Τετάρτη, Απρίλιος 24, 2024
Follow Us
Κορονοϊός – Γερμανία: Ανακοινώνονται νέα μέτρα και στο βάθος ο υποχρεωτικός εμβολιασμός

Η Γερμανία αποφασίζει σήμερα να θέσει σε εφαρμογή νέα μέτρα, τα οποία αναμένονται να είναι και πιο αυστηρά, για την αντιμετώπιση του τέταρτου κύματος του κορονοϊού στη χώρα ενώ στο… βάθος υπάρχει και ο υποχρεωτικός εμβολιασμός κατά της COVID-19.

kartou

Μεταξύ των νέων μέτρων, συζητείται το ενδεχόμενο κλείσιμο μπαρ και άλλων δημόσιων χώρων της Γερμανίας, αφού η υγειονομική κατάσταση στη χώρα είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, παρά τη μικρή βελτίωση των τελευταίων ημερών.

Καθημερινά καταγράφονται δεκάδες χιλιάδες νέα κρούσματα κορονοϊού και ο δείκτης επίπτωσης επτά ημερών ξεπερνά τις 440 μολύνσεις ανά 100.000 κατοίκους, την ώρα που πολλά νοσοκομεία βρίσκονται στα πρόθυρα κορεσμού.

Ο πρώτος γύρος συζητήσεων ολοκληρώθηκε την περασμένη Τρίτη, μεταξύ της απερχόμενης καγκελαρίου, Άνγκελας Μέρκελ, του διαδόχου της, Όλαφ Σολτς, και των πρωθυπουργών των 16 κρατιδίων της Γερμανίας. Η συζήτηση θα επαναληφθεί σήμερα εκ νέου για να αποφασιστούν τα νέα μέτρα που θα ληφθούν.

Ωστόσο η κατάσταση περιπλέκεται από την τρέχουσα μεταβατική περίοδο στη Γερμανία, καθώς η Μέρκελ αποχωρεί από την καγκελαρία και ο Όλαφ Σολτς αναμένεται να εκλεγεί νέος καγκελάριος από την Μπούντεσταγκ την επόμενη εβδομάδα.

Άλλωστε, τόσο η σημερινή συνεδρίαση όσο και οι νέοι περιορισμοί που προωθεί η κυβέρνηση συνασπισμού της Γερμανίας, έχουν ως στόχο να δείξουν ότι «δεν υπάρχει κενό εξουσίας, όπως κάποιοι αναφέρουν αυτή την περίοδο», ένα μήνυμα που θέλει να περάσει και ο Όλαφ Σολτς.

Ο εμβολιασμός είναι το βασικότερο μέτρο για την αντιμετώπιση της COVID-19, ο οποίος ενδέχεται να καταστεί υποχρεωτικός από τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο.

Αν και ο Σολτς έχει προκαλέσει επικρίσεις για το γεγονός ότι δεν αποκαλύπτει ποιος θα αναλάβει το υπουργείο Υγείας στη νέα κυβέρνηση, προκάλεσε έκπληξη ζητώντας να υιοθετηθεί το ριζοσπαστικό μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού, το οποίο έχει ήδη ανακοινώσει η Αυστρία. Σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να υποβληθεί στο κοινοβούλιο προς ψήφιση ως το τέλος του έτους.

Εξάλλου η κοινή γνώμη στη Γερμανία φαίνεται να αλλάζει καθώς το καλοκαίρι περίπου τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων ήταν κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού για την COVID-19. Πλέον, όμως, το 64% των Γερμανών υποστηρίζει την υποχρεωτικότητα, σύμφωνα με δημοσκόπηση για το RTL και το ntv.

Το μέτρο εξάλλου στηρίζουν, εκτός από τους Σοσιαλδημοκράτες (SDP), οι Πράσινοι και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP), όπως και το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) της Μέρκελ, που βρίσκεται πλέον στην αντιπολίτευση.

Μόνο το ακροδεξιό Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) είναι αντίθετο και έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία αφισοκόλλησης: «Υποχρεωτικός εμβολιασμός; Όχι, ευχαριστώ», αντιγράφοντας το σύνθημα των αντιπάλων της πυρηνικής ενέργειας.

Αναμένοντας τον υποχρεωτικό εμβολιασμό τους επόμενους μήνες, η Γερμανία πρόκειται να λάβει άλλα μέτρα για να ανασχέσει την εξάπλωση της covid-19.

Τα κρατίδια έχουν ήδη περιορίσει ήδη σημαντικά την πρόσβαση σε πολλούς χώρους για τους ανεμβολίαστους. Ένα ακόμη βήμα αναμένεται να γίνει σήμερα, με την απαγόρευση εισόδου στα μη απαραίτητα καταστήματα.

Επίσης εξετάζεται το κλείσιμο των μπαρ και των κλαμπ για όλους, ενώ οι αγώνες ποδοσφαίρου θα πραγματοποιούνται επίσης κεκλεισμένων των θυρών.

«Από άποψη εντατικής ιατρικής και επείγουσας ιατρικής η κατάσταση της πανδημίας δεν ήταν ποτέ τόσο απειλητική και σοβαρή όσο σήμερα», προειδοποίησε η Γερμανική Ένωση Εντατικολόγων (DIVI) η οποία ζητεί την επιβολή μερικού lockdown.

πηγή:newsit.gr

fpaham