Πέμπτη, Μάρτιος 28, 2024
Follow Us
Νορβηγία: Θα δεχθεί έως και 5.250 Ουκρανούς πρόσφυγες

Η Νορβηγία θα επιδιώξει να υποδεχθεί στο έδαφός της έως και 5.250 Ουκρανούς πρόσφυγες που τρέπονται σε φυγή από την εμπόλεμη χώρα τους, συμπεριλαμβανομένων περίπου 550 που χρήζουν σοβαρής ιατρικής περίθαλψης, ανακοίνωσε σήμερα η νορβηγική κυβέρνηση.

kartou

Στην πράξη, η σκανδιναβική χώρα θα δεχθεί, κατόπιν αιτήματος της Μολδαβίας, 2.500 Ουκρανούς πρόσφυγες από αυτή τη φτωχή χώρα και 550 άλλους που χρειάζονται νοσηλεία, καθώς και τις οικογένειές τους, για να ανακουφίσουν τα συστήματα υγείας των γειτονικών χωρών.

«Βρισκόμαστε στη μέση μιας προσφυγικής κρίσης που η Ευρώπη δεν έχει δει από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας Γιόνας Γκαρ Στέρε σε συνέντευξη Τύπου.

«Η Νορβηγία έχει μακρά παράδοση να βοηθά τους πρόσφυγες», είπε.

Αυτοί οι άνθρωποι θα προστεθούν στους Ουκρανούς που έχουν ήδη φτάσει στη Νορβηγία μόνοι τους.

Σύμφωνα με την υπουργό Δικαιοσύνης Εμίλιε Ένγκερ Μελ, 2.640 Ουκρανοί αιτούντες άσυλο έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα στη Νορβηγία. Πρόσθεσε οοως ο πραγματικός αριθμός των αφίξεων είναι «μάλλον πολύ μεγαλύτερος γιατί πολλοί δεν έχουν ακόμη εγγραφεί».

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περισσότεροι από τρία εκατομμύρια άνθρωποι, εκ των οποίων τα μισά παιδιά, έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης εναντίον της χώρας στις 24 Φεβρουαρίου.

πηγή:naftemporiki.gr

mpabee