Σάββατο, Απρίλιος 27, 2024
Follow Us
Σουηδία και Φινλανδία κατέθεσαν επισήμως αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ

Στόλτενμπεργκ: «Ιστορική στιγμή» - Διαβουλεύσεις μεταξύ των χωρών-μελών προκειμένου να αρθούν οι αντιρρήσεις της Τουρκίας

beham

Η Φινλανδία και η Σουηδία κατέθεσαν σήμερα επισήμως αίτημα για την προσχώρησή τους στο ΝΑΤΟ, ξεκινώντας τη διαδικασία για την ένταξή τους στη Συμμαχία, η οποία εκτιμάται ότι θα διαρκέσει λίγες εβδομάδες.

«Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή σε μια κρίσιμη περίοδο για την ασφάλειά μας», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ο οποίος δέχθηκε τα αιτήματα που του παρουσίασαν οι πρεσβευτές της Φινλανδίας και της Σουηδίας. «Καλωσορίζω θερμά τα αιτήματα της Φινλανδίας και της Σουηδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Είστε οι πιο στενοί εταίροι μας και η ιδιότητα του μέλους θα αυξήσει την κοινή ασφάλεια», τόνισε, προσθέτοντας πως «κάθε έθνος έχει το δικαίωμα να επιλέξει το δρόμο του».

Επισήμανε παράλληλα ότι οι σύμμαχοι θα αξιολογήσουν τα επόμενα βήματα της διαδικασίας για την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών και ότι τα συμφέροντα για την ασφάλεια όλων των συμμάχων θα ληφθούν υπόψη.

«Είμαστε αποφασισμένοι να εργαστούμε σε όλα τα ζητήματα και να καταλήξουμε σε γρήγορα συμπεράσματα», κατέληξε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ήδη έχουν ξεκινήσει διαβουλεύσεις μεταξύ των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ προκειμένου να αρθούν οι αντιρρήσεις της Τουρκίας.

Το φινλανδικό κοινοβούλιο υπερψήφισε χθες την ένταξη στο ΝΑΤΟ με πλειοψηφία άνω του 95%, επιτρέποντας την κατάθεση της επίσημης υποψηφιότητας της σκανδιναβικής χώρας στην έδρα της συμμαχίας. Στο τέλος της διήμερης συνεδρίασης της Βουλής, το σχέδιο προσχώρησης εγκρίθηκε με 188 ψήφους υπέρ, οκτώ κατά και καμία αποχή, σύμφωνα με το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Με αυτή την ιστορική απόφαση- που έχει χαρακτηριστεί η τρίτη καθοριστική στιγμή στη φινλανδική ιστορία- η Φινλανδία εγκαταλείπει την μακροχρόνια δέσμευσή της για ουδέτερο στρατιωτικό καθεστώς.

Στη Σουηδία, η υπουργός Εξωτερικών Αν Λίντε υπέγραψε χθες το αίτημα ένταξης της χώρας της στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Μία ημέρα νωρίτερα η πρωθυπουργός της χώρας Μαγκνταλένα Άντερσον ανακοίνωσε επισήμως την απόφαση υποβολής αιτήματος για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, κίνηση που θα επαναχαράξει τον γεωπολιτικό χάρτη της βόρειας Ευρώπης.

Από την πλευρά του ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ πιθανότατα «δεν θα είχε μεγάλη διαφορά», καθώς οι δύο χώρες συμμετέχουν εδώ και καιρό στις στρατιωτικές ασκήσεις της συμμαχίας.

«Η Φινλανδία και η Σουηδία, καθώς και άλλες ουδέτερες χώρες, συμμετέχουν στις στρατιωτικές ασκήσεις του ΝΑΤΟ εδώ και πολλά χρόνια», δήλωσε ο Λαβρόφ, σύμφωνα με το Reuters.

«Το ΝΑΤΟ λαμβάνει υπόψη το έδαφός του όταν σχεδιάζει στρατιωτικές προόδους προς την Ανατολή. Άρα υπό αυτή την έννοια μάλλον δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά. Ας δούμε πώς θα χρησιμοποιηθεί το έδαφός τους στην πράξη στη βορειοατλαντική συμμαχία», συνέχισε.

Τα σχόλια του Λαβρόφ έρχονται μετά τη ένδειξη, με βάση τις δηλώσεις του Βλαντίμιρ Πούτιν τη Δευτέρα, ότι η Ρωσία θα ανεχθεί την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αλλά θα απαντήσει εάν η συμμαχία εγκαταστήσει στρατιωτικές βάσεις ή εξοπλισμό σε οποιαδήποτε χώρα.

πηγή:naftemporiki.gr

karmpa