Παρασκευή, Μάρτιος 29, 2024
Follow Us
Φινλανδία: Σχέδιο σταδιακής χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων

Η φινλανδική κυβέρνηση σχεδιάζει να ξεκινήσει σταδιακά να χαλαρώνει τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί στη χώρα λόγω της Covid-19, δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου η πρωθυπουργός Σάνα Μαρίν.

aentor

Η ίδια πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η εξάπλωση του ιού συνεχίζει να είναι σοβαρή και ότι δεν θα πρέπει να αρθούν πρώιμα οι περιορισμοί.

«Στόχος μας είναι όταν τελειώσει το σχολείο, τα παιδιά να μπορούν να πάνε σε θερινές κατασκηνώσεις και ο κόσμος να μπορεί να αρχίσει να σχεδιάζει τα πάρτι για τη γιορτή του μεσοκαλόκαιρου στα εξοχικά τους», δήλωσε η Μαρίν. Το σχολικό έτος στη Φινλανδία λήγει στις 5 Ιουνίου.

Το προσχέδιο της κυβέρνησης για ‘έξοδο’ από τους περιορισμούς, που εξαρτάται από την εξέλιξη του εμβολιαστικού προγράμματος, έχει στόχο να ξεκινήσει με την άρση αργότερα αυτό τον μήνα της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που κηρύχτηκε την 1η Μαρτίου.

Αυτό τον μήνα αναμένεται να ξανανοίξουν επίσης τα εστιατόρια με περιορισμούς στον αριθμό των πελατών και τις ώρες λειτουργίας, σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο.

Τον Μάιο, θα επιτραπούν ταξίδια για επαγγελματικούς λόγους από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τη Φινλανδία και για τον Ιούνιο ο σχεδιασμός προβλέπει άρση των περιορισμών για τις δημόσιες συναθροίσεις καθώς και να επιτραπούν τα ταξίδια από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Τα ταξίδια για επαγγελματικούς λόγους από χώρες εκτός της ΕΕ προς τη Φινλανδία ίσως επιτραπούν από τον Ιούλιο.

Η Μαρίν δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα επιτρέψει στους πολίτες να υποβάλουν τα σχόλιά τους για το σχέδιο ‘εξόδου’ μέσω ιστοσελίδας. Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση απέσυρε την πρόταση για lockdown στο σπίτι καθώς κρίθηκε αντισυνταγματική.

Η σκανδιναβική χώρα των 5,5 εκατ. κατοίκων έχει καταγράψει 80.842 κρούσματα κορονοϊού και 866 θανάτους και είναι μια από τις λιγότερο πληγείσες χώρες στην Ευρώπη. Αυτή τη στιγμή 235 άνθρωποι στη χώρα νοσηλεύονται με Covid-19.

πηγή:naftemporiki.gr

kartou