Δευτέρα, Αύγουστος 03, 2020
Follow Us
Αγιά Σοφιά: Ποια θα είναι η επόμενη μέρα της ιστορικής απόφασης

Η Αγιά Σοφιά ξαναγίνεται τζαμί ύστερα από 86 χρόνια.

bokar

Τι θα συμβεί με τα χριστιανικά σύμβολα. Τι θα ισχύσει για τους τουρίστες. Οι οργισμένες απαντήσεις της Ελλάδας και το θριαμβευτικό διάγγελμα του Ερντογάν.

Η απόφαση ελήφθη. Το τουρκικό ΣτΕ έδωσε το “πράσινο φως” για να ξαναγίνει τζαμί η Αγιά Σοφιά, ύστερα από 86 χρόνια. Το κλίμα στην κυβέρνηση… πανηγυρικό, με βουλευτές να χειροκροτούν όρθιοι εντός του κοινοβουλίου, κατά την ανακοίνωση της απόφασης και τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν -λίγες ώρες αργότερα- να εμφανίζεται στον λαό του ως θριαμβευτής. 

Πλέον, τα ερωτήματα είναι πολλά για την… επόμενη μέρα. Από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε ότι το ζήτημα της Αγιάς Σοφιάς θα τεθεί και επίσημα στη συνεδρίαση του τουρκικού Συμβουλίου της Επικρατείας, οι πολιτικοί του αντίπαλοι – στην πλειοψηφία τους οι Κεμαλιστές – στέκονταν στη ζημιά που θα προκαλέσει στην τουρκική οικονομία η μετατροπή του μνημείου σε τζαμί.

“Κατά την τουριστική σεζόν, δηλαδή από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Νοέμβριο και από τον Μάρτιο μέχρι τον Μάιο, τα έσοδα από τα εισιτήρια εισόδου στην Αγιά Σοφιά είναι συνολικά περίπου 120.000 ευρώ (σ.σ. 960.000 τουρκικές λίρες με την σημερινή ισοτιμία)”, εξηγεί στο newsit.gr, ο Ender Pınarbaşı, ξεναγός της Κωνσταντινούπολης.

Ο ίδιος, όπως και οι συνάδελφοι του, δεν γνωρίζουν από εδώ και στο εξής ποιες θα είναι οι συνθήκες της δουλειάς τους, όσον αφορά στην Αγιά Σοφιά. “Πιστεύω ότι, πλέον, θα είναι το ίδιο καθεστώς με τα άλλα τζαμιά. Δηλαδή, θα μπορούμε να κάνουμε ξεναγήσεις, αλλά όχι στις ώρες της προσευχής. Ωστόσο, ακόμα δεν ξέρουμε τίποτα. Περιμένουμε να μας ενημερώσουν από το υπουργείο Πολιτισμού”.

Ερωτηθείς για το πώς πιστεύει ότι θα αντιδράσουν οι Έλληνες τουρίστες και αν θα θέλουν να επισκεφθούν την Αγιά Σοφιά, σχολίασε: “Ήδη έχω μιλήσει με κάποιους ανθρώπους. Μου είπαν “πώς θα ξαναμπούμε τώρα; Δεν μας πάει η καρδιά…”, αυτό που τους απάντησα ήταν “για εσάς έχει αλλάξει η αξία της Αγιάς Σοφιάς; Αυτό που συμβολίζει;”. Και τότε μου είπαν “δεν το έχουμε σκεφτεί έτσι. Ίσως να έχεις δίκιο”.

Αγιά Σοφιά: Τα χριστιανικά σύμβολα, οι δύτες και τα χαλιά

Όπως μετέδωσε το κρατικό κανάλι της Τουρκίας, TRT, λίγο μετά την ανακοίνωση της απόφασης, τα… ελάχιστα χριστιανικά στοιχεία και σύμβολα που έχουν παραμείνει μέσα στην Αγιά Σοφιά δεν θα πειραχθούν, αλλά θα παραμείνουν για τους τουρίστες.

πηγή:newsit.gr

torspo