Παρασκευή, Νοέμβριος 22, 2024
Follow Us
Περίπου 127 κιλά φαγητού ανά κάτοικο σπαταλήθηκαν το 2020 στην ΕΕ

Περίπου 127 κιλά τροφίμων ανά κάτοικο σπαταλήθηκαν το 2020 στην ΕΕ, δηλαδή τον πρώτο χρόνο πανδημίας του COVID-19 στην Ευρώπη, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα (25.10.2022) η Eurostat από την πανευρωπαϊκή παρακολούθηση της σπατάλης τροφίμων.

beero

Ειδικότερα, τα νοικοκυριά της ΕΕ παρήγαγαν το 55% των απορριμμάτων τροφίμων, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 70 κιλά ανά κάτοικο. Το υπόλοιπο 45% ήταν απόβλητα που δημιουργήθηκαν προς τα πάνω στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων.

Άλλωστε, η αντιμετώπιση της σπατάλης τροφίμων από τους καταναλωτές παραμένει πρόκληση τόσο στην ΕΕ όσο και παγκοσμίως.

Τα οικιακά απορρίμματα τροφίμων (55% του συνόλου) είναι σχεδόν διπλάσια από τα απορρίμματα τροφίμων που προέρχονται μαζί από τον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής (11%, 14 κιλά ανά άτομο) και της παραγωγής τροφίμων και ποτών (18%, 23 κιλά ανά άτομο).

Τα εστιατόρια και οι υπηρεσίες τροφίμων αντιπροσώπευαν 12 κιλά απορριμμάτων τροφίμων ανά άτομο ή το 9% του συνόλου. Η λιανική και η λοιπή διανομή τροφίμων ήταν ο τομέας με τη μικρότερη ποσότητα απορριμμάτων τροφίμων, με 9 κιλά ανά άτομο, ή 7% των συνολικών απορριμάτων τροφίμων. Ωστόσο, ο αντίκτυπος των περιορισμών λόγω COVID-19 σε αυτούς τους δύο τομείς εξακολουθεί να αναλύεται.

Ένας απλός τρόπος για να ελαχιστοποιηθεί η σπατάλη των τροφίμων θα ήταν η ευαισθητοποίηση σχετικά με την ετήσια ποσότητα απορριμμάτων τροφίμων που παράγουμε, τονίζει η Eurostat, υπενθυμίζοντας ότι τα απόβλητα τροφίμων έχουν υψηλές περιβαλλοντικές και κλιματικές επιπτώσεις, καθώς αποτελούν πρόσθετη πηγή εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

πηγή:newsit.gr

touste