Παρασκευή, Μάρτιος 29, 2024
Follow Us
ΗΠΑ: Ένας στους 100 άνω των 65 ετών πέθανε από κορωνοϊό

Περίπου ο ένας στους εκατό Αμερικανούς και Αμερικανίδες άνω των 65 ετών έχασε τη ζωή του εξαιτίας του COVID-19, σύμφωνα με τα δεδομένα των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC).

bekar

Συνολικά 590.089 άνθρωποι ηλικίας 65 ετών και άνω έχουν υποκύψει εξαιτίας επιπλοκών του κορωνοϊού αφότου εκδηλώθηκε η πανδημία στην αμερικανική επικράτεια. Σε αυτή την ηλικιακή ομάδα ανήκουν 54,1 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα δεδομένα της ομοσπονδιακής υπηρεσίας απογραφής πληθυσμού (Census Bureau).

Πιο αναλυτικά, υπέκυψαν 178.912 άνθρωποι μεταξύ 65 και 74 ετών, 203.422 άνθρωποι ηλικίας 75-84 ετών και 207.755 άνθρωποι ηλικίας 85 ετών και άνω.

Συγκριτικά, στην ηλικιακή κατηγορία του πληθυσμού κάτω των 65 ετών, μόλις ένας στους 1.400 πολίτες έχει υποκύψει στη νόσο που προκαλεί ο νέος κορονοϊός, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας The New York Times.

Οι ΗΠΑ προετοιμάζονται για νέα έξαρση της πανδημίας κατά τη διάρκεια του χειμώνα, κυρίως λόγω της εξάπλωσης των παραλλαγών Δέλτα και Όμικρον. Τα κρούσματα του ιού αυξήθηκαν κατά περίπου 45% τον τελευταίο μήνα· ενώ μέχρι χθες Δευτέρα, η Όμικρον είχε εξαπλωθεί σε τουλάχιστον 29 πολιτείες.

Πάνω από 50 εκατ. κρούσματα

Με πάνω από 800.000 θανάτους επί συνόλου 50 εκατομμυρίων και πλέον εκατ. μολύνσεων –και τα δύο ορόσημα ξεπεράστηκαν την Κυριακή– η χώρα αυτή έχει υποστεί μακράν το βαρύτερο χτύπημα από την πανδημία στην υφήλιο σε απόλυτους αριθμούς.

Και είναι σχεδόν βέβαιο ότι τα νούμερα αυτά είναι υποτιμημένα, καθώς πολλοί μολυσμένοι άνθρωποι δεν έχουν συμπτώματα ή τα μπερδεύουν με αυτά μιας άλλης ασθένειας και δεν υποβάλλονται όλοι σε εξετάσεις — για να μην αναφερθεί η τεράστια έλλειψη διαθέσιμων τεστ τις πρώτες εβδομάδες της πανδημίας .

Οι καθημερινές αναφορές νέων κρουσμάτων, που μειώθηκαν σταθερά στις αρχές του φθινοπώρου, αυξάνονται απότομα τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς η επικρατούσα παραλλαγή Δέλτα συνεχίζει να εξαπλώνεται, ειδικά στα Μεσοδυτικά, Νοτιοδυτικά και στη Νέα Αγγλία. Και πολλά παραμένουν άγνωστα σχετικά με την ανησυχητική νέα παραλλαγή Όμικρον.

Τα νοσοκομεία και οι θάνατοι έχουν αρχίσει επίσης να αυξάνονται, και οι ειδικοί λένε ότι οι διακοπές και ο χειμώνας πιθανότατα θα επιδεινώσουν τα πράγματα. Αν και οι αυξήσεις και το στέλεχος Όμικρον μπορεί να συνέβαλαν στο να γίνουν περισσότεροι εμβολιασμοί, περισσότερο από το ένα τέταρτο του πληθυσμού δεν έχει λάβει ακόμη ούτε μία δόση και περίπου το 61 τοις εκατό είναι πλήρως εμβολιασμένο.

πηγή:naftemporiki.gr

touna