Πέμπτη, Μάρτιος 28, 2024
Follow Us
Η χώρα που έχει το χαμηλότερο ποσοστό γονιμότητας στον κόσμο έσπασε το ρεκόρ της

O αριθμός των νεογνών μειώθηκε πέρυσι σε 249.000 από 260.600 ένα χρόνο νωρίτερα.

terham

Η Νότια Κορέα φέρει εδώ και χρόνια τον τίτλο της χώρας με το χαμηλότερο ποσοστό γονιμότητας στον κόσμο.

Πλέον όμως το ποσοστό της μειώθηκε ξανά, κάνοντας πιο εμφατική την πρόκληση της γήρανσης του πληθυσμού για την οικονομία.

Το ποσοστό στη χώρα έπεσε αρχικά κάτω από ένα παιδί ανά γυναίκα το 2018. Το 2021 ο αριθμός έπεσε στο 0,81, τρεις μονάδες κάτω από το προηγούμενο έτος σημειώνοντας και μια έκτη συνεχόμενη πτώση. Ήταν το χαμηλότερο ποσοστό μεταξύ πάνω από 260 χωρών που παρακολουθεί η Παγκόσμια Τράπεζα.

Πέρυσι ο αριθμός μειώθηκε περαιτέρω, στο 0,78, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα την Τετάρτη η στατιστική υπηρεσία της χώρας.

Ειδικότερα, ο αριθμός των νεογνών μειώθηκε πέρυσι σε 249.000 από 260.600 ένα χρόνο νωρίτερα, ανέφερε η στατιστική υπηρεσία. Αυτός ο αριθμός είναι λιγότερο από το 5% του πληθυσμού. Αντίθετα, περίπου 373.000 άνθρωποι πέθαναν πέρυσι, επεκτείνοντας αυτό που ένας υπεύθυνος χάραξης πολιτικής αποκάλεσε «σταυρό θανάτου».

Η Κορέα έχει τον ταχύτερα συρρικνούμενο πληθυσμό στον κόσμο μεταξύ των οικονομιών με κατά κεφαλήν ακαθάριστο εγχώριο προϊόν τουλάχιστον 30.000 δολάρια, σύμφωνα με τις προβλέψεις των Ηνωμένων Εθνών και τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας. Μέχρι το 2100, ο αριθμός των ανθρώπων προβλέπεται να μειωθεί κατά 53% στα 24 εκατομμύρια. Αυτή είναι μια περαιτέρω επιδείνωση από την πρόβλεψη μείωσης 43% το 2019.

Η μείωση των γεννήσεων εγκυμονεί μακροπρόθεσμους κινδύνους για την οικονομία καθώς μειώνεται το μέγεθος του εργατικού δυναμικού που στηρίζει την ανάπτυξη και τη ζωτικότητά της. Οι δαπάνες πρόνοιας για έναν πληθυσμό που γερνάει εξαντλούν επίσης τα εθνικά ταμεία που διαφορετικά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την προώθηση των επιχειρήσεων, της έρευνας και άλλων επιχειρήσεων που είναι το κλειδί για την ευημερία.

Η συρρίκνωση του εργατικού δυναμικού είναι η κύρια αιτία της μείωσης του δυνητικού ρυθμού ανάπτυξης της Κορέας, εξηγεί το πρακτορείο Bloomberg. Ο πληθυσμός σε ηλικία εργασίας κορυφώθηκε στα 37,3 εκατ. το 2020 και αναμένεται να μειωθεί σχεδόν στο μισό έως το 2070, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία της Κορέας.

πηγή:naftemporiki.gr

toukar