Πέμπτη, Μάρτιος 28, 2024
Follow Us
Αναδρομικά: Αντίστροφη μέτρηση για τις πληρωμές - Τι πρέπει να γνωρίζουν οι συνταξιούχοι

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την πληρωμή των αναδρομικών ύψους 1, 4 δισ. ευρώ για το 11μηνο (11 Ιουνίου 2015 - 12 Μαΐου 2016) στους συνταξιούχους.

koukar

Η καταβολή θα γίνει στις ίδιες ημερομηνίες που θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις. Επίσης, θα πραγματοποιηθεί σε διακριτό κωδικό ώστε ο κάθε συνταξιούχος να έχει λεπτομερή ενημέρωση για το ύψος των αναδρομικών ποσών που δικαιούται. Αναλυτικά, οι συντάξεις και τα αναδρομικά ποσά θα καταβληθούν με βάση τον ΑΜΚΑ στις παρακάτω ημερομηνίες:

-Αύριο, Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2020 θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις Τράπεζες και τον ΟΤΕ) που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9.

-Τη Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου 2020 θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις Τράπεζες και τον ΟΤΕ) που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8

-Τη Τρίτη, 27 Οκτωβρίου 2020 θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των μη-μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ).

-Την Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου 2020 θα καταβληθούν κύριες και επικουρικές συντάξεις του Δημοσίου, του τ. ΝΑΤ, τ.ΕΤΑΤ , τ.ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ.

Μεταξύ άλλων οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν για τα ποσά αναδρομικών τα εξής:

- Η πληρωμή αφορά σε όσους είχαν κύρια σύνταξη (ή εισόδημα από κύριες συντάξεις) άνω των 1.000 ευρώ, ωστόσο στην πληρωμή αυτή δεν συμπεριλαμβάνονται οι συνταξιούχοι που κατέθεσαν την αίτηση συνταξιοδότησης πριν ή κατά την διάρκεια του παραπάνω 11μήνου.

- Τα αναδρομικά είναι ανεκχώρητα και ακατάσχετα, δεν δεσμεύονται και δεν συμψηφίζονται με βεβαιωμένα χρέη και άλλες οφειλές και δεν υπόκεινται σε παρακράτηση φόρου.

- Οι συνταξιούχοι που δουν κάποιο λάθος στο ποσό των αναδρομικών που περιμένουν, μπορούν μέσω του e –ΕΦΚΑ να ελέγξουν το ακριβές ποσό που δικαιούνται. Δηλαδή για να επιτευχθεί το παραπάνω θα πρέπει να ακολουθήσουν τα εξής βήματα:

α. Να μπουν στο ενημερωτικό της σύνταξης τους στο e-ΕΦΚΑ. Συγκεκριμένα, θα πάνε στο ενημερωτικό της σύνταξης του 2019 ή του 2020 σε κάποιο μήνα και εκεί στο ενημερωτικό στην αριστερή πλευρά θα δουν τους νόμους του 2012 για τους οποίους γίνεται η επιστροφή και λέει το ποσό της κράτησης.

β. Αυτό το ποσό για τις δύο κρατήσεις 4093 και 4051 το πολλαπλασιάζουν επί 11 μήνες για να δουν χονδρικά τι ποσό αναδρομικών περιμένουν να πάρουν.

πηγή:enikos.gr

gurna