Τρίτη, Απρίλιος 16, 2024
Follow Us
Η Ευρώπη περιμένει εναγωνίως την κορύφωση της πανδημίας-Στη «δίνη» του ιού και οι ΗΠΑ

Την ώρα που η πανδημία του κορωνοϊού σφυροκοπά την Ευρώπη, ο ιός συνεχίζει την προέλασή του και στις ΗΠΑ. Ο μακάβριος απολογισμός της πανδημίας δεν παύει να γίνεται ολοένα βαρύτερος.

Σχεδόν 37.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους παγκοσμίως, ενώ η Ιταλία έσπασε το φράγμα των 11.000 θανάτων. Στην Ισπανία καταγράφηκαν 812 νέοι θάνατοι μέσα σε 24 ώρες και 418 άτομα προστέθηκαν στη λίστα των θυμάτων στη Γαλλία.

Στις ΗΠΑ πάνω από 3.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την πανδημία, ενώ ο αριθμός των καταγεγραμμένων κρουσμάτων ξεπέρασε τις 163.000, σύμφωνα με στοιχεία του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.

Υπογραμμίζοντας την «απίστευτη αγριότητα» με την οποία ο ιός πλήττει την Ευρώπη, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτίμησε χθες Δευτέρα ότι η «βαθιά ύφεση» το 2020 στη Γηραιά Ήπειρο είναι πλέον «τετελεσμένο». Η κατά το συνηθέστερο κλισέ ατμομηχανή της Ευρώπης, η γερμανική οικονομία, ενδέχεται να συρρικνωθεί κατά 2,8% το 2020, κατά το σενάριο της λεγόμενης επιτροπής των σοφών, πέντε συμβούλων της γερμανικής κυβέρνησης περί τα οικονομικά.

Ενώ η πόλη της Νέας Υόρκης, επίκεντρο της επιδημίας στις ΗΠΑ, μετράει πλέον πάνω από 36.000 κρούσματα μόλυνσης και 790 νεκρούς, η Wall Street θέλησε να φανεί αισιόδοξη: το χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο. Πλοίο-νοσοκομείο χιλίων κλινών κατέπλευσε στην αμερικανική μεγαλούπολη για να ανακουφίσει κάπως τα νοσοκομεία της μεγαλούπολης, όπου συνεδριακό κέντρο μετατράπηκε εσπευσμένα σε προσωρινό κέντρο νοσηλείας, ενώ σκηνές στήθηκαν στην καρδιά του Σέντραλ Παρκ.

Πάνω από 3,4 δισεκατομμύρια άνθρωποι είναι υποχρεωμένοι να μείνουν σπίτι, οι μεταφορές μειώνονται στο ναδίρ, όπως και η ζήτηση για πετρέλαιο. Η υπερεπάρκεια προσφοράς, εν μέσω του πολέμου τιμών μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας, τραβάει τις τιμές ακόμα περισσότερο προς τα κάτω. Ο Ντόναλντ Τραμπ συζήτησε χθες για το θέμα, όπως και για τις προσπάθειες αντιμετώπισης της επιδημίας, με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο τελευταίος κάλεσε περίπου 12,5 εκατομμύρια Μοσχοβίτες να «πάρουν σοβαρά» τον περιορισμό που τους επιβλήθηκε χθες. Η ισχυρή ρωσική ορθόδοξη εκκλησία έδωσε τη δυνατότητα στο ποίμνιό της να προσεύχεται σπίτι. «Μπορείτε να σωθείτε χωρίς να προσέρχεστε στην εκκλησία», διαβεβαίωσε ο πατριάρχης Κύριλλος.

