Σάββατο, Αύγουστος 20, 2022
Follow Us
Τραμπ: Είμαστε στην αυγή μιας νέας Μέσης Ανατολής

Για την ανάδυση «μιας νέας Μέσης Ανατολής» μίλησε από τον Λευκό Οίκο ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, τη στιγμή της υπογραφής των ιστορικών συμφωνιών κατανόησης από το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν.

hamkar

«Έπειτα από δεκαετίες διαιρέσεων και διαμαχών, είμαστε μάρτυρες της αυγής μιας νέας Μέσης Ανατολής» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, ενώ ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, χαρακτήρισε αυτές τις συμφωνίες ως «σημείο καμπής στην ιστορία».

Νωρίτερα, ο Τραμπ είπε πως «πέντε ή έξι» επιπλέον αραβικές χώρες ετοιμάζονται να συνάψουν συμφωνίες εξομάλυνσης των σχέσεών τους με το Ισραήλ, μετά τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν.

«Έχουμε καταγράψει μεγάλη πρόοδο με περίπου πέντε επιπλέον χώρες» ανέφερε από το οβάλ γραφείο, παρουσία του Ισραηλινού πρωθυπουργού.

«Έχουμε πέντε ή έξι χώρες που θα μας ακολουθήσουν πολύ σύντομα, τους μιλάμε ήδη», συμπλήρωσε χωρίς να κατονομάσει αυτά τα κράτη. «Πιστεύω πως το Ισραήλ δεν είναι πλέον απομονωμένο» συνέχισε.

Ένα μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, ο Άχμεντ Ματζνταλάνι, είχε δηλώσει αυτό το Σαββατοκύριακο στο Γαλλικό Πρακτορείο: «Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, τέσσερις ή πέντε αραβικές χώρες θα μπορούσαν να είναι έτοιμες, μετά το Μπαχρέιν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, να προχωρήσουν για την εγκαθίδρυση μιας πλασματικής ειρήνης».

Ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος δεν διευκρίνισε για ποιες χώρες πρόκειται, όμως παλαιστινιακές πηγές αναφέρουν τα κράτη του Ομάν, του Σουδάν, της Μαυριτανίας και του Μαρόκου.

Από την πλευρά του, ο Τραμπ δεν απέρριψε το ενδεχόμενο μιας συμφωνίας που θα συμπεριλαμβάνει τους Παλαιστίνιους.

«Οι Παλαιστίνιοι θα γίνουν μέλος. Δεν το λέω αυτό σε μια επίδειξη παλικαρισμού, σας διαβεβαιώνω πως θα συμμετάσχουν (σε μια συμφωνία) την κατάλληλη στιγμή» είπε.

πηγή:naftemporiki.gr

beempa