Παρασκευή, Απρίλιος 19, 2024
Follow Us
Ουκρανία: Ζήτημα επιβίωσης ο χειμώνας-Μπλακ άουτ πιθανόν μέχρι τον Μάρτιο

Μετά από εννιά μήνες πολέμου, η Ουκρανία έχει την πρωτοβουλία στο πεδίο των συγκρούσεων αλλά ετοιμάζεται παράλληλα να δώσει μια διαφορετική μάχη: να αναμετρηθεί με ένα βαρύ χειμώνα την ώρα που η Ρωσία βάζει στο στόχαστρο των επιθέσεών της τις ενεργειακές υποδομές της χώρας.

mpabee

Οι θερμοκρασίες σε πολλές περιοχές της Ουκρανίας έχουν ήδη πέσει κάτω από το μηδέν, και ως εκ τούτου οι Ουκρανοί προετοιμάζονται για έναν χειμώνα με λίγη ή καθόλου ενέργεια, και τα μπλακ άουτ καθημερινό φαινόμενο. Σύμφωνα μάλιστα με τον Σεργκέι Κοβαλένκο, επικεφαλής της YASNO (προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας), τα μπλακ άουτ είναι πολύ πιθανό να διαρκέσουν μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

«Το βασικό σενάριο είναι ότι εάν δεν υπάρξουν νέες επιθέσεις στο ηλεκτρικό δίκτυο, τότε υπό τις παρούσες συνθήκες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, το έλλειμμα ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούσε να κατανεμηθεί ομοιόμορφα σε ολόκληρη τη χώρα. Αυτό σημαίνει ότι οι διακοπές θα είναι παντού αλλά λιγότερο διαρκείς. Υπάρχουν επίσης διαφορετικές προβλέψεις για την εξέλιξη αυτής της κατάστασης και εξαρτώνται πλήρως από τις επιθέσεις της Ρωσίας», ανέφερε ο Κοβαλένκο.

Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, οι μισές ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας έχουν καταστραφεί από τις ρωσικές επιθέσεις, αφήνοντας εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς ρεύμα και νερό καθώς μπαίνει ο χειμώνας και πέφτουν τα πρώτα χιόνια.

Γι’ αυτό και προέτρεψε τους Ουκρανούς να περιορίσουν την κατανάλωση ενέργειας, ιδιαίτερα στις περιοχές που έχουν πληγεί σοβαρά από τα ρωσικά πλήγματα, όπως το Κίεβο, η Βίνιτσια στα νοτιοδυτικά, το Σούμι στα βόρεια και η Οδησσός στη Μαύρη Θάλασσα.

«Η συστηματική ζημιά στο ενεργειακό μας σύστημα από χτυπήματα των Ρώσων τρομοκρατών είναι τόσο σημαντική που όλοι οι άνθρωποι και οι επιχειρήσεις μας θα πρέπει να προσέχουν και να αναδιανέμουν την κατανάλωσή τους όλη την ημέρα», είπε ο Ζελένσκι. «Προσπαθήστε να περιορίσετε την προσωπική σας κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας».

Σύμφωνα με τον Κοβαλένκο, γίνεται προσπάθεια να ολοκληρωθούν οι επισκευές πριν φτάσουν τα μεγάλα κρύα του χειμώνα, που απειλεί τις ζωές πολλών Ουκρανών. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποίησε χθες εκ νέου ότι ο χειμώνας θα απειλήσει τις ζωές εκατομμυρίων Ουκρανών.

«Αυτός ο χειμώνας θα θέσει σε κίνδυνο τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων στην Ουκρανία», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Χανς Κλούγκε, περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη. «Για να το θέσω απλά, αυτός ο χειμώνας θα έχει να κάνει με την επιβίωση». «Περιμένουμε ότι άλλα 2 με 3 εκατομμύρια άνθρωποι θα εγκαταλείψουν τα σπίτια τους αναζητώντας ζεστασιά και ασφάλεια», πρόσθεσε.

Αυτό ακριβώς βλέπουμε να γίνεται στη Χερσώνα, μια πόλη που ήρθε προσφάτως ξανά στον έλεγχο του Κιέβου. Η Ουκρανία κατηγορεί τα ρωσικά στρατεύματα ότι κατέστρεψαν κρίσιμες υποδομές πριν φύγουν νωρίτερα αυτό το μήνα από την πόλη, με αποτέλεσμα η πόλη να είναι δύσκολα κατοικήσιμη την περίοδο του χειμώνα.

Η Ουκρανία προέτρεψε τους ηλικιωμένους και ευάλωτους κατοίκους της Χερσώνας και του Μικολάιβ να απομακρυνθούν από τις πρόσφατα απελευθερωμένες περιοχές.

Έτσι, σε μήνυμα προς τους κατοίκους της Χερσώνας,  ειδικά τους ηλικιωμένους, τις γυναίκες με παιδιά και όσους είναι άρρωστοι ή έχουν κάποια αναπηρία, η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ δημοσίευσε διάφορους τρόπους με τους οποίους οι κάτοικοι μπορούν να εκφράσουν ενδιαφέρον για να μετεγκασταθούν. «Μπορείτε να απομακρυνθείτε για τη χειμερινή περίοδο σε ασφαλέστερες περιοχές της χώρας», έγραψε, επικαλούμενη τα προβλήματα στην ασφάλεια και τις υποδομές.

Πάντως η Μόσχα αποδίδει τα χτυπήματα της Ρωσίας στις ενεργειακές εγκαταστάσεις στην απροθυμίας του Κίεβου να διαπραγματευτεί. Τουλάχιστον αυτό δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

πηγή:naftemporiki.gr

karpar