Περιμένοντας την κορύφωση

Στην Ιταλία, τη χώρα που θρηνεί τους περισσότερους θανάτους στον πλανήτη (11.500 επί συνόλου 97.689 καταγεγραμμένων κρουσμάτων μόλυνσης), ο περιορισμός της κίνησης των προσώπων μόλις αρχίζει να φέρνει ενθαρρυντικά αποτελέσματα, έπειτα από τρεις εβδομάδες. «Μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα φθάσουμε στην κορύφωση σε επτά ως δέκα ημέρες, μετά, λογικά, θα δούμε μείωση της εξάπλωσης», είπε χθες ο υφυπουργός Υγείας της Ιταλίας Πιερπάολο Σιλέρι.

Δεν τίθεται κανένα θέμα χαλάρωσης των προσπαθειών: οι αρχές παρέτειναν τα μέτρα περιορισμού «τουλάχιστον ως το Πάσχα» των καθολικών, τη 12η Απριλίου.

Στην Ισπανία, χώρα που υφίσταται το δεύτερο βαρύτερο πλήγμα στον κόσμο με 7.340 νεκρούς, συνεχίζεται πάντως η τάση μείωσης του αριθμού των θυμάτων, γεγονός που ίσως σημαίνει ότι η κορύφωση είναι κοντά. Οι αρχές της χώρας της Ιβηρικής, έχοντας οδυνηρή επίγνωση του γεγονότος ότι η επαγρύπνηση πρέπει να συνεχιστεί, απαγόρευσαν τις επιμνημόσυνες δεήσεις και περιόρισαν στους τρεις τους ανθρώπους που μπορούν να παραβρίσκονται σε κηδείες.

Στη Γαλλία, όπου πάνω από 3.000 άνθρωποι έχουν υποκύψει στον κορωνοϊό στα νοσοκομεία, γιατροί και νοσηλευτές ξεπερνούν τα όριά τους.

Στην Ουγγαρία, η αντιπολίτευση δεν κρύβει τον φόβο της ότι η πανδημία θα χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα από την κυβέρνηση για να περιστείλει ακόμα περισσότερο τις ελευθερίες. Ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν εξασφάλισε χθες το πράσινο φως του κοινοβουλίου για να νομοθετεί με διατάγματα, στο πλαίσιο της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης που κηρύχθηκε επ’ αόριστον για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Ο «νόμος κορωνοϊού» προβλέπει ότι επισύρει ποινή φυλάκισης πέντε ετών η διασπορά «ψευδών ειδήσεων» για την πανδημία ή για τα κυβερνητικά μέτρα, ενώ τα λιγοστά ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης της Ουγγαρίας γίνονται συχνά στόχος τέτοιων κατηγοριών.

Στις ΗΠΑ, που καταγράφουν τον μεγαλύτερο αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, η επιδημία επιταχύνεται στη Νέα Υόρκη, όπως και στη Λουιζιάνα, στο Σικάγο, στο Ντιτρόιτ.

«Είμαστε ακόμα πολύ μακριά από την κορύφωση και μένει πολύ δουλειά που πρέπει να κάνουμε για να πλατύνουμε την καμπύλη», προειδοποιεί ο κυβερνήτης της Λουιζιάνα Μπελ Έντουαρντς.

Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ δήλωσε τη Δευτέρα ότι ο αριθμός των ασθενών που χρειάστηκε να εισαχθούν σε νοσοκομεία της πολιτείας αυτής των ΗΠΑ διότι μολύνθηκαν από τον κορωνοϊό σχεδόν διπλασιάστηκε τις τελευταίες τέσσερις ημέρες, ενώ ο αριθμός όσων νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) τριπλασιάστηκε μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα.

Στην Κίνα καταγράφηκε χθες άύξηση των νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, εξέλιξη που αντέστρεψε την τάση μείωσης των προηγούμενων τεσσάρων ημερών. Όπως γνωστοποίησε η Εθνική Επιτροπή Υγείας, τη Δευτέρα καταγράφηκαν στην ηπειρωτική Κίνα 48 νέα κρούσματα από 31 μία ημέρα νωρίτερα. Και τα 48 κρούσματα ήταν «εισαγόμενα», σύμφωνα με την ορολογία των κινεζικών αρχών.

πηγή: naftemporiki.gr