένες γυναίκες, στα 80 τους,  που δεν είχαν εμβολιαστεί, δήλωσε η Μπερετζικλιάν.

Το επίκεντρο της επιδημίας στο Σίδνεϊ έχει πλέον μετακινηθεί προς τα δυτικά της πόλης. Ένα μπλοκ των 50 διαμερισμάτων έχει μπει σε περιορισμούς και βρίσκεται υπό αστυνομική φρουρά, αφού έξι κάτοικοι σε πολλά νοικοκυριά εντοπίστηκαν θετικοί στον ιό. Όλοι οι κάτοικοι του μπλοκ στο Μπλάκταουν υποβάλλονται σε τεστ.

Οι υποθέσεις είχαν συνδεθεί με μια κηδεία πριν από μια εβδομάδα, στην οποία παρευρέθηκαν περίπου 50 άτομα. Έχει οδηγήσει σε τουλάχιστον 28 λοιμώξεις.

Μέτρα έχουν ληφθεί επίσης σε δύο νοσοκομεία του Σίδνεϊ, αφού δύο υγειονομικοί εργαζόμενοι και μια φοιτήτρια εντοπίστηκαν θετικοί. Οκτώ ασθενείς από τότε έχουν διαγνωστεί με Covid-19. Το νοσηλευτικό προσωπικό έχει εμβολιαστεί μερικώς.

Παράλληλα υπάρχουν ανησυχίες για πιθανή αύξηση των κρουσμάτων ως αποτέλεσμα των διαδηλώσεων κατά του lockdown που έλαβαν χώρα το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Παρόλα αυτά η κυβέρνηση χαλάρωσε το lockdown για τρεις περιφερειακές περιοχές. Επίσης, οι πολιτείες της Βικτόρια και της Νότιας Αυστραλίας ανακοίνωσαν ότι θα άρουν τα lockdowns τους, αφού καταγράφουν χαμηλότερα κρούσματα.

Στο μεταξύ η εμβολιαστική εκστρατεία της Αυστραλίας δέχτηκε άλλο χτύπημα με την αποκάλυψη ότι μία από τις βασικές συμφωνίες για προμήθειες εμβολίων αντιμετωπίζει μεγάλες καθυστερήσεις, με 51 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου Novavax που αρχικά αναμενόταν να φτάσουν στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, τώρα δεν αναμένεται να παραδοθούν μέχρι το 2022. Οι δόσεις αυτές θα ενταχθούν πλέον στο σχέδιο για τη χορήγηση ενισχυτικών δόσεων.

πηγή:naftemporiki.gr

toukar