Παρασκευή, Μάρτιος 29, 2024
Follow Us
Δανία: Στο τραπέζι η υποχρεωτική στράτευση για τις γυναίκες

Η Δανία εξετάζει να καταστήσει υποχρεωτική τη στράτευση για τις γυναίκες, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει σημαντικά το μέγεθος των ενόπλων δυνάμεών της.

toube

Η κίνηση μπορεί να βοηθήσει τη Δανία να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της στο πλαίσιο της ένταξής της στο ΝΑΤΟ, αλλά θα ήταν επίσης «ωφέλιμο» για τον στρατό εάν απασχολούσε περισσότερες γυναίκες, δήλωσε ο Jakob Ellemann-Jensen, υπουργός Άμυνας και αναπληρωτής πρωθυπουργός της χώρας.

Ο υπουργός Άμυνας ανακοίνωσε το σχέδιο με τη δημοσίευση των συμπερασμάτων εξαμηνιαίας έκθεσης του ΝΑΤΟ, στην οποία αναφέρεται ότι η Δανία δεν επένδυσε αρκετά στον στρατό της. Το υπουργείο είχε σταματήσει να δημοσιεύει τα πλήρη συμπεράσματα της έκθεσης, κάτι που έκανε τα προηγούμενα χρόνια, επικαλούμενο την «τρέχουσα κατάσταση της πολιτικής ασφαλείας και την επιθετικότητα της Ρωσίας».

Πάντως τον περασμένο μήνα η χώρα ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες κατά 4,5 δισ. κορώνες για να φτάσει το 2% του ΑΕΠ το 2030, τρία χρόνια νωρίτερα από ό,τι είχε προγραμματιστεί προηγουμένως.

Το νέο μέτρο έχει την υποστήριξη πολλών γυναικείων οργανώσεων, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, και έρχεται σε μια περίοδο που η Δανία, όπως και η υπόλοιπη Ευρώπη, στηρίζει την Ουκρανία στην προσπάθειά της να αμυνθεί έναντι των ρωσικών δυνάμεων που έχουν εισβάλει στη χώρα.

Για την ώρα, οι γυναίκες μπορούν να συμμετάσχουν στο στρατό σε εθελοντική βάση, ενώ οι άνδρες γενικά υποχρεούνται να υπηρετήσουν εάν κληθούν στο πλαίσιο ενός συστήματος κλήρωσης.

πηγή:naftemporiki.gr

artrob