Πέμπτη, Απρίλιος 25, 2024
Follow Us
Τουρκία: Άγγιξε το 100% ο πληθωρισμός τον Ιούλιο

Στο 99,11% ανήλθε ο πληθωρισμός στην Τουρκία τον Ιούλιο σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα από το Εμπορικό Επιμελητήριο της Κωνσταντινούπολης.

dekar

Ένα από τα πλέον φλέγοντα ζητήματα στη γειτονική Τουρκία παραμένει ο πληθωρισμός, ο οποίος συνεχίζει να καλπάζει μετά τα ήδη αυξημένα ποσοστά της τάξεως του 80% για τον Ιούνιο που δόθηκαν στη δημοσιότητα στις αρχές Ιουλίου.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα, Δευτέρα (01/08) στη δημοσιότητα, ο πληθωρισμός στην Κωνσταντινούπολη έτρεχε τον Ιούλιο με ετήσιο ρυθμό 99,11% ενώ η αύξηση των τιμών σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα ήταν 4,09%.

Το Εμπορικό Επιμελητήριο της Κωνσταντινούπολης ανακοίνωσε αυτούς τους αριθμούς, όπως μεταδίδει το BBC.

Το επίπεδο της αύξησης των τιμών είναι το υψηλότερο που έχει καταγραφεί από το Φεβρουάριο του 1998, ενώ οφείλεται σε μεγάλο μέρος από την κατάρρευση της τουρκικής λίρας, η οποία έχασε σε έναν χρόνο σχεδόν τη μισή της αξία έναντι του δολαρίου.

Η συγκεκριμένη κατάσταση προκαλεί αναταράξεις τόσο σε οικονομικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο, καθώς απομένει λιγότερο από ένα έτος για τις προεδρικές εκλογές που προβλέπεται να διεξαχθούν τον Ιούνιο του 2023, ενώ η αντιπολίτευση και αριθμός οικονομολόγων κατηγορούν την εθνική στατιστική υπηρεσία Tüik για υποτίμηση της ανόδου των τιμών καταναλωτή κατά περισσότερο από το μισό.

πηγή:news247.gr

hampsa