Σάββατο, Απρίλιος 20, 2024
Follow Us
Πότε η ζωή θα επιστρέψει στην «προ-Covid κανονικότητα»;

Οι εικασίες για το πότε μπορεί η ζωή να επιστρέψει σε κάτι που μοιάζει με την παλιά «κανονικότητα» ποικίλλει σημαντικά σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με μια νέα έρευνα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ και της Ipsos.

boter

Η έρευνα διαπίστωσε ότι, κατά μέσο όρο, το 59% των ανθρώπων αναμένουν να επιστρέψουν σε κάτι σαν «κανονικότητα» εντός των επόμενων 12 μηνών.

Όμως  υπήρχαν σημαντικές διαφορές στις απαντήσεις των πολιτών προερχόμενων από διαφορετικές χώρες.

Στη Σαουδική Αραβία, τη Ρωσία, την Ινδία και την ηπειρωτική Κίνα, πάνω από το 70% των ενηλίκων αναμένουν ότι η ζωή θα επιστρέψει στο φυσιολογικό εντός ενός έτους.

Λιγότερο αισιόδοξοι από την άλλη, το 80% των ανθρώπων στην Ιαπωνία πιστεύουν ότι το διάστημα αυτό θα είναι μεγαλύτερο, ενώ περισσότεροι από τους μισούς στη Γαλλία, την Ιταλία, τη Νότια Κορέα και την Ισπανία συμφωνούν.

Παγκόσμιες αντιθέσεις

Διαφορές εμφανίστηκαν σε όλο τον κόσμο σχετικά με τις ερμηνείες για το διάστημα «ανάκαμψης» στην «προ-Covid κανονικότητα».

Αν και περισσότεροι από τους μισούς πιστεύουν ότι θα συμβεί μέσα στους επόμενους 12 μήνες, ένας στους πέντε πιστεύει ότι θα χρειαστούν περισσότερα από 3 χρόνια, ενώ το 8% δεν πιστεύει ότι θα συμβεί καθόλου.

Οι απόψεις σχετικά με το πότε θα περιοριστεί η πανδημία, ήταν επίσης σχετικά κοντά με τις απόψεις για την επιστροφή στη φυσιολογική ζωή,  υποδηλώνοντας ότι οι άνθρωποι συσχετίζουν τα δύο ενδεχόμενα.

Κατά μέσο όρο, το 58% των ερωτηθέντων αναμένουν ότι η πανδημία θα περιοριστεί μέσα στον επόμενο χρόνο. Ορισμένες χώρες - η Ινδία, η ηπειρωτική Κίνα και η Σαουδική Αραβία, για παράδειγμα - είναι πιο αισιόδοξες.

Όμως, τέσσερα σε πέντε άτομα στην Ιαπωνία και περισσότεροι από τους μισούς σε χώρες, όπως η Αυστραλίας και η Σουηδία, αναμένουν ότι θα χρειαστεί περισσότερο από ένα χρόνο για να περιοριστεί η πανδημία.

Ο αντίκτυπος στην ψυχική υγεία

Η συμπεριέλαβε τον παράγοντα της ψυχικής υγείας ρωτώντας  επίσης τους συμμετέχοντας σχετικά με τον αντίκτυπο της πανδημίας στην ψυχική τους υγεία.

Κατά μέσο όρο, το 45% των ενηλίκων παγκοσμίως δήλωσε ότι η ψυχική και σωματική τους υγεία έχει επιδεινωθεί από την αρχή της πανδημίας.

Ωστόσο, από τις αρχές του 2021 σχεδόν όσοι λένε ότι έχει βελτιωθεί, άλλοι τόσοι λένε ότι έχει επιδεινωθεί.

πηγή:naftemporiki.gr

toukar