Πέμπτη, Μάρτιος 28, 2024
Follow Us
Ισπανία: Εγκρίθηκε νομοσχέδιο που χαρακτηρίζει βιασμό οποιαδήποτε σεξουαλική πράξη χωρίς συναίνεση

Η κάτω βουλή της Ισπανίας ενέκρινε νομοσχέδιο που χαρακτηρίζει βιασμό οποιαδήποτε σεξουαλική πράξη χωρίς συναίνεση, μετά την οργή που προκλήθηκε στη χώρα πριν έξι χρόνια από μια υπόθεση ομαδικού βιασμού.

bekdo

Το εν λόγω βρίσκεται υπό επεξεργασία εδώ και περισσότερα από δύο χρόνια και τώρα πρέπει να υιοθετηθεί και από την άνω βουλή για να τεθεί σε ισχύ. 

Η νομοθεσία περί Διασφάλισης της Σεξουαλικής Ελευθερίας που έχει προτείνει η κυβέρνηση στην Ισπανία, γνωστή και ως «Μόνο το ναι σημαίνει ναι», προβλέπει ότι τα θύματα δεν θα πρέπει πλέον να χρειάζεται να αποδείξουν ότι υπέστησαν βία ή εκφοβισμό ή ότι αντιστάθηκαν προκειμένου να δείξουν ότι υπέστησαν σεξουαλική επίθεση. Οποιαδήποτε σεξουαλική πράξη χωρίς συναίνεση θα μπορεί να θεωρηθεί σεξουαλική επίθεση και θα χαρακτηρίζεται βιασμός.

 «Τα συνθήματα ‘μόνο το ναι σημαίνει ναι’ και ‘αδελφή, σε πιστεύω’ επιτέλους γίνονται νόμος», δήλωσε η Ισπανίδα υπουργός Ισότητας Ιρένε Μοντέρο απευθυνόμενη στους βουλευτές στο Κογκρέσο. «Από εδώ και πέρα η Ισπανία είναι μια πιο ελεύθερη και ασφαλής χώρα για όλες τις γυναίκες».

Η αντιμετώπιση της έμφυλης βίας ήταν ψηλά στις προτεραιότητες της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντεθ μετά την υπόθεση της «αγέλης των λύκων». Σε αυτή πέντε άνδρες που αυτοαποκαλούνταν με αυτό τον τρόπο καταδικάστηκαν μόνο για το αδίκημα της σεξουαλικής κακοποίησης το 2018, παρά το γεγονός ότι είχαν βιάσει ομαδικά μια νεαρή γυναίκα στη διάρκεια του φεστιβάλ ταυρομαχιών της Παμπλόνα το 2016. Το δικαστήριο τους είχε καταδικάσει σε εννέα χρόνια κάθειρξη, ενώ τους είχε απαλλάξει από την κατηγορία του βιασμού διότι δεν άσκησαν βία στο θύμα.

Οι μαζικές διαδηλώσεις αγανάκτησης που πραγματοποιήθηκαν μετά την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου για την υπόθεση αυτή τράβηξαν την προσοχή της διεθνούς κοινής γνώμης και οδήγησαν τις ισπανικές αρχές να ασκήσουν έφεση το 2019, με το Ανώτατο Δικαστήριο να καταδικάζει τους πέντε άνδρες για βιασμό και να τους επιβάλει ποινή 15ετούς κάθειρξης.

Εξάλλου πρόσφατα σοκ προκάλεσαν στην κοινή γνώμη της Ισπανίας οι υποθέσεις δύο ανηλίκων που φέρονται να βίασαν μια 18χρονη γυναίκα όπως και ένα 12χρονο και ένα 13χρονο κορίτσι.

Αν οι δράστες είναι ανήλικοι, βάσει της νέας νομοθεσίας θα πρέπει να παρακολουθήσουν μαθήματα σεξουαλικής εκπαίδευσης.

Το 2021 έγιναν στην Ισπανία 2.143 καταγγελίες για βιασμό, 14% περισσότερες σε σχέση με το 2020 και ο μεγαλύτερος αριθμός που έχει καταγραφεί ποτέ.

πηγή:newsit.gr

gotik