Παρασκευή, Απρίλιος 19, 2024
Follow Us
Οι ΗΠΑ επιτρέπουν το πετρέλαιο της Βενεζουέλας στην Ευρώπη

Μέχρι τώρα, οι ευρωπαϊκές εταιρείες δεν μπορούσαν να αγοράζουν πετρέλαιο στη Βενεζουέλα, γιατί διαφορετικά θα παραβιάζουν τις αμερικανικές κυρώσεις.

toter

Σύμφωνα με πληροφορίες όμως, οι ΗΠΑ επιτρέπουν τώρα τις εξαγωγές πετρελαίου από τη Βενεζουέλα στην Ευρώπη για να αντισταθμίσουν εν μέρει τις απώλειες παράδοσης από τη Ρωσία. Ο ιταλικός ενεργειακός όμιλος Eni και η Ισπανικός  Repsol θα μπορούν από τον επόμενο μήνα πλέον ,να στείλουν πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα στην Ευρώπη.

Ωστόσο, οι ποσότητες είναι πιθανό να είναι μάλλον μικρές, τόνισαν πηγές της αγοράς. Βασική προϋπόθεση είναι το πετρέλαιο να πάει μόνο στην Ευρώπη και να μην πουληθεί πουθενά αλλού.

Η κρατική ενεργειακή εταιρεία της Βενεζουέλας PDVSA, η οποία συνεργάζεται με τους δύο ευρωπαϊκούς ομίλους, θα μπορούσε να αντισταθμίσει τις παραδόσεις πετρελαίου, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.

Οι ΗΠΑ και οι περισσότερες δυτικές πολιτείες δεν αναγνώρισαν την επανεκλογή του Νικολά Μαδούρο το 2018 στην προεδρία της Βενεζουέλας και έχουν επιβάλει κυρώσεις, οι οποίες επηρέασαν ιδιαίτερα το πετρέλαιο.

Η Κίνα έγινε πάντως ο μεγαλύτερος αγοραστής του πετρελαίου της Βενεζουέλας.

πηγή:naftemporiki.gr

krigo