Παρασκευή, Απρίλιος 19, 2024
Follow Us
Γαλλία: Ανοίγουν και πάλι εκκλησίες και τζαμιά για τους πιστούς

Στην απαγόρευση που  έχει επιβληθεί εδώ και δύο μήνες εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού θα προχωρήσει η Γαλλία, επιτρέποντας ξανά τις θρησκευτικές συναθροίσεις. Θα είναι όμως υποχρεωτική η χρήση μάσκας για τους πιστούς.

Όπως ανακοινώθηκε από το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών, θα εκδοθεί διάταγμα στο οποίο θα καθορίζονται οι νέοι κανόνες για τις θρησκευτικές συναθροίσεις.

Σύμφωνα με αυτό, θα καταργηθεί η απαγόρευση συναθροίσεων που επιβλήθηκε τον Μάρτιο, ως μέρος των κρατικών προσπαθειών για τον περιορισμό της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού. Ωστόσο, η μαζική προσευχή θα πρέπει να πραγματοποιείται υπό προϋποθέσεις, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης μάσκας, της απόστασης τουλάχιστον ενός μέτρου μεταξύ των πιστών και του πλυσίματος των χεριών, ανέφερεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο αργά χθες το βράδυ.

Η γαλλική κυβέρνηση άρχισε από τις αρχές του μηνός να χαλαρώνει κάποια μέτρα, χωρίς ωστόσο να άρει τις απαγορεύσεις μαζικής προσευχής, γεγονός που προκάλεσε τις διαμαρτυρίες θρησκευτικών οργανώσεων, που έκαναν λόγο για άδικη αντιμετώπιση.

Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο υπογράμμισε ότι αναμένεται η επαναφορά του εκκλησιάσματος από τις αρχές Ιουνίου, αλλά ότι σε ορισμένες περιπτώσεις οι ομάδες πιστών θα μπορούν να προσεύχονται μαζί μόλις δοθούν στη δημοσιότητα οι νέοι κανόνες, κάτι, που όπως τόνισε το υπουργείο, θα γίνει «μέσα στις επόμενες ώρες».

Οι μουσουλμάνοι - που αποτελούν περίπου το 9% του πληθυσμού της Γαλλίας, σύμφωνα με έκθεση του 2017 του ερευνητικού κέντρου Pew - γιορτάζουν αυτό το Σαββατοκύριακο το Εΐντ αλ-φιτρ, που σηματοδοτεί το τέλος του μουσουλμανικού μήνα νηστείας του Ραμαζανιού.

πηγή:naftemporiki.gr