Δευτέρα, Απρίλιος 29, 2024
Follow Us
Gazprom: Δεν επανέρχεται η ροή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, μέχρι νεωτέρας

Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom ανακοίνωσε ότι ο αγωγός Nord Stream 1 δεν θα επανεκκινήσει εντός του χρονοδιαγράμματος το Σάββατο, επικαλούμενος ζημιά στον κινητήρα του στροβίλου. 

toube

Σε ανακοίνωσή της, η εταιρεία δεν έδωσε χρονοδιάγραμμα για την επανεκκίνηση του αγωγού, υποστηρίζοντας ότι εντόπισε διαρροή λαδιού μηχανής στον κύριο αεριοστρόβιλο στο σταθμό συμπίεσης Portovaya κοντά στην Αγία Πετρούπολη και κατά συνέπεια ότι  αγωγός δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει με ασφάλεια μέχρι να επιδιορθωθεί.

Συγκεκριμένα η Gazprom ανέφερε ότι «διαπιστώθηκε διαρροή λαδιού μηχανής με πρόσμιξη στεγανοποιητικού υλικού στους ακροδέκτες των καλωδίων των αισθητήρων ταχύτητας του ρότορα χαμηλής και ενδιάμεσης πίεσης» στην τουρμπίνα κατά τη διάρκεια  της εργασίας συντήρησης. Μέχρι την επισκευή (...) η μεταφορά φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream θα ανασταλεί πλήρως», δήλωσε ο όμιλος.

Όπως ισχυρίζεται ο όμιλος η επιδιόρθωση των διαρροών  σε βασικές μηχανές είναι δυνατή μόνο σε εξειδικευμένα συνεργεία - τα οποία η Ρωσία έχει δηλώσει προηγουμένως ότι εμποδίζονται από τις δυτικές κυρώσεις.
 
«Η Gazprom επικαλέστηκε την εταιρεία Siemens, η οποία φέρεται να είπε ότι οι αναγκαίες επισκευές μπορούν να γίνουν μόνο  σε συνθήκες εξειδικευμένου εργαστηρίου», ​μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων. 

Τον Ιούλιο, η  Gazprom είχε διακόψει την ροή για 10 ημέρες, επίσης λόγω εργασιών συντήρησης. Με την επανεκκίνηση ο αγωγός λειτουργούσε στο 20% της χωρητικότητάς του.

 Νωρίτερα, ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία που είχε δώσει ο  διαχειριστής του αγωγού, φαινόταν ότι  η επαναλειτουργία του θα ξεκίναγε το Σάββατο, όπως είχε ήδη προγραμματιστεί.

"Οι προμήθειες θα προχωρήσουν" όπως είναι προγραμματισμένο, δήλωσε μια πηγή στο Reuters.

Η Μόσχα θεωρεί ότι οι κυρώσεις, που επιβλήθηκαν από τη Δύση μετά την αποστολή ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, ευθύνονται για την παρεμπόδιση των επιχειρήσεων ρουτίνας και συντήρησης του Nord Stream 1.

Οι Βρυξέλλες δηλώνουν ότι αυτό είναι ένα πρόσχημα και η Ρωσία χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως οικονομικό όπλο.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντίμτρι Πεσκόφ προκάλεσε σήμερα νέες ανησυχίες, δηλώνοντας ότι μπορεί να υπάρξουν περισσότερες διαταραχές στις παραδόσεις μέσω του Nord Stream 1.

Σημειώνεται ότι η ομάδα των χωρών της G7 συμφώνησε για επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού  πετρελαίου

πηγή:naftemporiki.gr

gorob