Παρασκευή, Απρίλιος 19, 2024
Follow Us
ΕΝΦΙΑ: Νέος “οδηγός” για τις διορθώσεις τελευταίας στιγμής στο Ε9

Συνολικά 9 ημέρες έχουν στη διάθεση τους οι πολίτες για να κάνουν τις απαιτούμενες διορθώσεις στην ακίνητη περιουσία τους στο έντυπο Ε9 και να μην βρεθούν αντιμέτωποι με νέο φουσκωμένο λογαριασμό ΕΝΦΙΑ.

mpana

Η προθεσμία για το θέμα αυτό εκπνέει στις  31 Μαρτίου 2023 και είναι η τελευταία φορά που οι φορολογούμενοι οι οποίοι είχαν κάποια μεταβολή στην περιουσιακή τους κατάσταση το περασμένο έτος θα πρέπει να επικαιροποιήσουν τη δήλωση στοιχείων ακινήτων Ε9. Επίσης οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

Ποιους αφορά

Οι  πολίτες που απέκτησαν για πρώτη φορά κάποιο δικαίωμα επί ακινήτου και δεν είχαν υποβάλει έως τώρα Ε9 θα πρέπει να το κάνουν. Υποχρέωση να δηλώσουν στο Taxisnet τα στοιχεία του Ε9 τις μεταβολές Περιουσιακής Κατάστασης, έως την 31η Μαρτίου 2023, που πραγματοποιήθηκαν έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2022 έχουν:

Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή κάθε είδους νομική οντότητα που έχει οποιαδήποτε μεταβολή στα ακίνητά του, τα οποία είχαν περιληφθεί σε δηλώσεις στοιχείων ακινήτων τα προηγούμενα έτη.

Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή κάθε είδους νομική οντότητα που έχει ακίνητα ή εμπράγματα δικαιώματα επί ακινήτων στην Ελλάδα, καθώς και εμπράγματα ή ενοχικά δικαιώματα αποκλειστικής χρήσης θέσης στάθμευσης, βοηθητικού χώρου και κολυμβητικής δεξαμενής, που βρίσκονται σε κοινόκτητο τμήμα του ακινήτου και αποτελούν παρακολούθημα εμπράγματων δικαιωμάτων.

Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή κάθε είδους νομική οντότητα, όταν νέμονται ακίνητα χωρίς τη συναίνεση φορέα της γενικής κυβέρνησης.

Επιπλέον οι φορολογούμενοι καλούνται να διορθώσουν τα στοιχεία ακινήτων τους, όπως αυτά έχουν καταχωρηθεί στο Taxisnet, εάν αγόρασαν ή πούλησαν κάποιο ακίνητο, ή μεταβίβασαν αιτία δωρεάς ή γονικής παροχής, είτε προέβησαν σε οποιαδήποτε δικαιοπραξία επί ακινήτου, είτε κληρονόμησαν, είτε επειδή νομιμοποίησαν αυθαίρετα κτίσματα είτε επειδή οι δηλώσεις τους στο Κτηματολόγιο δεν συμπίπτουν με την εικόνα της ακίνητης περιουσίας τους σε σχέση με εκείνη που έχουν δηλώσεις στην Εφορία.

Τα βήματα για τις διορθώσεις

Οι ενδιαφερόμενοι που θέλουν να κάνουν διορθώσεις στο έντυπο Ε9  θα πρέπει να ακολουθήσουν τα παρακάτω βήματα:

Μετά την εισαγωγή στην πλατφόρμα του Περιουσιολογίου:

Αρχικά θα πρέπει να επιλέξουν το έτος που θέλουν να υποβάλουν Ε9.

Μετά θα πρέπει να ελέγξουν την δημιουργία δήλωσης Ε9 για να προβούν στις απαραίτητες τροποποιήσεις της περιουσιακής τους κατάστασης.

