Παρασκευή, Απρίλιος 19, 2024
Follow Us
Ο φόβος της Ευρώπης για την έλλειψη τροφίμων

Οι τιμές παραγωγού για τα αγροτικά προϊόντα στην ΕΕ αυξήθηκαν κατά 21% τον Ιανουάριο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πολλοί υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ θέλουν να κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να αυξήσουν την παραγωγή στην Ευρώπη.

mpakar

Για πολλούς είναι σημαντικό να μπορούν οι χώρες τους να παράγουν περισσότερα τώρα - είτε υπάρχει έλλειψη τροφίμων στην ίδια την Ευρώπη είτε όχι.

Ο υπουργός Γεωργίας της Δανίας, Ράσμους Πρεν, λέει πώς δεν πίστευε  ότι ο πόλεμος θα οδηγούσε σε μια τέτοια κατάσταση στην ΕΕ. Αλλά: Σύμφωνα με την εκτίμησή του, οι τιμές θα αυξηθούν μαζικά - γι' αυτό η αγορά τροφίμων πρέπει να ρυθμιστεί.

Η συζήτηση για την ασφάλεια του εφοδιασμού τροφίμων και τις συνέπειες για τη γεωργία στην Ευρώπη μόλις αρχίζει. Η Επιτροπή της ΕΕ προτείνει την εκ νέου ενεργοποίηση της αγρανάπαυσης των περιοχών που προηγουμένως προορίζονταν για βιολογικές καλλιέργειες.

Επιπλέον, θα πρέπει να υπάρξει πρόσθετη χρηματοδότηση 1,5 δισ. ευρώ για την αύξηση της καλλιέργειας ελαιοκράμβης και σόγιας στην Ευρώπη. Η αγροτική οικονομία στην ΕΕ εξαρτάται από τη σόγια της Ουκρανίας , η οποία χρησιμοποιείται κυρίως εδώ για την παραγωγή κρέατος με την πάχυνση των ζώων. 

Ο πόλεμος δεν καταστρέφει όμως μόνο καλλιέργειες και σοδειές. Καταστρέφει επίσης τις οδούς μεταφοράς: δρόμους, λιμάνια, σιδηροδρομικές γραμμές. Το σιτάρι από την Ουκρανία εξάγεται κυρίως στη Βόρεια Αφρική ή σε ασιατικές χώρες. Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών  εκφράζει φόβους για λιμό, σε αρκετές χώρες του Τρίτου Κόσμου.

πηγή:naftemporiki.gr

toube