Παρασκευή, Απρίλιος 19, 2024
Follow Us
Γερμανία: Το lockdown μπορεί να διαρκέσει μέχρι τον Ιούνιο

Το ποσοστό μόλυνσης από τον κορωνοϊό αυξήθηκε το Σαββατοκύριακο στη Γερμανία παρά τους αυστηρότερους περιορισμούς καθώς ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς προειδοποίησε ότι είναι απίθανη η άρση των μέτρων πριν τουλάχιστον από τα τέλη Μαΐου.

toukar

Η Γερμανία αγωνίζεται να συγκρατήσει ένα τρίτο κύμα λοιμώξεων, με τις προσπάθειες να περιπλέκονται από την πιο μεταδοτική παραλλαγή B117, η οποία εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο, και σχετικά αργή εξέλιξη της εθνικής εκστρατείας εμβολιασμού.

«Χρειαζόμαστε ένα χρονοδιάγραμμα για να επιστρέψουμε στην κανονική ζωή, αλλά πρέπει να είναι ένα σχέδιο που δεν θα πρέπει να ανακληθεί μετά από λίγες μόνο ημέρες», δήλωσε ο κ. Σολτς στην εφημερίδα Bild am Sonntag.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα πρέπει να είναι σε θέση να σκιαγραφήσει «ξεκάθαρα και θαρραλέα βήματα επιστροφής στην κανονικότητα» για το καλοκαίρι έως τα τέλη Μαΐου, επιτρέποντας στα εστιατόρια να προσαρμόσουν τα σχέδια ανοίγματος και στους πολίτες να σχεδιάζουν διακοπές.

Ο κ. Σολτς είπε ότι τα βήματα θα διευκρινίσουν επίσης πότε θα είναι δυνατές επισκέψεις σε συναυλίες, θέατρα και γήπεδα ποδοσφαίρου.

Η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ κάλεσε το Σάββατο τους Γερμανούς να τηρήσουν αυστηρότερους κανόνες που επιβάλλονται σε περιοχές με υψηλά ποσοστά μόλυνσης το Σαββατοκύριακο, αναφέροντας ότι χρειάζονται πρόσθετα μέτρα για να αναχαιτιστεί το τρίτο κύμα λοιμώξεων.

Ο μέσος όρος επτά ημερών της Γερμανίας ανά 100.000 άτομα αυξήθηκε σε 166 το Σαββατοκύριακο, δήλωσε το Ινστιτούτο Robert Koch την Κυριακή.

Περισσότερες εξουσίες στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση

Το Κοινοβούλιο ενέκρινε τροπολογίες στον νόμο περί υγειονομικής προστασίας την περασμένη εβδομάδα για να δώσει στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση περισσότερες εξουσίες στην πανδημία. Η κ. Μέρκελ έκανε τις αλλαγές αφού μερικά από τα 16 ομοσπονδιακά κρατίδια αρνήθηκαν να εφαρμόσουν αυστηρότερα μέτρα.

Ο νέος νόμος επιτρέπει στην κυβέρνηση να επιβάλει απαγόρευση κυκλοφορίας μεταξύ 10 μ.μ. και 5 π.μ. σε περιοχές όπου οι περιπτώσεις υπερβαίνουν τις 100 ανά 100.000 κατοίκους σε τρεις συνεχόμενες ημέρες. Οι κανόνες περιλαμβάνουν επίσης αυστηρότερα όρια για ιδιωτικές συγκεντρώσεις και αγορές.

Τα σχολεία θα πρέπει να κλείσουν και να επιστρέψουν σε τηλεκπαίδευση εάν οι περιπτώσεις φτάνουν τα 165 ανά 100.000 κατοίκους σε τρεις συνεχόμενες ημέρες.

Οι πρωθυπουργοί της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και της πολιτείας θα συζητήσουν τη Δευτέρα εάν θα άρουν ή ακόμη και να τερματίσουν την ιεράρχηση των ηλικιωμένων σε εμβολιασμούς. Ορισμένα κρατίδια έχουν ήδη μειώσει το όριο ηλικίας για τις δόσεις της AstraZeneca σε 30χρονους.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης εξετάζει επίσης ειδικά δικαιώματα για πλήρως εμβολιασμένους πολίτες - ένα βήμα επικριτών λένε ότι αυτό θα ανοίξει το δρόμο για μια κοινωνία δύο κατηγοριών στην οποία οι εμβολιασμένοι απολαμβάνουν περισσότερα δικαιώματα από τους μη εμβολιασμένους.

Ο ηγέτης του CDU και ο υποψήφιος για τη διαδοχή της κ. Μέρκελ ως καγκελάριος, Άρμιν Λάσετ, είπε ότι οι εμβολιασμένοι πολίτες πρέπει να αντιμετωπίζονται στην καθημερινή ζωή σαν να είχαν μόνιμο αρνητικό αποτέλεσμα.

Ο κ. Λάσετ επεσήμανε πρόσφατα ευρήματα ότι οι εμβολιασμένοι και όσοι έχουν αναρρώσει ήταν λιγότερο μολυσματικοί από τους ανθρώπους που είχαν αρνητικά τεστ. Ως εκ τούτου, «νομικά απαιτήθηκε» οι εμβολιασμένοι άνθρωποι να έχουν τα ίδια δικαιώματα με αυτούς που έχουν υποβληθεί σε δοκιμή, δήλωσε ο Λάσετ στην εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung σε συνέντευξή του

πηγή:naftemporiki.gr

boro