Τετάρτη, Ιούλιος 06, 2022
Follow Us
Το Κίεβο έχασε το ένα τέταρτο των καλλιεργούμενων εκτάσεων μετά τον πόλεμο

Η έκταση των καλλιεργούμενων γαιών στην Ουκρανία  μειώθηκε κατά το ένα τέταρτο αφότου εισέβαλε στη χώρα ο στρατός της Ρωσίας την 24η Φεβρουαρίου, δήλωσε τη Δευτέρα ο Ουκρανός υφυπουργός Γεωργίας Τάρας Βισότσκι.

beena

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο ίδιος πάντως προέβλεψε ότι η σοδειά θα είναι επαρκής για τις εγχώριες ανάγκες, οι οποίες έχουν μειωθεί, αφού μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει εγκαταλείψει τη χώρα.

Σύμφωνα με τον κ. Βισότσκι, η αγροτοβιομηχανική επηρεάζεται τόσο από τις εχθροπραξίες, όσο και από τον αποκλεισμό των ουκρανικών εξαγωγικών λιμανιών από το Πολεμικό Ναυτικό της Ρωσίας, που μείωσε την παραγωγή σιτηρών προς εξαγωγή.

Ο Ουκρανός υφυπουργός είπε ακόμη ότι οι αγρότες βασίζονται σε λιγότερο απαιτητικές καλλιέργειες, ιδίως σπόρων σόγιας. Η έκταση στην οποία καλλιεργείται σόγια παραμένει σχεδόν αμετάβλητη σε σύγκριση με το προπολεμικό επίπεδο. Αντίθετα, οι καλλιέργειες ειδών όπως το καλαμπόκι –55 εκατ. στρέμματα το 2021– έχουν μειωθεί στα 46 εκατ. στρέμματα σήμερα, διευκρίνισε ο κ. Βισότσκι. Δεν έδωσε ωστόσο συγκεκριμένα στοιχεία για τις καλλιέργειες σιταριού.

Η Ουκρανία συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους εξαγωγείς σιτηρών παγκοσμίως και η μείωση της παραγωγής της θα έχει πολύ σοβαρό διεθνή αντίκτυπο.

πηγή:naftemporiki.gr

hana