Μπορούν να εισαγάγουν / να μεταβάλουν/ να διαγράψουν ακίνητο των πινάκων 1 (κτίσματα και οικόπεδα) και 2 (γήπεδα).

Εάν εισαγάγουν ακίνητο, τότε θα πρέπει να συμπληρώσουν όλα τα υποχρεωτικά πεδία που αφορούν τα περιγραφικά στοιχεία του ακινήτου (τετραγωνικά μέτρα, είδος εμπράγματου δικαιώματος, ποσοστό συνιδιοκτησίας κ.τ.λ.)

Θα πρέπει να κάνουν γεωγραφικό εντοπισμό του ακινήτου.

Εάν μεταβάλουν ακίνητο, τότε θα πρέπει να τροποποιήσουν μόνο τα περιγραφικά στοιχεία για τα οποία απαιτείται τροποποίηση.

Θα πρέπει να συμπληρώσουν τον αριθμό παροχής ρεύματος.

Για εισαγωγή/μεταβολή/διαγραφή ακινήτου θα πρέπει να συμπληρώσουν τα πεδία που αφορούν στοιχεία συμβολαίων (αριθμός και ημερομηνία συμβολαίου, ΑΦΜ συμβολαιογράφου), στοιχεία διαθήκης εφόσον υπάρχει κ.λπ.

Οποιαδήποτε ενέργεια και να κάνουν, θα αποθηκεύεται προσωρινά.

Θα πρέπει να ελέγξουν πώς έχει διαμορφωθεί η περιουσιακή κατάστασης και να επιλέξουν οριστική υποβολή της δήλωσης Ε9.

Πώς γίνονται οι  διορθώσεις

Οι διορθώσεις στο Ε9 θα γίνονται πλέον αυτόματα. Κάθε φορά που ολοκληρώνεται ένα συμβόλαιο (αγοραπωλησία, γονική παροχή, δωρεά) οι μεταβολές θα περνούν μέσω της πλατφόρμας myProperty στο Περιουσιολόγιο της ΑΑΔΕ

Τα λάθη που φουσκώνουν τον ΕΝΦΙΑ

Υπενθυμίζεται πως οι  διορθώσεις στο Ε9 γίνονται χωρίς την επιβολή του προστίμου των 100 ευρώ.

Συνεπώς οι φορολογούμενοι  που θα  υποβάλλουν τροποποιητική δήλωση στο  Ε9 θα πρέπει να επιδείξουν ιδιαίτερη σημασία στα παρακάτω σημεία:

Εμπράγματα δικαιώματα:  Σε περίπτωση μη αναγραφής ή αναγραφής λανθασμένου είδους εμπράγματου δικαιώματος (πλήρης, ψιλή κυριότητα , επικαρπία) το ακίνητο θεωρείται ότι ανήκει κατά πλήρη κυριότητα στον φορολογούμενο οπότε επιβαρύνεται με το σύνολο του φόρου.

Ποσοστό συνιδιοκτησίας: Αν δεν υπάρχει αναφορά για τον υπολογισμό του φόρου λαμβάνεται ποσοστό συνιδιοκτησίας 100%.

Όροφος: Αν δεν αναγράφεται ο όροφος τότε μπαίνει αυτόματα στον έκτο όροφο με τον υψηλότερο συντελεστή ΕΝΦΙΑ.

Αποθήκες – πάρκινγκ: Βοηθητικοί χώροι, όπως αποθήκες ή υπόγεια πάρκινγκ φορολογούνται με έκπτωση 90%.

Ημιτελή κτίσματα: Αυτά φορολογούνται με έκπτωση 60%.

Έτος άδειας: Στο συγκεκριμένο κωδικό πρέπει να αναγράφεται το έτος έκδοσης της οικοδομικής άδειας του ακινήτου και όχι το έτος αποπεράτωσής του. Η παλαιότητα του ακινήτου απομειώνει τη τιμή ζώνης και περιορίζει το ύψος του φόρου.

πηγή:naftemporiki.gr

gobe